10.6.2024

MUSSO, GUILLAUME: Kirjailijoiden salattu elämä

Kustantaja: Siltala 2024

Alkuteos: La Vie secrète des écrivains (2019)

Suomennos: Anna Nurminen

Nathan Fawles on ennättänyt saavuttaa hittikirjailijan maineen kolmella teoksellaan ja Pulitzer-palkinnollaan, kun hän vuonna 1999 ilmoittaa lopettavansa kirjailijantyön kokonaan. Hän on vain 35-vuotias, joten ilmoitus aiheuttaa erilaisia spekulaatioita. Onko hän tosiaan kyllästynyt, kuten viimeisessä haastattelussaan sanoo?

Fawlesin pakopaikka on Välimerellä sijaitseva idyllinen Beaumont-saari, jonne pääsee asumaan vain joko perheiden sisäisillä järjestelyillä tai henkilökohtaisilla suhteilla. Fawlesin talo sijaitsee erään jyrkkärinteisen niemen kärjessä korkeiden muurien ja summerittoman portin takana. Jos joku uskaltautuu kapuamaan jyrkännettä alas, vastassa on kirjailija haulikoineen, jota hän osaa myös käyttää.

Miksi kunniansa kukkuloilla oleva mies oli yhtäkkiä jättänyt kaiken, mitä rakasti ja mikä antoi hänelle elinvoimaa, vain sulkeutuakseen yksinäisyyteen?

Kirjailijan tavoittelijoita kyllä riittää. Yksi näistä on nuori Raphaël Bataille, joka syksyllä 2018 saa pestin saaren kirjakauppaan. Hän haaveilee kirjailijan urasta ja haluaisi Fawlesilta arvion monella kustantajalla kiertäneestä käsikirjoituksestaan. Loppujen lopuksi se onnistuukin, mutta vastineeksi ilman älypuhelinta ja tietokonetta elävä kirjailija pyytää Raphaëlilta erinäisiä palveluksia.

Toinen Fawlesia tavoitteleva henkilö on nuori toimittaja Mathilde Monney, jonka oveluus ja elegantti kauneus riisuvat miehen aseista. Mathilde kertoo Fawlesille monimutkaisen tarinan, jossa esiintyvät viisitoista vuotta meressä uiskennellut kamera, kameran muistikortilta löytyneet valokuvat ja Pariisissa erään perheen vuonna 2000 tuhonnut verilöyly. Fawles pelästyy, mutta miksi?

Hän oli ottanut riskin ja päästänyt suden lammastarhaan. Kukaan ei ollut vielä ollut yhtä lähellä salaisuutta, jota hän oli piilotellut kaksikymmentä vuotta.

Samaan aikaan paratiisisaaren muidenkin asukkaiden rauha järkkyy, sillä yhdeltä sen rannoista löytyy naisen ruumis naulattuna saarelaisten yhtenäisyyttä symboloivan eukalyptuspuun runkoon. Naista on kidutettu – ja mikä oudointa – ruumis on ollut jäässä ennen puuhun kiinnittämistä. Saarta ympäröivälle alueelle julistetaan merenkulkukielto rikostutkimuksen ajaksi.

Naisen murha ei jää ainoaksi. Tapahtumat vyöryvät nyt eteenpäin kiihtyvää vauhtia. Ihmisten väliltä löytyy yllättäviä yhteyksiä ja monista paljastuu asioita, joita on vaikea uskoa todeksi. Lopulta sukelletaan syvälle kiillotetun julkisivun takana tapahtuvaan rikolliseen toimintaan. Tapahtumaketju tuntuu kuitenkin loogiselta, kun yksityiskohdat napsahtavat kohdilleen.

Kirjailijoiden salattu elämä -teoksessa pohditaan myös kirjailijana olemista ja kirjallisuutta, mistä kertovat esimerkiksi lukujen alussa olevat sitaatit. Kirjailija puurtaa yksinäisyydessä, koska häntä ajaa kirjoittamisen pakko, mutta sopiiko sellainen työ mieleltään terveelle? Toisaalta voi olla suorastaan euforinen kokemus. kun oikeat sanat ja tunteet löytyvät. Vaan onko kirjoilla enää lukijoita?

Nykyään kaikki haluavat olla kirjailijoita, mutta kukaan ei lue.

Ranskalainen Guillaume Musso (s. 1974) on kotimaassaan todella suosittu dekkarikirjailija eikä syyttä. Kirjailijoiden salattu elämä -teoksessa on ovela juoni, minipuolinen henkilögalleria, eloisaa ympäristönkuvausta, huumorin pilkahduksia ja myös vakavaa asiaa. Helppolukuisuudessaan sopiva kirja kesähelteille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti