8.10.2012

AKHTAR, AYAD: Appelsiininkuorten katu

Hayat on kymmenvuotias ja asuu amerikkalaisessa lähiössä pakistanilaistaustaisen perheensä kanssa. Periaatteessa perhe on islaminuskoinen, mutta isä suhtautuu islamiin vihamielisesti ja äiti välinpitämättömästi. Vasta ex-aviomiestään Pakistanista Yhdysvaltoihin paennut Mina-täti tutustuttaa Hayatin Koraanin maailmaan ja kiehtoviin uskonnollisiin kertomuksiin. Mina on kuvankaunis ja älykäs, joten ei ole ihme, että Hayat hullaantuu. Ei ole myöskään ihme, että Minan rakastuminen juutalaiseen Nathaniin herättää Hayatissa rajun mustasukkaisuuden. Nathan ei saa saada Minaa, mutta miten Hayat voi sen estää?

Kirjassa käsitellään varsin arkoja aiheita, kuten islamilaista fundamentalismia. Mina on uskossaan aito, mutta haluaa mieluummin noudattaa lain henkeä kuin kirjainta. Hänen mielestään Koraanin tekstejä on tutkittava ja mietittävä, jotta ymmärtäisi niiden sisällön oikein. Vastapainona kirjassa esitetään joukko oppineita, jotka hokevat tekstiä ajattelematta paljonkaan sen sanomaa tai valitsevat vain sopivia kohtia omaa näkökantaansa tukemaan. He löytävät Koraanista säkeitä, jotka oikeuttavat esimerkiksi juutalaisten vainoon ja naisten pahoinpitelyyn. Kylmäävää kyllä, jotkut naiset pitävät itsekin hakkaamista tarpeellisena kannustimena rajojen löytämiseen (naisen luontohan vaatii sellaista…). Hayatin isä saa tässä mielessä synninpäästön, vaikka onkin alkoholin väärinkäyttäjä ja joutumassa sen vuoksi sadoiksi vuosiksi helvetin tuleen.

Appelsiininkuorten katu on otettu kirjan nimeksi eräästä Minan Hayatille kertomasta tarinasta. Siinä puhutaan dervissistä, joka rakasti Jumalaa yli kaiken ja halusi omistautua tälle kokonaan. Hän luopui kaikesta maallisesta kuten kodista, tavarasta ja mukavuudesta, mutta tunsi silti jokin pitävän itseään erossa Jumalan rakkaudesta. Hän istui murheissaan tien laidassa, kun kaksi nuorta miestä kulki ohi appelsiinia kuorien ja alkoi pilkata dervissiä. Yhtäkkiä tämä oivalsi, ettei ollut sen parempi tai huonompi kuin maa, johon miehet olivat viskanneet appelsiininkuoret: Jumala ja kaikki Jumalan luoma on yhtä. Kirjan tarkoitus on varmaankin kannustaa suvaitsevaisuuteen, mutta nyt tarkoitusperä on johtanut esittämään islaminuskoiset kovin negatiivisessa valossa.

Ayad Akhtar (s. 1970) kasvoi pakistanilais-amerikkalaisessa perheessä Yhdysvalloissa. Hän on opiskellut teatteria ja elokuvaa ja työskennellyt sekä näyttelijänä että käsikirjoittajana ja draamanopettajana. Appelsiininkuorten katu on hänen esikoisromaaninsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti