22.4.2013

LELIC, SIMON: Tuomio

Simon Lelic (s. 1976) on liikemies ja kirjailija. Hänen koulukiusaamista käsittelevä esikoisromaaninsa Katkeamispiste julkaistiin Suomessa keväällä 2011. Lelicin kolmas romaani Tuomio oli vuonna 2012 ehdokkaana sekä Gold Dagger- että Ian Flemming Steel Dagger –palkintoihin.

Leo Curtice ryhtyy oikeusavustajaksi 12-vuotiaalle koulupojalle, joka on tappanut vuotta nuoremman tytön varsin raa’alla tavalla. Tällainen Suuri Juttu merkitsee julkisuutta ja mahdollisuutta saada lisää merkittäviä työtehtäviä, vaikka Leo yrittääkin esittää itsensä idealistisena oikeuden toteuttajana. Vähitellen hän kuitenkin huolestuu nuoresta asiakkaastaan. On vain aavistus: Danielin lapsuudessa on täytynyt tapahtua jotain todella ahdistavaa ja traumatisoivaa, persoonallisuutta muokkaavaa. Vanhemmat, opettajat ja sosiaalityöntekijät vetäytyvät vastuusta ja väittävät pahuuden asustaneen Danielissa syntymästä lähtien. Leon lisäksi harva on puolustamassa lasta, joka kieltämättä on syyllistynyt teoista hirvittävimpään. Pienen maalaiskaupungin asukkaat viranomaisia myöten uhkuvat silmitöntä vihaa. Jopa Danielin isäpuoli kiehuu raivosta. Uhkauksia satelee. Leon 15-vuotias tytär Ellie joutuu koulussa syrjinnän ja väkivallan kohteeksi. Vaimo vaatii Leoa luopumaan tehtävästä, jota pitää kunniattomana – onko Daniel muka tärkeämpi kuin oma perhe?

Ellie-tyttären katoaminen on käännekohta, joka pakottaa Leon luopumaan tehtävästään. Tässä vaiheessa hän ymmärtää paremmin ihmisten vihantunteita, koska huomaa itsekin olevansa valmis repimään kappaleiksi tyttärensä kidnappaajan ja mahdollisen murhaajan. Toisaalta hän tuntee myös pettäneensä itseensä käpertyneen lapsen, joka on viimeinkin alkanut luottaa johonkuhun aikuiseen. Eikö tälle tulevaisuuden kannalta olisi tärkeämpää saada hoitoa kuin vankilatuomio?

Lelic lisää loppuun vielä pari yllättävää käännettä, joten lukuinto pysyy yllä viimeiseen lauseeseen saakka. Tuomio on taitavasti rakennettu teos ja viileästä asiallisuudestaan huolimatta (tai juuri sen ansiosta) varsin puhutteleva. Kirjailija ei asetu kenenkään puolelle, vaan lukijan on itse tehtävä johtopäätöksensä
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti