12.1.2015

HASSINEN, PIRJO: Sauna Paradis

Kustantaja: Otava 2014

Anne Hornin lapsuuteen 1960-luvulla kuului erottamattomasti Sauna Paradis, yleinen sauna jonka hänen isänsä omisti ja jossa Anne kävi pienestä pitäen auttamassa. Aikuisena Annesta tuli kirjailija, joka sai teoksiinsa aiheita kotikadultaan ja lapsuutensa kokemuksista. Myös saunasta, jota ei enää vuosiin ole ollut olemassa – kuten ei isääkään.

Erään kirjastovierailun yhteydessä Annea lähestyy tyylikäs virkamies, Lauri Kovanen. Mies toivoo, että Anne voisi auttaa häntä muistamaan lapsuuden tapahtumia ja etenkin sitä, oliko hän aikoinaan syyllinen isänsä kuolemaan. Laurin perhe asui samalla kadulla kuin Anne ja kävi Sauna Paradisissa, mutta lapset tuskin huomasivat toisiaan tuolloin. Silti muistikuvien verestäminen ja yhdisteleminen saattaisi tuoda valaistusta menneisyyden tapahtumiin. Syöttinä Annelle on Laurin lupaus kertoa jotain salaista tietoa jostakusta Annelle läheisestä ihmisestä.

Kehyskertomukseen limittyy otteita Annen kirjasta Tuhlaajatyttö. Sen päähenkilö on nuori aviovaimo Silja, joka kaipaa kipeästi omaa lasta, muttei pysty sellaista saamaan. Kuin tilauksesta kotimaahan palaa isosisko Sonja, joka on aina ollut vanhempien lempilapsi, mutta jonka urasta pornotähtenä näillä ei ole aavistustakaan. Silja käyttää tilaisuutta hyväkseen ja kiristää siskoa ryhtymään sijaissynnyttäjäksi. Tämä osuus ei ole Hassisen teoksessa mikään irrallinen lisä, vaan rinnastuu Annen lapsenkaipuuseen, joka jää vaille täyttymystä. Myös aviomiesten erilaiset suhtautumistavat selviävät.

Sauna Paradis pohdiskelee lasten suhdetta vanhempiinsa. Annen mielestä hänen lapsuutensa oli onnellinen nimenomaan isän ansiosta: isä tuntui viisaalta ja lämminsydämiseltä mieheltä, paljon läheisemmältä kuin äiti. Lauri taas häpesi isäänsä tämän juopottelun takia, mutta kaihtoi äitiäänkin. Halusiko hän silti isälleen pahaa? Mistä tuli tuo ahdistava syyllisyydentunne? Laurin chileläissyntyinen vaimo taas ei tunne minkäänlaisia omantunnontuskia, vaikka täysin tietoisesti kavalsi isänsä vallankumouksen pyörteissä vuonna 1973.

Hassisen kertomuksessa vilisee rujoja yksityiskohtia, likaa ja eritteitä. Seksuaalisuus on hänellä aina vahvassa roolissa, usein hieman häpeällisissä tai jopa kieroutuneissa muodoissa. Saunan alastomuudessa paljastuvat salaisuudet johtavat yllättävän kauaskantoisiin seuraamuksiin, aina nykyhetkeen saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti