19.2.2018

BENGTSDOTTER, LINA: Annabelle

Kustantaja: Otava 2018
Alkuteos: Annabelle
Suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom

Gullspångin pikkukaupungissa etsitään seitsemäntoistavuotiasta koulutyttöä, kaunista ja lahjakasta Annabelleä. Tytöstä ei ole neljään päivään kuulunut mitään sen jälkeen kun hän poistui nuorten suosimasta kokoontumispaikasta kesken railakkaan juhlinnan.

Tukholmasta lähetetään paikallispoliisin avuksi rikostutkijat Anders Bratt ja Charlie Lager. Charlielle (tai oikeastaan Charlenalle) tehtävä on äärimmäisen epämieluisa ja pelottava, sillä hän on kotoisin Gullspångista ja haluaisi unohtaa koko paikan ja oman menneisyytensä siellä. Yhdeksääntoista vuoteen hän ei ole käynyt kaupungissa, vaikka omistaa siellä äidiltään perimänsä talon, Onnelan.

Annabellen tapauksen selvitteleminen on turhauttavaa. Ihmiset salailevat asioita joko pelosta tai häpeästä tai siksi, etteivät usko tiedoilla olevan mitään tekemistä Annabellen katoamisen kanssa. Haastattelujen ja kuulustelujen myötä kuva Annabellestäkin muuttuu: häntä pidetään toisaalta tunnollisena, äärimmäisen älykkäänä ja uusista asioista kiinnostuneena, mutta toisaalta hirmuisena flirttinä ja rellestäjänä. Hän oli kuulemma juuri katkaissut suhteen kahden eri miehen kanssa. Liittyisikö katoaminen mustasukkaisuuteen tai kateuteen? Kysymyksiä herättää myös Annabellen äidin ylisuojeleva ja vaaniva suhtautuminen tyttäreensä.

Annabellen tapausta selvitellessään joutuu Charlie käymään läpi myös omaa menneisyyttään. Siellä on äiti, Betty, jonka järjestämät riehakkaat juhlat Onnelassa olivat kuuluisia koko seudulla. Bettyn vaihtelevat mielialat helisevästä ilosta synkkään masennukseen. Lapsuusvuoden tapahtuma, jonka oppi painamaan mielen pohjalle alkoholilla, masennuslääkkeillä ja lukuisilla miessuhteilla. Onko aika paljastaa kaikki salaisuudet?

Kirjassa on vahva yhteiskunnallinen näkökulma. Gullspång on köyhää aluetta. Siellä on ”nuoria äitejä, huonot hampaat, korkea työttömyys”. Ainoa suuri työllistäjä on vaneritehdas, jonka omistaja tuntuu käyttävän valtaansa arveluttavalla tavalla. Vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ei ole juuri muuta kuin pubissa istuminen tai seurakunnan kokouksiin osallistuminen. Etenkin nuoriso turhautuu. Alkoholin ja huumeiden käyttö on yleistä jo kolmetoistavuotiaiden parissa. Kaikki haluavat vain päästä pois..

   Pian, Susanne oli sanonut eräänä iltana, kun he olivat juoneet liian monta pilsneriä, pian mä otan riskin. Nousen ekaan autoon, joka pysähtyy.
   Entä jos yksikään ei pysähdy?
   Joku rekka kyllä pysähtyy.
   Mutta jos ei pysähdy?
   En ehkä ajatellutkaan, että ne pysähtyis.

Annabelle on Lina Bengtsdotterin (s. 1977) esikoisromaani ja alku Charlie Lagerista kertovalle dekkarisarjalle. Bengtsdotter on itse kotoisin Gullspångista, joten ilmapiirin ja ympäristön kuvaus on luontevaa. Kirja edustaa hyvää ruotsalaista dekkariperinnettä, mutta siinä on silti omaleimaisuutta ja raikkautta. Tarina liikkuu kolmessa eri aikatasossa, mutta etenee silti jäntevästi ratkaisua kohti ja onnistuu yllättämäänkin. Hyvä aloitus dekkarivuodelle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti