10.3.2014

COBEN, HARLAN: Lupaa ja vaikene

Kustantaja: Minerva 2014
Alkuteos: Six years
Suomennos: Salla-Maria Mölsä

Yhdysvaltalainen Harlan Coben on maailman menestyneimpiä jännityskirjailijoita. Hänen teoksiaan on käännetty 40 kielelle ja niitä on myyty yli 50 miljoonaa. Viimeisin teos Lupaa ja vaikene on kerännyt ylistäviä arvosteluja ja siitä on jo tekeillä Ben Affleckin ohjaama elokuva, jonka pääosassa näyttelee karismaattinen Hugh Jackman.

Lupaa ja vaikene -teos alkaa haikeasti suurta rakkaustarinaa lupaillen:

Istuin kirkon takimmaisella penkkirivillä ja katselin, kuinka ainoa nainen, jota voisin koskaan rakastaa, meni naimisiin toisen miehen kanssa.

Jake Fisherin on myös luvattava elämänsä naiselle, Natalielle, ettei enää koskaan yrittäisi ottaa tähän minkäänlaista kontaktia. Kuuden vuoden ajan Jake pitää lupauksensa kaipuustaan huolimatta ja tyytyy yllätyksettömään professorin elämään, kunnes huomaa sattumalta Natalien aviomiehen muistokirjoituksen yliopiston kotisivulla. Hän lähtee hautajaisiin toiveet uudelleen heränneinä, mutta sureva leski onkin ihan vieras. Missä on Natalie? Onko hänellä kaikki hyvin? Mikään ei enää estä Jakea käynnistämästä etsintöjä, vaikka välillä tuntuu siltä, ettei jälkiä ole eikä Jaken muistamia tapahtumiakaan (kuten esimerkiksi häitä). Lisäksi Natalieta näyttävät tavoittelevan sekä poliisi että joukko kovaotteisia henkilöitä, joista ei enää tiedä, ovatko he ystäviä vai vihollisia. Kuka Natalie oikein on?

Coben kieputtaa tuttuun tapaansa juonta moneen suuntaan ja kiristää jännitystä, vaikka kaikki ei olekaan ihan uskottavaa. Tarinan loppu olisi ollut vaikuttavampi ilman viimeistä lukua, vaikka suuresta ja epäitsekkäästä rakkaudesta onkin mukavaa lukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti