15.8.2022

ALASALMI, PÄIVI: Alamaailman kuningatar

Kustantaja: Gummerus 2022

Päivi Alasalmen romaani Alamaailman kuningatar oli alun perin Storytel Original -äänikirja eli ainoastaan Storytelin asiakkaiden saatavilla, mutta ilmestyi nyt perinteisen kirjan ystävien iloksi paperiversionakin. Teos on ensimmäinen osa Hallavainen-dekkarisarjasta.

Vanhempi rikoskonstaapeli Jarkko Hallavainen on hälytetty työparinsa, nuoremman konstaapelin Saana Sirkiän, kanssa Tampereen rautatieaseman lähellä sijaitsevaan kerrostalokolmioon. Asunnossa on verta joka puolella ja myös selviä merkkejä siitä, että huumeita on käytetty. Ruumiskoira merkkaa kylpyhuoneen lattialla paikan, jossa on maannut kuollut ihminen, mutta ruumista asunnossa ei ole. Ei ole asunnonomistajaa Teemu Karviaa eikä hänen avovaimoaan Karla Kuusivaaraa.

Siivotonta huumeluolaa muistuttavan arvoasunnon omistavat Teemu Karvian rikkaat vanhemmat, jotka kyllä maksavat yhtiövastikkeen, mutta ovat muuten katkaisseet välit vanhimpaan lapseensa, perheen mustaan lampaaseen. Kolmekymppinen Teemu tunnetaan alamaailman seurapiireissä Kinginä ja Karla-vaimo Kuningattarena. Kummankin rikosrekisteri on pitkä kuin nälkävuosi, mutta mitä nyt on tapahtunut?

Hallavainen koetti mielessään kuvitella, mitä asunnossa oli tapahtunut verilöylyn aikaan. Oliko joku tai jotkut hyökänneet asukkaiden kimppuun ja tappaneet heidät molemmat? Vai oliko pariskunta ollut kunnolla puukkohippasilla keskenään? Kuka oli kulkenut mihinkin suuntaan? Olivatko nuoret paenneet kylmäveristä tappajaa, joka oli tavoittanut heidät eri huoneista ja tappanut yhden kerrallaan?

Toinen juonenhaara seuraa Anu Murtovuon saapumista Tampereelle. Kiltti perhetyttö Anu kasvoi Oulussa, opiskeli sosionomiksi Pieksämäellä ja on nyt tullut koeajalle tamperelaiseen Astarte-Akatemiaan, jossa opetetaan väkivaltaisille naisille keinoja hillitä raivoaan. Anun tehtävänä tulisi olemaan traumaattisten kokemusten purkaminen näiden naisten kanssa ja heidän opettamisensa torjumaan unettomuutta ja työuupumusta päihteettömän rentoutuksen avulla.

Tuntematon kaupunki, kiva, oma asunto. Uusi työpaikka, hänen ensimmäisensä, josta voisi tulla jopa vakituinen. Hän oli 26-vuotias, naimaton, vapaa nainen, joka ei edes seurustellut. Hänellä ei ollut mitään ristiä kannettavanaan eikä edessään muuta kuin mielenkiintoinen elämä ja upea mahdollisuus. Hän rakasti uutta kotikaupunkiaan Tamperetta jo nyt!

Anun toiveikas olo vaihtuu pian hämmästykseksi ja peloksi, kun yhä useampi laitapuolen kulkija tervehtii häntä tuttavallisesti kuningattareksi nimitellen. Jotkut loukkaantuvat syvästi, kun Anu ei heitä tunnista, ja jotkut tuntuvat kiehuvan vihasta. Fyysinen väkivaltakin uhkaa. Onko Anulla Tampereella kaksoisolento?  Miten hän pystyisi varoittamaan ilmiselvästi hengenvaarassa olevaa naista? Ihmetyttää vain, miksi Anu ei heti käänny poliisin puoleen.

Sitten Anu kuulee omaan elämäänsä liittyviä asioita, jotka paljastavat petollisuutta sellaisten ihmisten taholta, joihin hän on tottunut luottamaan. Vaikka Anu onkin monessa asiassa hyvin varovainen, on hän toisinaan kuitenkin miltei naiivin hyväuskoinen. Lukija voi vain jännittää Anun puolesta ja toivoa, ettei hän joutuisi katumaan myötätuntoisuuttaan ja auttamishaluaan joutuessaan vastakkain kylmän ja laskelmoivan itsekkyyden kanssa.

On selvää, että juonenhaarat jossain vaiheessa yhdistyvät. Joitakin käänteitä osaa etukäteen arvatakin, mutta kyllä taitava kirjailija tarjoaa myös yllätyksiä ja hurjia läheltä-piti-tilanteita, jotka pitävät mielenkiintoa yllä kirjan loppuun saakka.

Alamaailman kuningatar on kevyt ja vetävä dekkari, jossa väkivallalla ei mässäillä liiallisesti. Hallavaisen ja Anun yksityiselämää raotetaan mukavasti ja paljon jää sen verran auki, että jatkoa jää odottamaan. Ja tietenkin uudelleentapaamista määrätietoisen Prinsessa Kersantti -kissan kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti