18.12.2023

MULTISILTA, JENNI: Umpihangessa alttarille

Kustantaja: Otava 2023

Kauppatieteiden maisteri Jenni Multisilta (s. 1992) on lähtöisin Porista, mutta asuu nykyisin Vaasassa. Hän on ilma-akrobatia- ja tankotanssiohjaaja sekä joogaopettaja. Multisillan aiemmat teokset ovat olleet hyytäviä psykologisia trillereitä, mutta Umpihangessa alttarille on puhdasveristä romantiikkaa.

Mila julkaisee You Tube -kanavallaan vlogeja, jotka keräävät tuhansia seuraajia. Nyt hänellä on aivan ainutlaatuinen tilaisuus kasvattaa katsojalukuja ja yrityksen liikevaihtoa: tehdä videosarja omista häistään! Sulhanen on Milan teini-iän suuri ihastus Nick, jäsen amerikkalaisessa metallibändissä, joka teki yhden huonosti menestyneen levyn ja katosi sitten kuvioista. Mila saattoi hyvinkin olla bändin ainoa fani.

Pari vuotta sitten Mila oli työmatkalla New Yorkissa ja huomatessaan sattumalta Nickin majailevan samassa hotellissa meni esittäytymään. Aluksi Nick oli torjuva ja epäluuloinen, olihan hän jättänyt nuoruuden musiikkikokeilut kauaksi taakseen ja muuttunut vakaaksi pankkivirkailijaksi, mutta eksoottinen ihailija alkoi kuitenkin kiinnostaa. Loppu on historiaa – kosinta jouluaamuna kahden vuoden seurustelun jälkeen.

Mila saa tästä suurenmoisen idean. Joulu on ollut perheessä suuren juhlan aikaa ja täynnä erilaisia traditioita, joista ovat nauttineet niin Mila, siskonsa Laura ja pikkuveli Jesse kuin äiti ja mammakin. Viime vuosina perhe on alkanut hieman hajaantua, mutta nyt olisi oiva tilaisuus koota kaikki jälleen yhteen. Häät jouluna!

Päätin järjestää häät jouluaattona. Ja mikä olisi parempi paikka juhlia sekä joulua että rakkautta kuin itsensä joulupukin kotikulmat? Pystyin kuvittelemaan kaiken mielessäni: Lapin kauniit, lumiset maisemat, tunnelmallinen kappeli tunturilla, hääjuhlat jouluillallisen merkeissä kuusenkynttilöiden ja takkatulen valossa.

Nick ei kuitenkaan innostu suureellisista suunnitelmista. Hänestä tuntuu, että häät, sisällöntuottaminen kanavalle niiden pohjalta ja diilit yhteistyökumppanien kanssa ovat Milalle tärkeämpiä kuin itse avioliitto. Nick epäilee, että Mila rakastaa oikeastaan jonkinlaista ideaa Nickistä eikä miestä itseään. Ja lisäksi mies on alkanut epäillä omaakin rakkauttaan. Kaksi viikkoa ennen häitä Nick vetäytyy liitosta.

Milalla ei ole aikomustakaan luopua häitä – peruminenhan olisi pettymys niin sukulaisille kuin ystäville ja pilaisi suhteet yhteistyökumppaneihin. Niinpä porukka kerääntyy Lapissa upeaan kelohonkahotelliin, ja tapahtumat vyöryvät eteenpäin suunnitelmien mukaisesti. Nickin poissaolo selittyy työkiireillä ja peruuntuneilla lennoilla. Itse vihkimistilaisuus ei tietenkään onnistu ilman sulhasta, mutta Milalla on idea…

Ja koska tämä hääpainajainen ennen joulua ei voi enää muuttua pahemmaksikaan, polvistun hänen eteensä ja lausun ne ainoat sanat, jotka muistan suunnittelemastani puheesta: ”Tuletko aviomiehekseni?”

Salaisuuksia on muillakin. Jessen kihlattu Dani on jo juhannuksena lähtenyt toisen miehen matkaan, vaan Jessepä ei ole vieläkään pystynyt kertomaan surustaan kenellekään. Laura, Milan firman kantava voima, puolestaan on päättänyt erota työstään häiden jälkeen, mutta ei ole saanut ilmoitettua asiasta Milalle. Lisäksi kohta yhdeksännellä kuulla raskaana oleva Laura on miltei paniikissa synnytystä ajatellessaan, vaikka ei kehtaakaan paljastaa tuntojaan omaisilleen.

Umpihangessa alttarille noudattelee chick lit -kirjallisuuden suuntaviivoja. Ihmiset tekevät ongelmia kohdatessaan paniikkiratkaisuja ja saavat näin asiat aina vain pahemmin solmuun. Siinä pyörivät sekaisin fosforiporot, kaikkialle ehtivät kissat, intoutunut a capella -kuoro, joulupukki ja iso joukko Arttuja. Lopussa ongelmat tietenkin ratkeavat kaikille hyvällä tavalla, joten kirja tarjoaa kepeää piristystä kaikille jouluähkystä kärsiville.

PS. Kirjan lopussa on Jessen ja kumppanien joululaululista (ei pelkkää synkkyyttä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti