1.1.2018

KOSKINEN, JUHA-PEKKA: Kannibaalien keittokirja

Kustantaja: Like 2017

JP Koskinen on monipuolinen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu novelleja, historiallisia romaaneja, tieteiskirjoja, dekkareita, tietokirjoja ja lastenkirjoja. Koskaan ei tiedä, mitä häneltä seuraavaksi ilmestyy. Tällä kertaa tuli dekkari, mutta millainen!

Kannibaalien keittokirja alkaa nimensä mukaisesti keittokirjana ja liharuokien ylistyksenä. Neuvotaan riistan pyydystämistapoja, teurastusta, ruhon käsittelyä ja parhaita valmistusmenetelmiä, mutta käytetty liha ei olekaan mitä tahansa nautaa tai possua vaan ihmislihaa! Luvassa on 18 arkiruokaa, kuten esimerkiksi grillatut juoponkyljykset, kansanedustajaa ja sieniä uunivuoassa ja upposilmämunat. Yksi jälkiruokakin on mukana eli köyhät suvakit. Reseptit vaikuttavat aika käyttökelpoisilta.

Tosiasiassahan Koskinen naureskelee tekstissään ihmisten ikäville erityispiirteille. Toimitusjohtaja kannattaa lopettaa haulikolla, sillä hänen sydämensä on niin pieni, että siihen on muuten lähes mahdoton osua. Vanhemman kansanedustajan liha haisee härskiintyneeltä kun taas nuoren yksilön liha on tuoreenakin epämiellyttävän niljakasta – ja kieli on kummallakin ruoanlaitossa käyttökelvoton, sillä se on useimmiten ruskea ja pahanhajuinen. Taiteilijoilla taas on suuri sydän, mutta usein turpea sappi. Ja niin edelleen. Kun mennään vielä askelta syvemmälle kirjan aatemaailmaan, se onkin kannanotto lihansyöntiä ja ruoan tuhlaamista vastaan.  

Keittokirjaosuuden jälkeen päästään sen laatijan elämään. Oskari Patamäki oli jo lapsena kiinnostunut mauista, mutta hänen kuvauksensa niistä olivat erikoisia ja hämmentäviä. Neliö maistui pahvilta, ympyrä vaniljalta, rakkaus maidolta… Voi maistuu nelikulmiolta. Aikuisena Oskari hankkii sivutuloja ravintolakriitikkona, mutta varsinaisesti hän suunnittelee mainosprojekteja etätyönä, koska ei kannibaalina voi olla ihmisten kanssa läheisessä kosketuksessa. Hänhän saattaisi päätyä murhaan tai ainakin jonkinlaiseen silpomiseen! Uusi pomo, herra Hakkarainen, vaatii kuitenkin vähintään kolmea päivää toimistolla. Mikä on ratkaisu? Hakkaraisesta on päästävä eroon! Kaikkitietävä isoveli Markus häärii taustatekijänä ja Oskari huomaa olevansa nappulana tämän käymässä kostopelissä. Silti Oskarilla on aikaa ihastua lumoavaan Reaan: anjovista, kaprista ja mustapippuria… Maustamalla oikein voisi itse asiassa parantaa koko ihmiskunnan!

Näin unta väkijoukoista, haistoin ja maistoin ihmisten sekamelskan. Ajattelin korppujauhoja, sipulia, timjamia, kardemummaa, chiliä ja paprikaa, kaikkea sitä, mikä tekisi kustakin ihmisestä paremman. Ihmisten epätasapaino olisi helposti korjattavissa, mutta he olivat kuuroja ja sokeita puutteilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti