Kustantaja:
S & S 2016
Alkuteos:
Desig de xocolata
Suomennos: Anu Partanen
Katalonian suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva barcelonalainen
Care Santos (s. 1970) voitti ensimmäisen kirjoituskilpailunsa jo 14-vuotiaana. Hänen laajasta tuotannostaan on ensimmäiseksi suomennettu romaani Suklaan maku, joka kertoo Barcelonan
historiasta suklaanvalmistuksen näkökulmasta.
Kirjassa seurataan valkoisen
kaakaokannun siirtymistä omistajalta toiselle. Liikkeelle lähdetään
nykyhetkestä eli viimeisimmästä omistajasta. Kipakka kondiittorimestari Sara on
ristiriitatilanteessa: hän on naimisissa hajamielisen ja luotettavan professori
Maxin kanssa ja samalla palavasti rakastunut tämän ystävään, omapäiseen suklaamestari
Orioliin. Lähinnä Saran sydäntä taitaa silti olla antiikkiliikkeestä löytämänsä
vanha kaakaokannu, joka on jo parhaat päivänsä nähnyt, säröllä, kanneton ja
vispilätön.
”Esineiden sisällä
elää tarinoita, ja ääniä jotka kertovat niistä”, Sara oli vuosia sitten sanonut.
”Joskus kun kosketan tätä valkoposliinista kaakaokannua tuntuu kuin kuulisin
ne.” ”Onko niitä paljonkin?” hän oli kysynyt. ”Muutama, etkö näe että tämä on
vanha esine, monen käden kautta kulkenut?” Ja hän, joka suhtautui kaikkeen aina
tieteellisesti, halusi heti tarkentaa: ”Ajattelet siis, että esineet voivat
olla täynnä haamuja kuten kauhuelokuvien linnoissa.” Sara pudisti päätään ja
sanoi: ”Niinpä. Ihmiset uskovat aavetaloihin, mutta ne olennot joilla on
tarinoita kerrottavanaan asuvat mieluummin pienissä vähäpätöisissä esineissä.”
Nykyhetken osuus hyödyntää tutuistakin tutuimpia romanttisia
juonikuvioita, mutta ei kannata luovuttaa! Jatko on mielenkiintoisempi.
Siirrytään 1800-luvulle, jossa vauvana ”samaa maitoa juoneet” hienostoperheen
tytär Candida ja synnytyksessä kuolleen palvelusneidon Aurora-tytär elävät
rinnakkain niin kovin erilaisina ja samalla niin kovin läheisinä. Lempeä Aurora
ei odota elämältä suuria, mutta kaakaokannun omistaja hänestä kuitenkin tulee. Samalla
lukija tutustuu luokkajakoon ja seurapiirikulttuuriin.
Kolmas kertomus vie 1700-luvulle. Huhu barcelonalaisen
mestarin valmistamasta suklaantekokoneesta on kiirinyt kauas ja kaupunkiin
saapuu niin ranskalainen kuin englantilainen valtuuskunta hieromaan kauppaa
koneesta. Samaan aikaan myös oman kaupungin suklaanvalmistuskiltalaiset
tavoittelevat konetta kyseenalaisin keinoin. Ranskalaisten yhtenä lahjuksena
olisi hieno kaakaokannu…
Viimeisenä kirjassa on 1700-luvulle sijoittuva finaali,
jossa kannu valmistuu Sèvres’n posliinitehtaalla Ranskassa ja saa pohjaansa
salaperäisen merkinnän ”Je suis à madame Adélaïde de France”. Kirjan mittaan on hänen
henkilöllisyyttään pohdittu ja nyt se selviää.
Suklaan maku tarjoaa
romantiikan ohella paljon tietoa suklaasta ja suklaanvalmistuksesta – välillä
tulee miltei vastustamaton halu ottaa kupillinen kaakaota. Kirjan lopussa on
luettelo henkilöistä, niin todellisista kuin keksityistäkin. Jännityksen
säilyttämiseksi luetteloa kannattaa tutkistella vasta itse tarinan luettuaan.
PS. Suklaan maku -romaanin kansi on todella kaunis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti