31.5.2021

SWEENEY-BAIRD, CHRISTINA: Viimeiset miehet

Kustantaja: Like 2021

Alkuteos: The End of Men

Suomennos: Kirsi Luoma

Lontoolainen yritysjuristi Cristina Sweeney-Baird (s. 1993) alkoi kirjoittaa esikoisromaaniaan Viimeiset miehet syyskuussa 2018. Kyse oli ajatuskokeesta: millä tavoin lukemattomia kuolemanuhreja vaativa globaali pandemia muuttaisi maailmaa - etenkin, jos kaikki uhrit olisivat miehiä? Kun kirjailija viimeisteli teostaan julkaisukuntoon huhtikuussa 2020, oli koronapandemia jo sulkenut ihmiset koteihinsa. Yhtymäkohta tuntuu pelottavalta, mutta Viimeiset miehet on kuitenkin fiktiota eikä tulevaisuusennuste.

Marraskuun kolmannesta päivästä vuonna 2025 alkaa synkkä ajanjakso, joka kestää 1745 päivää. Glasgowilaiseen sairaalaan saapuu flunssan oireista kärsivä mies. Kolmen tunnin kuluttua hän on kuollut. Vain pari päivää aikaisemmin oli sairaalan ensiapupoliklinikalla aivan vastaavanlainen tapaus, kun Buten saarelta lennätetty kuumeinen mies kuoli vain vartin päästä saapumisestaan. Myöhemmin tätä Buten miestä aletaan kutsua nollapotilaaksi, tuntemattoman viruksen ensimmäiseksi levittäjäksi.

Ensiapupoliklinikan lääkäri Amanda Maclean ottaa välittömästi yhteyttä Skotlannin kansanterveyslaitokseen, mutta kukaan ei edes vastaa hänen viesteihinsä. Parinkymmenen ihmisen äkillinen kuolema ei kansanterveyslaitoksen johdon mukaan vaadi toimenpiteitä, ei ihmisten varoittamista, ei karanteenia. Suhtauduttaisiinkohan asiaan tosin, jos tapauksista raportoisi mieslääkäri?

Olemme tottuneet pelottaviin sairauksiin, jotka saavat alkunsa jossain maailman äärissä ja löytävät tiensä tänne. Ehkäpä siksi emme ottaneet uutista niin tosissamme. Skotlannissa? me kaikki ajattelimme. Ei kai mikään vaarallinen tauti voi tulla sieltä.

Lopulta ihmisten ympäri maailmaa on pakko uskoa, että uusi virus on tappava ja äärettömän helposti leviävä. Kuolleita on hetkessä satoja, sitten tuhansia ja kymmeniä tuhansia. Tautia kantavat sekä miehet että naiset, mutta vain miehet sairastuvat. Joku miehistä saattaa parantua, mutta suurin osa kuolee. Noin kymmenen prosenttia maailman miehistä on immuuneja. Miksi näin?

Jokainen minuutti, jonka odotan turhaan vastausta sähköposteihini, viivyttää minuutilla rokotteen kehittämistä. Tämä tauti ei haihdu olemattomiin itsestään. Se vain pahenee, ja kaikki haaskaavat aikaa. Olen lääkäri, en patologi. Minulla ei ole ratkaisua tähän ongelmaan, mutta jos kukaan ei kuuntele minua, miten ihmeessä ratkaisu voisi ikinä löytyä?

Rokote on ainoa keino virusta vastaan, mutta läpilyöntiä saadaan odottaa tuskastuttavan pitkään. Tutkijat eri puolilla maailmaa tekevät kuumeisesti töitä, useimmat heistä haluten pelastaa ihmishenkiä, mutta jotkut tavoitellen mainetta ja rahaa. Amanda on ainoa, jonka mielestä tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää tutkia myös sitä, mistä virus oikein tuli. Miksi Buten mies sairastui?

Tutkiva toimittaja Catherine Lawrence puolestaan uskoo, että pandemian vaiheiden tallentaminen auttaa ihmisiä tulevaisuudessa, kun uudet virukset lähtevät liikkeelle. Oman perheen tragediaan liittyvien muistiinpanojen lisäksi Catherine haastattelee ihmisiä eri puolilla maailmaa. Osa tarinoista kertoo sankaruudesta ja epäitsekkyydestä, mutta osa ihmisluonteen nurjimmista puolista: ennakkoluuloista, itsekkyydestä ja ahneudesta.

Kirja ei pääty rokotteen keksimiseen, vaan suunnitelmiin siitä, miten elvytetään ihmiskunta, joka koostuu pääosin naisista. Miten kaikki elintärkeät työt saadaan hoidettua puolta pienemmällä työntekijämäärällä? Kaikkein tärkeintä on tietenkin taata se, että maapallolla on ihmisiä jatkossakin, vaikka ratkaisut olisivat kuinka kipeitä. Kenen terveyden hoitaminen on tärkeää tulevaisuuden kannalta ja kenen ei? Millaiset ominaisuudet asetetaan etusijalle hedelmöityshoidoissa? Otetaanko vastasyntyneet äideiltään ja pidetään karanteenissa?

Meidän on varjeltava sitä suunnilleen kymmenesosaa miehistä, joka vielä on elossa. Ihmiskunnan tulevaisuus on heidän varassaan. Ja totta kai naiset on pidettävä hengissä, jotta maa pyörisi edes jotenkin eikä suistuisi täyteen sekasortoon.

Miten Viimeiset miehet -trilleriin mahtaisi reagoida, jollei olisi kokenut koronapandemiaa? Sweeney-Bairdin teoksessa on nyt monia tuttuja asioita, vaikka siinä riehuva virus onkin paljon tuhoisampi kuin covid-19 on ollut. Kirja on jännittävä ja viihdyttävä, mutta kuvaa koskettavasti myös ihmisten tunteita: suurta surua ja katkeruutta, suurta rakkautta ja rohkeutta, sitkeyttä ja tulevaisuudenuskoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti