6.1.2025

KUSHNER, RACHEL: Luomisen järvi

Kustantaja: Tammi 2024

Alkuteos: Creation Lake (2024)

Suomennos: Arto Schroderus

Luomisen järvi -romaanissa puhuu minämuodossa 34-vuotias nainen. Hän on kaunis huomaamattomalla tavalla (paitsi rinnoiltaan), kielitaitoinen ja taitava manipuloimaan ihmisiä. Tällä hetkellä hän käyttää nimeä Sadie Smith. Hän on yksityisen toimeksiantajan leivissä toimiva yhdysvaltalainen agentti.

Sadie on saanut tehtäväkseen soluttautua Le Moulin -ekoaktivistiryhmään, jolla on omavaraisuuteen pyrkivä kommuuni pienessä maalaiskylässä Lounais-Ranskassa. Ranskan viranomaiset uskovat ryhmän suunnittelevan valtion rakennuttamien valtavien tekoaltaiden sabotointia. Noihin mega-altaisiin on tarkoitus imeä alueen pohjavedet megaviljelijöiden käyttöön, jolloin pientiloilta menisi elinkelpoisuus.

Soluttautuminen vaatii Sadielta kuukausien kärsivällistä suunnittelua, asioiden opiskelua ja kontaktiketjun rakentelua. Hänen on löydettävä ja vampattava moulinardien johtajan Pascal Balmyn paras ystävä, jotta tämä johdattaisi Sadien ja Pascalin yhteen. Hänen on voitettava ihmisten luottamus. Hänen on löydettävä ryhmän heikot lenkit.

Sadien toimintatapoja rajoittaa muisto ajasta, jolloin hän oli FBI:n palveluksessa. Hänen tarkkailemistaan eläinaktivisteista ei paljastunut mitään epäilyttävää, vaikka toimeksiantaja vaati tuloksia yhä uhkaavampaan sävyyn. Lopulta yksi aktivisteista lavastettiin syylliseksi, mutta oikeus hylkäsi pahimmat syytteet yllytykseen vedoten. FBI erotti epäonnistuneen työntekijänsä ja ”Amy” katosi jäljettömiin.

Nyt Sadien siis pitäisi hankkia viranomaisten odottamia tietoja. Paul Balmy on rahakkaasta suvusta, mutta radikalisoitui opiskeluaikoinaan ja on nyt tunnettu vasemmistointellektuelli. Yksi hänen ihanteistaan on 1960-luvun provokaattori Guy Debord, joka halusi kaataa kapitalismin hylkäämällä yhteiskunnan vanhat rakenteet - esimerkiksi palkkatyön. Rikkaiden perheiden vesoille työstä pidättäytyminen ei liene ollut vaikeaa.

Hän ei ollut muuttanut maailmaa. Hänestä oli vain tullut kuuluisa.

Muitakin oppi-isiä on. Pascalin opettaja ja moulinardien mentori on Guy Debordin aikoinaan tuntenut Bruno Lacombe, joka vastaa sähköpostitse ryhmäläisten kysymyksiin ja kirjoittaa ajatuksistaan pitkissä esseissä. Brunon sähköpostitilille murtautunut Sadie lukee viestejä ja jostain syystä ne vaikuttavat häneen yllättävän paljon.

Kun kääntää katseen ylös ja näkee tähdet, katsoo sisäänpäin ja näkee itsensä.

Bruno ei usko kapitalismin murtuvan. Sen sijaan hän etsii vastauksia sellaisesta menneisyyden kohdasta, jossa ihmiskunta lähti vikaan. Ehkä siitä, missä neandertalilaiset hävisivät ja jäljelle jäi Homo sapiens? Brunon entinen ystävä Jean Violaine puolestaan uskoo kapitalismin ja kaupunkikulttuurin luhistuvan omia aikojaan. Siihen asti on etsittävä käytännön keinoja maanviljelijöiden pitämiseksi hengissä.

Pascalin oppi-isistä pitävät kyllä omaisuuden tuhoamista oikeutettuna, mutta eivät ihmisten turvallisuuden vaarantamista. Sadien toimeksiantajat ovat määränneet hänet syöttämään moulinardeille ideoita mielenosoituksista ja jostain syystä käskeneet hänen tarkkailla myös miltei tuntematonta apulaisministeriä. Mahtaako pelkkä hässäkkä maatalousmessuilla vastata viranomaisten odotuksia?

Luomisen järvi -romaani sisältää ajatuksia herättäviä tietoja historiasta, filosofiasta, yhteiskunnallisista aatteista, moraalista ja kulttuurista, mutta on myös kertomus ihmisissä tapahtuvasta henkisestä muutoksesta. Mitenkään piinaavan jännittävä teos se ei ole, mutta kyllähän sitä kovasti odottaa, miten kaikki lopulta päättyy. Todeta täytyy, ettei kohtalo välttämättä noudata ihmisen suunnitelmia, vaan valitsee omat välikappaleensa ja keinonsa!

Sadie Smith on uteliaisuutta herättävä hahmo, joka enimmäkseen kuvaa rooliaan agenttina, mutta paljastaa välillä myös henkilökohtaisia tunteitaan. Hän vaikuttaa kovalta ja laskelmoivalta, vaan onko hän sitä? Hän näkee ehkä asioita muita selkeämmin, mutta on samalla hyvin yksinäinen. Nyt hän on saavuttanut elämässään kohdan, jossa tuntuu oikealta muuttaa kurssia. Ohjenuorana Brunon sanat:

Haluamme paeta kaikkea sitä, mikä meitä vaivaa, johonkin siunattuun, mutta tietäkää, että lähtiessänne otatte vanhasta maailmasta kuormaa, salamatkustajia, matkamuistoja. Älkää pelätkö niitä… Tervehtikää niitä sen sijaan. Olkaa ystävällisiä. Olkaa kärsivällisiä. Mitä olette tuoneet, se menee myös ohi. Tervehtikää niitä ja katsokaa, kun ne menevät.

Yhdysvaltalainen Rachel Kushner (s. 1969) aakkosti kirjoja kirjakaupassa jo viisivuotiaana ja pääsi lukemaan poliittista taloustiedettä Berkeleyn yliopistoon kuusitoistavuotiaana. Hänen kaksi ensimmäistä romaaniaan olivat finalisteja National Book Award -palkintoon. Kolmas romaani oli Booker-palkinnon lyhytlistalla, samaten vuonna 2024 ilmestynyt neljäs romaani, Luomisen järvi.

Luomisen järvi on ensimmäinen Rachel Kushnerilta suomennettu teos. Se perustuu tositapahtumiin ranskalaisessa Tarnacin kylässä. Vasemmistoaktivistien ryhmä oli perustanut sinne kommuunin, jota viranomaiset epäilivät terroristisoluksi. Vuonna 2008 yhdeksän ryhmän jäsentä pidätettiin ja syytettiin Ranskan rautateihin kohdistuneista sabotaaseista. Vuonna 2018 terrorismisyytteistä luovuttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti