26.5.2014

JONASSON, JONAS: Lukutaidoton joka osasi laskea

Kustantaja: WSOY 2014
Alkuteos: Analfabeten som kunde räkna
Suomennos: Laura Jänisniemi

Jonas Jonassonin (s. 1961) vuonna 2011 suomeksi ilmestynyt romaani Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi saavutti valtaisan suosion. Samanlainen absurdi ja hieman anarkistinen aikuisten satu on myös Jonassonin uusin teos Lukutaidoton joka osasi laskea.

Neljätoistavuotias mustaihoinen tyttö Nombeko Mayeko toimii Etelä-Afrikan suurimmassa slummissa Sowetossa huussintyhjentäjänä. Hän on lahjakas lapsi, mutta valitettavasti maassa jossa mustien koulutus (ainakin tuolloin) katsotaan turhaksi. Paskasäiliöitä kantamalla Nombeko oppii kuitenkin laskemaan ja aikanaan hän keksii keinon lukutaidon opetteluun.

…Ei ollut myöskään mitään syytä uskoa, että tämä hento tyttölapsi olisi aikuiseksi vartuttuaan tekemisissä kuninkaiden ja presidenttien kanssa. Tai säikäyttäisi kokonaisia kansakuntia. Tai vaikuttaisi maailman yleiseen kehitykseen.
  Jos hän ei olisi ollut se joka oli.
  Mutta hänhän oli.

Saniteettiosastolta saatujen potkujen jälkeen Nombeko lähtee toiveikkaana Johannesburgiin, mutta joutuu välittömästi rattijuopon yliajamaksi. Nombeko ei voi maksaa rahalla autoon tulleita lommoja eikä ajajan henkisiä kärsimyksiä, vaan joutuu korvaamaan vahingot työllä. Näin hän päätyy atomipommia salassa kehittelevälle tutkimuslaitokselle ja käytännössä vangiksi tiukkaakin tiukemmin vartioidulle alueelle. Hukkaan aika ei kuitenkaan mene: Nombeko oppii kiinan kielen ja ydintekniikan perusasiat sekä tutustuu eräisiin diplomaatteihin. Kun on mahdollisuus karistaa tutkimuslaitoksen pölyt jaloista ja siirtyä turvalliseen Ruotsiin, on näistä asioista yllättävää hyötyä.

Samaan aikaan Ruotsissa syntyvät erääseen perheeseen kaksospojat, joista kummallekin annetaan säästäväisyyssyistä nimeksi Holger. Veljeksistä toinen on älykäs ja toinen ääliö, mutta kumpaakin tarvitaan ratkaisemaan ongelma, joka syntyy Nombekon mukana Ruotsiin vahingossa tulleesta atomipommista (jota ei siis oikeastaan ole olemassa).
Kirja on todella hulvaton tarina pienistä ihmisistä, jotka joutuvat pienten sattumien vuoksi tekemisiin suurten asioiden kanssa. Äly, juonikkuus ja onni sentään auttavat asiaa siinä missä kiinalainen diplomaatti ja Ruotsin kuningas.

Juoni on varsin monipolvinen ja lennokas, mutta Jonasson pitää langat vakuuttavasti käsissään. Tämän lisäksi kirjassa annetaan lyhyt ja kärkevä katsaus sekä Etelä-Afrikan että Ruotsin poliittiseen historiaan. Hyvää arvosanaa ei kummankaan maan huippujohtajille yleisesti ottaen heru, mutta Ruotsin kuningas ja pääministeri yllättävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti