25.11.2020

GROSSMAN, DAVID: Kun Nina sai tietää

Kustantaja: Otava 2020

Alkuteos: Itti ha-hayyim mesahek harbe

Suomennos: Minna Tuovinen

Kaksi keski-ikäistä leskeä avioituu kibbutsilla, koska se on yhteisön kannalta soveliasta ja heidän omalta kannaltaan miellyttävää. Kumpikin pitää silti ainoana todellisena rakkautenaan ensimmäistä puolisoaan; Jugoslaviasta muuttanut Vera varhain menehtynyttä ja jonkinlaiseksi ihannehahmoksi muuttunutta Milošia ja Tuvja vastikään syöpään kuollutta Dušiaa.

Tuvjan perhe ottaa pienen ja pippurisen Veran avosylin vastaan. Aikaa myöten hänestä tulee suvun todellinen matriarkka, jonka räiskyvää temperamenttia, yllättäviä tempauksia ja päättäväisesti säilytettyä murteellista puhetapaa eri sukupolvet ajattelevat hellyydellä ja huumorilla. Kukaan ei enää muista, ettei Vera ole heidän biologinen sukulaisensa.

Veran tytär Nina ei alkuunkaan hyväksy äitinsä avioitumista, vaan katkaisee välit vuosiksi viettäen maailmalla itsetuhoista elämää. Tuvjan kuopus Rafael sen sijaan miellyttää Ninaa niin paljon, että jossain vaiheessa nuoret päätyvät avioon ja saavat tyttären, Gilin. Sitten Nina katoaa taas. Vaikka Rafi on ihan hyvä isä ja Vera suurenmoinen isoäiti, tuntee Gli silti vielä aikuisenakin halua kostaa hylkääjälleen.

Veran 90-vuotisjuhliin Ninakin saapuu, mutta ei suostu puhumaan äidilleen. Hän ehdottaa kuitenkin, että Rafael ja Gili tekisivät yhdessä elokuvan, jossa Vera vihdoinkin kertoisi totuuden tapahtumista, joiden Nina katsoo pilanneen hänen koko elämänsä.

”Miksi olen ollut jumissa tässä paskassa kohta kuusikymmentä vuotta?” Nina niiskaisee. ”Olla nyt viisikymmentäkuusivuotias kuusi- ja puolivuotias tyttö, eikö se ole aikamoista liioittelua? Aika mielipuolista?”

”Minusta meidän on kerran saatava kuulla häneltä kohta kohdalta ja alusta loppuun, mitä siellä oikein tapahtui.” ”Missä siellä?” ”Saarella. Goli Otokissa. Mutta myös se mitä tapahtui ennen sitä. Vaikka siitä asti kun hän ja Miloš tapasivat toisensa. Tuo poikkeuksellinen rakkaustarina… mitä muka tiedämme siitä? Pari kolme juttua, aina ne samat, emme paljon mitään.”

Syynä Ninan toiveeseen on dementia, joka muutamassa vuodessa saattaa viedä häneltä muistin – jo nyt on todettavissa ajoittaista hapertumista. Elokuvaa katsomalla hän ehkä saattaisi sairauden pahennuttuakin vielä palauttaa mieleensä, kuka on itse ja ketkä ovat hänen omaisiaan.

”Minä en tiedä, mitä hän tästä ymmärtää”, Nina sanoo, ”mutta aina silloin tällöin, sanotaanko vaikka kerran viikossa tai kerran kuussa, hän istuu katsomaan ja kuulemaan tarinaa itsestään sellaisena kuin hän oli ennen.”

”Niin kuin iltasatua ennen nukkumaanmenoa?” Nyt on minun vuoroni kuiskata.

”Niin.” Nina yllättyy äskeisestä, nyökkää kiitokseksi. ”Täsmälleen. Hyvänyön tarina ennen kuin hän - ” Yskäyksiä. Nina nielaisee. ”Ennen kuin hän joutuu pimeään.”

Elokuva päätetään filmata autenttisilla paikoilla, joten nelikko matkustaa Kroatiaan. Goli Otokin saarella sijaitsevan vankileirin raunioilla käydään sitten miltei shakespearemaiseen malliin viimeinen välienselvittely salamoiden räiskyessä ja myrskyn mylviessä. Nina saa viimeinkin tietää äitinsä 1950-luvun alussa tekemistä valinnoista ja hirveistä kokemuksista Stalinin kannattajana tuomitun partisaanin vaimona.

Veran esikuvana on jugoslavialaissyntyinen Eva Panic-Nahir (1918–2015), joka ensimmäisenä kertoi laajalle yleisölle totuuden siihen asti vaietuista ”Titon gulageista”. Eva halusi, että Grossman kirjoittaisi hänen ja hänen tyttärensä Tiana Wagesin tarinan, mutta soi kirjailijalle kuitenkin täyden vapauden myös kuvitella ja sepittää asioita. Näin syntyi kertomus kolmesta israelilaisesta naisesta, jotka siirtävät erään traumaattisen kokemuksen jälkiä sukupolvelta toiselle – isoäidiltä tyttärelle, tyttäreltä tyttärentyttärelle.

… pian kun matkamme päättyy, voin taas palata omaksi itsekseni, lakata olemasta pelkkä hologrammi siitä sekasorrosta, jota isäni Rafael ja Nina luovat jokaisella liikkeellään, jokaisella allergisella värähdyksellä, joka kiitää alas selkärankaani kuin hälytyksen saanut palomies tankoa pitkin, aina kun he puhuvat keskenään, katsovat silmiin, halaavat, huokaavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti