8.4.2013

JUNGSTEDT, MARI: Vaarallinen leikki

Ruotsalainen Mari Jungstedt (s. 1962) on opiskellut taloustiedettä Uppsalassa, käynyt opettajakorkeakoulua Tukholmassa ja valmistunut toimittajaksi Sundsvallin toimittajakorkeakoulusta. Hän on työskennellyt matkaoppaana ja opettajana Ruotsissa, mallina ja tarjoilijana Yhdysvalloissa, poiminut viinirypäleitä Ranskassa ja myynyt asuntoja Madeiralla. Ruotsin televisiossa hän on toiminut sekä alueuutisissa uutisankkurina että ajankohtaisohjelman vetäjänä. Jungstedtin esikoisteos Kesän kylmyydessä ilmestyi 2003 ja on saanut tähän mennessä yhdeksän jatko-osaa. Teokset sijoittuvat Gotlantiin, jonka Jungstedt tuntee hyvin (perheen kesäasunto sijaitsee saarella). Yksi Jungstedtin teosten päähenkilöistä on alueuutisten toimittaja, joten kirjailijavoi hyödyntää tässä omakohtaisia kokemuksiaan niin televisiotyöstä kuin median ja poliisin välisistä suhteista. Vaarallinen leikki –dekkari taas pohjautuu Jungstedtin tietouteen valokuvamallin työstä.

Gotlannin (ja koko Ruotsin) kuumin uusi julkkis on yhdeksäntoistavuotias Jenny Levin, joka on noussut vauhdilla mallimaailman huipulle. Hän on luonnostaan soveliaan hoikka, kaunis ja kuvauksellinen ja vielä luonteeltaankin järkevä ja rauhallinen. Niin nuori hän kuitenkin on, että retkahtaa naistenkaatajana tunnettuun muotikuvaajaan. Sitten joku alkaa käytellä kirvestä ja pahoinpitelee ensin valokuvaajan henkihieveriin ja sitten mallitoimiston johtajan kuoliaaksi. Onko Jenny yhdistävä tekijä? Onko hän itse vaarassa?

Murhatutkimukseen limitetään kuvausta nuoresta tytöstä, jota hoidetaan anoreksiaklinikalla. Agnes käyttää kaikkia mahdollisia keinoja läikyttelystä piilottamiseen, jotta syöty ruokamäärä pysyisi mahdollisimman pienenä ja yrittää vielä liikkumalla kuluttaa loput. Agnes liittyy ilmeisesti jotenkin pahoinpitelyihin, mutta miten?

Vaarallinen leikki on taitavasti rakennettu murhamysteeri, jossa syyllistä saa arvuutella loppuun asti. Aihekin on ajankohtainen ja mielenkiintoinen eli mallimaailma, jossa glamour peittää alleen raadolliseen juonittelun ja hyväksikäytön. Kuvaus nuoren anorektikon sairastumisesta, hoidoista ja ajatuksista vaikuttaa luotettavalta ja todenmukaiselta. Henkilöistä osa on tuttuja jo sarjan aiemmista osista, joten kirjat lukenut ilahtuu saadessaan tietää lisää heidän elämästään ja ongelmistaan. Silti kirja toimii itsenäisenäkin tarinana. Taattua, hyvää Jungstedtia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti