22.2.2021

DUFVA, LOTTA: Limbodusa

Kustantaja: Otava 2020

Ollaan 2040-luvulla maailmassa, jossa kaikki on erilaista. Euroopan unioni on hajonnut ja vallan on kaapannut ylikansallinen Eurodef vanhojen asefirmojen ja palkka-armeijoiden tuella. Venäjä ja muut vanhat neuvostomaat ovat yhdistyneet Neogorodiksi, mutta tuhoutuneet Kiinan kanssa käydyssä sodassa. Etelä-Amerikan ja Afrikan maat ovat ohittaneet köyhtyneen vanhan mantereen.

Eurodefin hallitsemassa Euroopassa puhutaan yleiseuroa ja käytetään valuuttana renminbiä. Puolueet on lopetettu, rajat maiden välillä suljettu ja valvontaa kiristetty. Puolueaktivisteja pidätetään satamäärin, mutta myös siviilejä vangitaan, kuulustellaan ja hakataan systemaattisesti. Yhä useampi yrittää paeta pois totalitäärisestä Euroopasta Välimeren yli turvaan Afrikan kasvukeskuksiin.

Matka Afrikkaan on etenkin pohjoisesta pitkä ja vaarallinen. Tienvarsipommit räjähtelevät ja rämpiminen Alppien yli jalkaisin ei keskivertopakenijalta hevin onnistu. Jos pääsee Välimerelle asti, edessä on matka vuotavilla veneillä. Moni päätyy Lampedusan saarelle.

Parempi heidän on tällä saarella kuin Libyan rannikolla Afrika Korpsin kuvattavana, tutkittavana ja kuulusteltavana. Lampedusalla he saavat pitää paperinsa tai valehdella nimensä, valita uuden elämän, yrittää Israel-Palestiinaan tai uudelleen Välimeren yli.

Lampedusalle on päätynyt myös suomalainen Ingrid. Hän oli kotimaassaan opiskelija, strippari ja pilleristi, joka jossain vaiheessa lähti Suomalaiseksi kutsutun miehen matkaan. Mies oli entinen Eurodefin sotilas, joka yhtäkkiä oivalsi totuuden kaikkien propagandapuheiden ja harhautusten takana ja alkoi unelmoida vallankumouksesta ja Eurodefin kaatamisesta. Ingridin populistisiksi muokkaamat palopuheet levisivät somekanavilla ympäri maailmaa ja lisäksi yleisötilaisuuksissa eri puolilla Eurooppaa.

Aktivistin työ on kuitenkin vaarallista, Suomalaisellekin. Lampedusalle rantautuu hyvin surullinen ja yksinäinen Ingrid, jonka elämänhalusta on vain rippeet jäljellä ja jota ei yhtään haittaa, vaikka muualla hänen luullaan kuolleen venepalossa. Pienen baarin pitäjänä hän seuraa pakolaisvirtaa, mutta saa lopulta todistaa myös sotilasdiktatuurin kaatumisen.

Hallitus on kaatunut, mutta minne me täältä lähtisimme? Takaisin Eurooppaanko, joka sylki meidät ulos, kun nousimme sitä vastaan? Tuleeko tämän myrskyn jälkeen tyven vai rantaan huuhtoutuvien ruumiiden hyökyaalto? Nimettömiksi jäävät svenit, johnit, christianit ja jánosit lasketaan nimettömiin hautoihinsa. Lampedusa, Limbodusa.

 Dufva pitää tarinan lujasti otteessaan. Limbodusa-teoksessa ei edetä kronologisessa järjestyksessä, vaan lukija saa tietoja pala kerrallaan ja jännitys säilyy. Kirjan alkupuolella kertoja on Ingrid. Hän näkee Suomalaisen karisman ja palavan innon, mutta jääkö häneltä jotain huomaamatta? Kirjan toisessa puoliskossa Suomalainen paljastaa, mitä oikeasti tapahtui. Kaoottisessa maailmassa ihmishengellä ei ole paljon arvoa, vaan kaikkia käytetään pelinappuloina – jopa omaa itseä.

Limbodusa on väännös italialaisen Lampedusan saaren nimestä. Sana ”limbo” tarkoittaa epävarmaa välitilaa eri vaihtoehtojen välillä ja sitähän saarelle henkihieverissä rantautuneiden pakolaisten elämä oikeasti onkin. Dufva on kuvitellut maailman, jossa moni asia on kääntynyt päälaelleen nykyhetkeen verrattuna ja tehnyt sen pelottavan todentuntuisella tavalla. Silti kirja on myös rakkaustarina. Kaaoksenkin keskellä elää läheisyydenkaipuu ja hellyys.

… jos rakkaudella ei ole väliä, niin mitä sitä sitten edes elämään…

Helsinkiläinen Lotta Dufva (s. 1987) tekee päivätyönsä kirjankustantamossa, mutta vapaa-aikanaan miettii mahdollisia ja mahdottomia maailmoita. Limbodusa on hänen esikoisteoksensa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti