9.5.2011

WENNSTAM, KATARINA: Tahra

Ruotsalainen rikostoimittaja ja mediapersoona Katarina Wennstam on julkisuudessa ottanut kantaa seksuaalisiin väärinkäytöksiin. Tähän aihepiiriin liittyy myös hänen teoksensa Tahra, ensimmäinen osa naisten kokemaa väkivaltaa käsittelevästä jännäritrilogiasta.

Jonas Wahl on menestyvä asianajaja, jota komean ulkomuotonsa ja sujuvan ulosantinsa vuoksi pyydetään usein televisioon kommentoimaan suurta yleisöä kiinnostavia oikeudenkäyntejä. Erityisen tunnettu hän on kaltoin kohdeltujen naisten puolustajana. Yksityiselämässä hänellä on kaikki vallan mainiosti: kaunis ja hienostunut vaimo, fiksut lapset, upea talo. Jonaksella on kuitenkin yksi pakkomielle: prostituoidut. Hänellä halu ostaa seksiä on voimakkaampi kuin ilmi tulemisen pelko tai itseinho. Henkiseen tuskaan auttavat nuo niin perinteiset puolustelut: tytöt tekevät töitä mielellään, he ansaitsevat hyvin, he ovat vapaita lopettamaan milloin haluavat …

Kirja käynnistyy suuresta paritusoikeudenkäynnistä. Jutun taustoja tutkivat niin syyttäjä kuin mediakin ja Jonaksen menneisyyteen liittyvä tahra saattaa tulla silloin päivänvaloon. Teoksen jännittävyys on siinä, kuinka Jonaksen käy - kerrankin pärjätään ilman väkivaltakuvauksia ja murhia.

Tahra on uskottava käsitellessään ruotsalaista lainsäädäntöä, naiskauppaa ja prostituutiota. Henkilöiden tunteet ja toimet ovat tarpeeksi perusteltuja, jotta jopa Jonasta kohtaan saattaa tuntea hieman myötätuntoa. Kiinnostavin hahmo on Jonaksen 14-vuotias tytär Emma, jonka ensimmäiset seksuaaliset kokemukset tuntuvat viestittävän, etteivät naiset saa tuntea halua eivätkä nauttia seksistä. Itse ihmiskauppa-asia jää kuitenkin taka-alalle eikä Wennstam(kaan) pysty selittämään, miksi yläluokkaiset miehet ja perheenisät käyvät bordelleissa ja seksiklubeilla. Aiheensa vuoksi teos on kiinnostava, ei niinkään kaunokirjallisilta ansioiltaan.

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirja, mutta mielestäni tarjoilee aika voimakkaasti yhdenlaista käsitystä prostituutiosta: prostituoidut ovat parittajien avuttomia uhreja ja asiakkaat taas puolestaan hyvännäköisiä ja menestyviä miehiä, jotka eivät oikeasti prostituoidun palveluita edes tarvitsisi, vaan ostavat naisia pohjimmiltaan huonon itsetuntonsa vuoksi (kuten Jonas). Todellisuus lienee monivivahteisempi mutta tietty tämä on fiktiivinen teos...

    VastaaPoista
  2. Kirjailija todennäköisesti kärjistää tahallaan - hänhän kamppailee väkivallan uhreiksi joutuneiden naisten puolesta.

    VastaaPoista