28.6.2011

GLATTAUER, DANIEL: Kun pohjoistuuli puhaltaa

Daniel Glattauer on itävaltalainen toimittaja ja kirjailija. Hänen kahdeksas romaaninsa Kun pohjoistuuli puhaltaa on ollut Euroopassa melkoinen menestys. Se on nykyaikainen versio kirjeromaanista eli koostuu pelkästään sähköpostiviesteistä.

Emmi yrittää perua lehtitilauksen Like-kustantamoon, mutta lähettää jatkuvasti viestinsä väärään osoitteeseen eli yksityishenkilölle nimeltään Leo Leike. Leon virallissävyiset ja hieman ärtyisät vastaukset yllyttävät Emmiä jatkamaan yhteydenpitoa ja ennen pitkää viestien sävy muuttuu lämpimämmäksi. Intiimejä asioita paljastetaan ja murheita jaetaan – etenkin pohjoistuulen puhaltaessa. Jossain vaiheessa selviää, että Emmi on naimisissa ja kahden lapsen äiti. Miksi hän tarvitsee tällaista sähköpostikumppanuutta? Riittääkö tämä ystävyys pitemmän päälle? Olisiko parempi tavata oikeasti vai säilyttää omat mielikuvat (kumpikin tekee toisesta todella pitkälle meneviä päätelmiä pelkän kirjoitustyylin ja sanavalintojen perusteella)?

Viestien kautta selviää vähitellen Emmin ja Leon tausta, perhesuhteet ja luonteenpiirteet. Kotisivuja työkseen tekevästä Emmistä voi olla montaa mieltä: onko hän empaattinen, spontaani ja suorasukainen vai itsekeskeinen, utelias ja näsäviisas… Kielipsykologi Leo vaikuttaa räiskyvää Emmiä harkitsevammalta ja sovinnaisemmalta, mutta silti huumorintajuiselta Tarina etenee yllätyksellisesti ja lisää on luvassa ensi vuonna. Silloin ilmestyy jatko-osa Joka seitsemäs aalto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti