1.5.2019

PAGE, LIBBY: Pinnalla pysymisen taito


Kustantaja: Otava 2018
Alkuteos: The Lido
Suomennos: Natasha Vilokkinen

Kate on 26-vuotias aloitteleva toimittaja. Hän on vastikään muuttanut Brixtoniin, Etelä-Lontooseen, ja raportoi paikallislehteen lähinnä kadonneista lemmikeistä, tietöiden aikatauluista ja kaavoitussuunnitelmista. Nyt päätoimittaja antaa hänelle ensimmäisen oman jutun: lopettamisuhan alaisen maauimalan puolesta kampanjoivien henkilöiden haastattelemisen. Näin Kate tutustuu 86-vuotiaaseen Rosemaryyn.

Rosemaryn elämään vuonna 1937 avattu Brockwellin uimala on kuulunut aina. Hän ui siellä Lontoon pommitusten aikana, George kosi häntä altaan reunalla ja viisikymmenvuotishääpäiväänsäkin Rosemary ja George juhlistivat altaalla. Uimala on siis täynnä rakkaita muistoja, jotka katoaisivat paikan sulkemisen myötä. Sitä Rosemary ei usko kestävänsä. Tietysti hän ajattelee myös kaikkia niitä, joille maauimala on tärkeä virkistäytymis- ja turvapaikka ja niitä, joille se on ainoa ranta, jonka he tuntevat. Brixton on jo ennättänyt menettää kirjastonsa, jossa Rosemary vuosikymmeniä oli töissä ja jonka puolesta ei herätty ajoissa taistelemaan.

On niin paljon asioita, joilla ei tunnu olevan merkitystä. Me elämme niiden kanssa ja kävelemme ohi ja ajattelemme, että kyllä tuokin vielä järjestyy tai ei sillä ole väliä tai no se siitä sitten. Kaupungit muuttuvat ja rakennusfirmat ostavat ihmisiltä kodit alta rakentaakseen lisää miljoona-asuntoja, eikä sillä ole väliä. Mutta sitten yhtenä päivänä sitä herää ja tajuaa, että kyllä sillä itse asiassa on väliä…

Syy maauimalan lopettamiseen on tietenkin raha. Etenkin talviaikaan se on tuottanut huonosti ja nyt Brixtoniin miljoonataloja rakentanut rakennusfirma on tehnyt siitä houkuttelevan tarjouksen. Uimalan paikalle rakennettaisiin yksityinen kuntosali, joka firman laskelmien mukaan edistäisi alueen asuntojen myytävyyttä.

Kate on hyvin epävarma ja ahdistunut nuori nainen. Hän tuntee kaiken aikaa epäonnistuvansa tekemisissään ja häpeää ulkomuotoaan (jossa kaikesta päätellen ei ole kyllä mitään vikaa). Hän on hyvin yksinäinen, koska välttelee kaikkia ihmiskontakteja vanhempiaan ja sisartaan lukuun ottamatta. Taustalla väijyy kaiken aikaa Paniikki, joka voi saada Katen lyyhistymään katukäytävälle itkemään.

Tutustuminen Rosemaryyn ja uimalaan muuttaa Katen elämän. Rohkaistuminen uimaan peloista huolimatta virkistää ja lujittaa itsetuntoa ja Rosemaryn välityksellä tutuiksi tulevat ihmiset lisäävät turvallisuuden tunnetta. Katen uimalasta kirjoittamat artikkelit kasvattavat hänen ammatillista mainettaan ja herättävät ihmisiä taistelemaan. Ihmiset alkavat yhä laajemmin oivaltaa, että maauimala voi tosiasiassa olla koko yhteisön sielu.

Uimala ei ole pelkästään maakuoppa, joka täytetään vedellä ja jossa ihmiset sattuvat silloin tällöin uimaan. Kyse on paljon isommasta asiasta. Niin isosta, että jollei sitä ei näe, ei käytä silmiään kunnolla… Ja jollei kyse ole uimalasta niin sitten kirjastosta tai nuorisokeskuksesta tai siitä kerrostalosta, josta se ikänsä siellä asunut mies joutuu kadulle.

Pinnalla pysymisen taito on lempeä ja hyväntuulinen kirja. Osittain edetään ennalta odotettavien käänteiden mukaan, mutta mukana on myös mietittävää. Rakkaus, ystävyys, yhteisöllisyys, suvaitsevaisuus ovat sen avainsanoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti