Se päivä on heinäkuun 15. päivä. Se on se päivä vuonna 1988, jolloin Emma ja Dexter valmistuvat Edinburghin yliopistosta ja päätyvät juhlien jälkeen samaan vuoteeseen. He eivät harrasta seksiä, mutta silti heidän välilleen syntyy harvinaisen vahva tunneside. Lähes kahdenkymmenen vuoden ajan he ovat toistensa parhaat ja luotetuimmat ystävät, vaikka elävät kumpikin elämäänsä omilla tahoillaan.
Emma ja Dexter ovat kieltämättä varsin erilaisia lähtökohdiltaan. Emma on huippuälykäs, idealistinen ja kunnollinen tyttö, jota painavat työväenluokkaisen perheen suuret odotukset. Dexter ajelehtii laiskasti nautinnosta toiseen käyttäen hyväkseen viehätysvoimaansa ja varakkaan perheen kärsivällistä anteliaisuutta. Emma unelmoi kirjailijan urasta, mutta jumittuu huonoihin työ- ja miessuhteisiin. Dexter pääsee ilman ponnisteluja tv-julkkikseksi ja nauttimaan kuuluisuuden eduista. Pitemmän päälle julkisuus osoittautuu kyllä ontoksi ja katoavaksi, mutta pystyykö Dexter aikuistumaan? Saako rakkaus mahdollisuuden, kun onnetar vaihtaa kohdetta?
Kirja on rakenteeltaan oivaltava ja viimeistä yksityiskohtaa myöten harkittu. Emman ja Dexterin elämäntilanne tarkistetaan vuosittain heinäkuun 15. päivä eli missä he ovat, mitä tekemässä, mitä suunnittelemassa. Alle kolmekymppisinä he vielä uskovat siihen, että unelmien toteutuminen on vain ajan kysymys ja mahdollisuudet rajattomat. Vuosien vieriessä ihanteet alkavat kuihtua ja tulevaisuudenusko laantua ja vähitellen niin Emma kuin Dexterkin huomaavat tyytyvänsä yhä enemmän kompromisseihin. Tarina onkin pohjimmaltaan hieman surumielinen, vaikka satiirinen ote saa monissa kohdin nauramaan.
Kirjan henkilöhahmot ovat uskottavia, moniulotteisia ja kiinnostavia. Esimerkiksi Emman monivuotinen miesystävä Ian on surkuhupaisan hellyttävä yrittäessään rakentaa koomikon uraa, vaikka edellytyksiä ei ole laisinkaan. Hänen, kuten muidenkin henkilöiden, luonne paljastuu paljolti dialogin välityksellä.
David Nicholls on toiminut ammattinäyttelijänä nimellä David Holdaway ja kirjoittanut lukuisia tv-käsikirjoituksia (mm. Rimakauhua ja rakkautta). Sinä päivänä -teos on hyvin elokuvamainen ja elokuva siitä on myös tehty – Suomessa se saa ensi-iltansa vuoden 2011 lopussa.
Tämä oli minusta loistava kirja. Elokuvankin haluan ehdottomasti nähdä:)
VastaaPoistaMinökin pidin! Emman ja Dexin keityskulut menevät hienosti ristikkäin: tunnollinen ja lahjakas Emma päätyy ensin kurjiin pätkätöihin, mutta alkaa sitten määrätietoisesti parantaa asemiaan samaan aikaan kun Dex on ensin huipulla ja tulee sitten sieltä vauhdilla alas. Surumielinen taustavire minustakin, ja loppuratkaisu oivaltava!
VastaaPoistaElokuva näyttää saaneen aika huonoja arvosteluja sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat kovasti pitäneet itse kirjasta. Eniten arvostellaan näyttelijävalintoja eli Emman roolissa olevaa Anne Hathawayta ja Dexterin roolissa olevaa Jim Sturgessia. Kiittäviä arvosteluja taas on tullut niiltä, jotka eivät ole lukeneet kirjaa...
VastaaPoistaAnneli, mielenkiintoista lukea nuo kommentit elokuvasta. Niinhän se usein on, että kirjan kaikki ulottuvuudet on vaikea viedä valkokankaalle. Minäkin kirjasta pitäneenä odotan silti innolla elokuvan näkemistä!
VastaaPoista