6.1.2014

SEMPLE, MARIA: Missä olet, Bernadette?

Kustantaja: Gummerus 2013
Alkuteos: Where’d You Go, Bernadette
Suomennos: Outi Järvinen

Yhdysvaltalainen Maria Semple (s. 1964) tunnetaan sellaisten televisiosarjojen käsikirjoittajana kuin Hulluna sinuun, Sukuvika ja Ellen. Nykyisin hän asuu Seattlessa, opettaa kirjoittamista ja opiskelee runoutta. Hän myös tekee vapaaehtoistyötä maapallon sammakkoeläinten suojelemisen ja tutkimisen puolesta, mistä kiitoksena äskettäin Sri Lankasta löytynyt sammakkolaji on nimetty Semplen tyttären mukaan. Teos Missä olet, Bernadette? oli Women's Prize for Fiction 2013 -palkintoehdokkaana.

Bernadette Fox oli ensimmäinen MacArthur-palkinnon voittanut arkkitehti, vihreä ennen vihreää vallankumousta ja tee-se-itse-liikkeen aloittaja. Sitten tuli nöyryytys työelämässä, keskenmenoja ja sydänvikaisena syntynyt Bee-tytär. Nyt Bernadetten elämä keskittyy sateiseen ja nurkkakuntaiseen Seattleen, missä mies nauttii työstään Microsoftin ihmemiehenä ja tytär loistaa koulussa. Bernadette vain ei jaksa mitään, ei pitää taloa ja puutarhaa kunnossa, ei osallistua koulun edellyttämiin kokoontumisiin ja oheistoimintoihin. Hänen eristäytymisensä tulkitaan koppavuudeksi ja erikoisuudentavoitteluksi, mikä herättää kaunaa ja pikkumaista kostonhalua. Tilanne riistäytyy käsistä ja katastrofi seuraa toistaan. Tilanteen kärjistyessä äärimmilleen Bernadette katoaa.

Missä olet, Bernadette? koostuu sähköposteista, kirjeistä, fakseista, raporteista ja artikkeleista, joiden perusteella Bee muodostaa kokonaiskuvaa äitinsä katoamiseen johtaneista tapahtumista. Samalla rakentuu myös yllättävän elävä kuva tapahtumiin osallistuneista henkilöistä, vaikka heidän hupsuuttaan kärjistetäänkin. Bernadette herättää myötätuntoa, sillä häntä pystyy ymmärtämään ja särmikkyydenkin hyväksymään.

Kirja on satiiri, jossa tapahtumat paisuvat kuin pullataikina ja pienet valheet ja väärinkäsitykset johtavat tuhoisiin seuraamuksiin. Nokkelien oivallusten ja terävien huomioiden ohella siinä on kuitenkin lämpöä, joten lukukokemus on viihdyttävä. Loppu on kenties liiankin auvoinen…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti