12.9.2022

KOVALAINEN, ANNE: Ensin palasivat linnut

Kustantaja: Karisto 2022

En tiedä, miten linnut aina löytävät tiensä takaisin. Sukupolvi sukupolvelta ne palaavat. Sielulinnut, outolinnut, häkkilinnut, houkutuslinnut. Linnunluut, höyhenenkeveät, muuttolinnut, saattajalinnut.

Maa Suomessa tärähtelee pitkään, kunnes katastrofi iskee: Helsingistä Lappiin asti repeää syvä laavanhehkuinen rotko ja vain maan länsiosa säästyy koskemattomana. ihmisiä katoaa, asioita tuhoutuu. Muusta maailmasta vain Ruotsiin ja Norjaan saadaan mullistuksen jälkeen yhteys, joten Pohjolan yhdistyminen on luontevaa. On alkanut Uusi aika.

Kirjan nykyhetki on uuden ajanlaskun mukaan m9. Elämä on jo alkanut asettua uomiinsa ja uutta tekniikkaa on kehitetty, vaikka on jouduttu luopumaan esimerkiksi älypuhelimista, televisioista ja kahvista. Ajoneuvot kulkevat sähköllä, maalämpöä hyödynnetään ja pilvipuhaltimet takaavat ajoittaista auringonvaloa maan päälle. Eläimiä alkaa näkyä ihmisasutusten lähellä.

 Kaikki eläimet katosivat mullistuksessa, mutta viime vuosina ne ovat lähestyneet taas ihmisasutuksia. Ensin palasivat linnut ja niiden perässä rotat ja muut. Nykyään voi nähdä jopa peuran tai ketun hipsuttavan tienlaitaa, ne eivät arkaile meitä oikeastaan ollenkaan. Eemeli sanoo sen johtuvan siitä, että ihmiset ovat nykyään niin paljon hiljaisempia, kun kaikki kulkee sähkällä eikä bensalla. Ja siitä, että meitä on nykyään niin paljon vähemmän. Olemme enemmän osa luontoa taas.

Yksi kirjan keskeisistä hahmoista ja kertojista on Sirja. Hän pelastui mullistuksessa, mutta menetti isänsä, äitinsä ja kaksossiskonsa Ainon. Menneessä maailmassa huoletonta kaupunkilaiselämää viettänyt nuori nainen ahkeroi nyt aamusta iltaan ollakseen mahdollisimman omavarainen ja huolehtiakseen perheestään, johon kuuluu noin kymmenvuotias Sanelma, kasvava määrä hoitolapsia ja Sirjan rakkauden kohde Eemeli, kalastaja.

Kymmenen vuotta sitten kaikki oli ollut erilaista. Hänellä oli ollut toisenlainen aavistus siitä, millaiseksi elämä muodostuisi. Kaikesta pehmeästä oli tullut kovaa, äänistä hiljaisia. Vanhasta ei ole jäljellä kuin haaleita muistoja. Poissa on valinnanvaikeus vaihtoehtojen edessä. Uusi elämä tarjoaa vain yhden vaihtoehdon.

Ihmiset eivät tarkalleen tiedä, kuka heitä johtaa. Kyseessä on sotilasdiktatuuri, joka näennäisesti kohtelee kaikkia tasapuolisesti, mutta käyttää silti salaisia keinoja pitääkseen kansalaiset nöyrinä ja kuuliaisina eli oikeasti ihmisen vapaus valita pitää sisällään velvollisuuden valita oikein. Sotilaat partioivat ja tarkkailevat valppaasti toimintaa valvomoissa tai pitkälle kehitellyn naamioinnin suojissa.

Kaikki voisi olla kohtuullisen hyvin, jollei mullistuksesta olisi pelastunut myös eräs uskonnollinen ryhmittymä. Kunnon ihmiset ovat katastrofista lähtien uskoneet vain siihen, mitä itse saavat aikaan, joten järven saarella asuvat ja aika ajoin kaupungille saarnaamaan ilmaantuvat ”hihhulit” kammoksuttavat heitä.

Silminnäkijähavainnot pyhäläisistä kertovat väkivaltaan ja naisten alistamiseen perustuvasta kultista. Heidän johtajansa, karismaattinen Armas Pyhä, omaa salattuja voimia ja hallitsee ennen tuntematonta teknologiaa, mutta vaikuttaa myös varsin pakkomielteiseltä. Mikä on hänen todellinen päämääränsä? Onko tulossa tuhoisa taistelu vallasta?

Ensin palasivat linnut on hyvää scifiä. Kokonaiskuva hahmottuu vähän kerrassaan ja viimeiset täydennykset tietoihin lukija saa vasta kirjan loppupuolella. Varsin monen henkilön kohdalla paljastuu, että he ovat ihan muuta kuin ensin annettiin ymmärtää. Ihastuttavin heistä on tiedonhaluinen, omapäinen ja puhelias Sanelma-tyttönen, joka silmät ja korvat tarkkoina seuraa tapahtumia ympärillään ja saattaa välillä itsensä vaaraankin. Tarina loppuu tavalla, joka voisi luvata sille jatkoa.

2 kommenttia:

  1. Scifiä tulee luettua ani harvoin, mutta ehkä tätä voisi harkita. Mukavan mielikuvituksellinen lähtötilanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä kirja oli aika kiinnostava. Paikoin liikaa väkivaltaa - muuten kävisi nuorille aikuisillekin.

      Poista