Brittiläiseltä Ann Cleevesiltä on aiemmin suomennettu komisario Jimmy Perezistä kertova neliosainen Shetlanti-sarja. Nyt on vuorossa hänen Vera Stanhope –sarjansa, jota jostakin syystä on alettu suomentaa kolmannesta osasta. Ehkä siksi, että Kuolonkukkia –teokseen pohjautuva draamaelokuva esitetään myös Suomen televisiossa.
Komisario Vera Stanhope on keski-ikäinen naispoliisi, joka kärsii melko normaaleista ongelmista. Hän on yksinäinen ja sortuu siksi juomaan hieman liikaa, hän myös syö liikaa ja on homssuinen olemukseltaan. Hän on aina hieman puolustuskannalla ja ensimmäisenä irvailemassa itseään, jotta kukaan muu ei sitä tekisi. Työtovereiden mielestä Vera on lannistava, omapäinen ja kärsimätön, mutta myös ihailtavan uuttera ja tarkkavainuinen. Epäiltyihin Vera suhtautuu huomattavasti ymmärtäväisemmin kuin työtovereihinsa.
Tarina lähtee kehittymään eräästä aamuyöstä, jolloin yksinhuoltaja Julie Armstrong palaa juhlista kotiin ja löytää 16-vuotiaan poikansa kuolleena kylpyammeesta. Mystistä kyllä, tuoksuva vesi on peitelty päivänkakkaroilla, punaisilla unikoilla ja suurilla sinisillä kukkasilla. Luke on ollut hidasoppinen ja hyväuskoinen nuorukainen, jonka ainoa tosiystävä on hukkunut epäselvissä olosuhteissa. Luke on kaiken aikaa syyttänyt tapahtuneesta itseään, joten hänen kuolemaansa pidetään ensi alkuun tunnontuskien aiheuttamana itsemurhana. Tutkimukset kuitenkin paljastavat, että Luke on kuristettu ennen ammeeseen asettelua. Muutaman päivän päästä löytyy nuoren naisen ruumis majakan lähellä olevasta vuorovesilammikosta ja myös tässä tapauksessa veden pinnalla kelluu erilaisia kukkia. Miksi tällainen lavastus? Onko murhattujen taustassa jokin yhdistävä tekijä?
Epäiltyjen piiri vaikuttaa alusta alkaen melko rajoitetulta. Neljän lintuja bongaavan miehen oudolla tavalla risteilevät ystävyys- ja rakkaussuhteet paljastuvat vähitellen ja motiiveja murhatöihin löytyy runsaasti. Mutta kuka pystyy näin makaabereihin tekoihin? Vasta Julien tyttären katoaminen tuo ratkaisun avaimet, mutta onnistutaanko hänet pelastamaan ajoissa?
Cleeves kehittelee juonta taitavasti ja pitää yllä jännitystä loppuun saakka. Etenkin Veran henkilöhahmo on mainio – hänessä on piirteitä, jotka useimmiten yhdistetään miespuolisiin kollegoihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti