13.4.2015

ZANDER, JOAKIM: Uimari

Kustantaja: Tammi 2015
Alkuteos: Simmaren
Suomennos: Katriina Huttunen

Joakim Zander syntyi vuonna 1975 Tukholmassa, varttui Söderköpingin pikkukaupungissa, asui Syyriassa ja Israelissa, oli vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa, opiskeli lakia Uppsalan yliopistossa, suoritti oikeustieteen tohtorin tutkinnon Maastrichin yliopistossa ja työskenteli Euroopan parlamentissa ja Euroopan komissiossa Brysselissä. Nykyisin hän asuu Lundissa suomalaisen vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Kaikista näistä aineksista on syntynyt Zanderin esikoisteos Uimari, hyytävä trilleri vakoilusta ja kulissien takaisesta häikäilemättömästä koneistosta.

Uimari liikkuu eri aikatasoissa, eri paikkakunnilla ja eri henkilöiden elämässä, mutta lukujen otsikoita seuraamalla pysyy kyllä mukana. Tarina alkaa Damaskoksesta heinäkuussa 1980. Nimetön mies, jonka myöhemmin tajuaa amerikkalaiseksi vakoojaksi, hylkää vastasyntyneen vauvansa työnsä vaarallisuuteen vedoten. Hän ei kuitenkaan pysty antamaan itselleen anteeksi, vaikka etsiikin unohdusta vaarallisilla retkillään maailman sota-alueilla. Ainoastaan uiminen uupumukseen asti auttaa ainakin hetkeksi.

Se on epätodellista. Huimaavaa. Se että joutuu vastatusten itsepetoksen kanssa. Se että seisoo vihdoin alastomana itsensä edessä. Se että leijuu korkealla oman ruumiinsa, oman teennäisen maailmansa yläpuolella.

Uimari alkaa myös epäillä tehtäviensä mielekkyyttä ja oikeutusta. Näyttää siltä, että Yhdysvaltojen oma toiminta on usein ollut se tekijä, joka on sysännyt liikkeelle koston ja terrorin kierteen.

Me niitämme sitä, mitä olemme kylväneet. Sotaa, verta, valheita valheiden perään. Me kylvämme kaaosta ja niitämme status quota.

Edetään vuoteen 2013. Ruotsalainen tutkija Mahmoud Shammosh huomaa olevansa hengenvaarassa saatuaan sattumalta käsiinsä salaista aineistoa amerikkalaisten Afganistanissa suorittamista erittäin raaoista kidutuksista. Hän etsii apua entiseltä tyttöystävältään Klara Walldéenilta, joka toimii Brysselissä EU-avustajana ja on sekä sisukas että nokkela nainen. Seuraa hurja pakomatka pitkin Eurooppaa aina Ruotsin ulkosaaristoa myöten. Uhkaajat tuntuvat kaikkivoipaisilta, mutta liittyykö Uimari tapahtumiin jollakin lailla?

Uimarin juonikuviot ovat paljolti entuudestaan tuttuja, mutta uutta on esimerkiksi EU-lobbaajien kyyninen kaupallinen toiminta. Vauhtia kirjassa riittää ja yllättäviä käänteitä, on kuin elokuvaa seuraisi. Lauseet myötäilevät tapahtumia oivallisesti: kiihkeimmissä tunnekuohuissa lyhyiden lauseiden rummutusta kunnes taas siirrytään rauhallisempaan kuvailuun. Yllättävän runollistakin teksti on ja paikoin pilkahtaa huumori:

Häneltä meni melkein puoli tuntia laatia viesti, joka ei lopulta ollut kuin viisi riviä pitkä. Sen jälkeen kesti neljännestunnin poistaa siitä kaikki, mikä voitaisiin tulkita kaksimielisyyksiksi, epätoivoksi, menneisyyteen viittaamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti