13.4.2020

JONES, SADIE: Käärmeet


Kustantaja: Otava 2020
Alkuteos: The Snakes
Suomennos: Sari Karhulahti

.. painajainen piinasi häntä yön pimeimpinä hetkinä. Se oli melkein pelkkää meteliä ja kauhua: hän ja Dan kahden valkoisella tiellä helvetillisen raastava kirkuna korvissa kaikuen. Hän heräsi ja tuijotti pimeyteen koko ruumis vapisten, kunnes melu vaimeni. Sitten hän makasi kiitollisena hiljaisuudesta, ja vaikka muisti yhä valkoisen tien, pelko vetäytyi huoneen nurkkiin. Miten outoa, että hän näki painajaisia, vaikka heillä oli niin mukavia suunnitelmia ja hän niin onnellinen.

Noin kolmekymppiset Bea ja Dan asuvat Lontoossa huonolla asuinalueella pienessä kaksiossa. Bea on psykoterapeutti, joka niukasta palkastaan huolimatta pitää työstään ihmisten auttajana. Mustan yksinhuoltajaäidin ja valkoihoisen isän jälkeläinen Dan puolestaan on kiinteistönvälittäjänä vain taloudellisesta pakosta – mieluiten hän olisi taidemaalari. Nyt pariskunta on päättänyt käyttää keräämäänsä vararahastoa tehdäkseen tuulettumismatkan Eurooppaan.

Ensimmäinen pysähdyspaikka on Ranskassa, missä Bean pikkuveljellä Alexilla on isän hänelle ostama kartanohotelli. Pari vuotta kestäneestä remontista huolimatta tilat ovat yhä täysin keskeneräiset ja Alex itse sekaisin kuin seinäkello. Hän on ollut aiemmin hoidossa mielenterveys- ja päihdeongelmien vuoksi, mutta alkoholia näyttää kuluvan yhä runsaasti. Bean mukaan Alex on särkynyt lapsuudessaan kokemiensa asioiden vuoksi.

Hotelli Paligny ei kaiken kaikkiaan vaikuta kovin mukavalta lomapaikalta jo siitäkin syystä, että se tuntuu kuhisevan käärmeitä ja rottia. Epämukavuus lisääntyy entisestään, kun Bean ja Alexin vanhemmat, Griff ja Liv Adamson, saapuvat vierailulle. Dan ei ole tavannut heitä kuin kerran aikaisemmin, koska Bea on kieltäytynyt kaikesta yhteydenpidosta. Bea on nytkin vanhemmilleen oudon tyly ja Alex puolestaan lähes paniikissa.

Danin silmissä appivanhemmat ovat hurmaavia ja mielenkiintoisia. Vasta nyt hänelle selviää, miten äärettömän rikas Griff on ja miten suurta omaisuutta Bea voisi hallinnoida, jos vain haluaisi. Griffin vihjailut saavat Danin miettimään, eikö hänenkin mielipidettään olisi pitänyt kysyä rahavarojen käytössä. Eikö Bea ole ollut itsekäs ja epäoikeudenmukainen pakottaessaan Danin elämään köyhyydessä?

Dan oivalsi olleensa aina ylpeä siitä, että oli valinnut juuri Bean kuin olisi nähnyt tässä totunnaista merkityksellisempää kauneutta. Oli hyvä, ettei hän ollut tiennyt kaikkea. Varakkuudella ei pitäisi olla mitään merkitystä ihmissuhteissa. Hän vakuutti itselleen, ettei sillä ollut.

Bea puolestaan alkaa Griffin ja Livin vaikutuspiirissä epäillä Danin rakkautta. Hän on aina tiennyt olevansa ruma - voiko komea Dan nähdä hänenkaltaisessaan tyylittömässä naisessa muuta kiehtovaa kuin hänen omaisuutensa? Onko hän tarpeeksi vahva taistelemaan rahan houkutusta vastaan vai tuhoutuuko avioliitto?

Pari päivää myöhemmin perhettä koettelee tragedia, mutta muuttaako se oikeastaan mitään ihmisten käyttäytymisessä tai asenteissa? Jones kirjoittaa tavanomaisella taloudellisella tyylillään. Yksityiskohdilla on merkitystä ja konkretian ohella on myös todella paljon symboliikkaa.  Hotelli Paligny käärmeineen ja seitsemän kuolemansynnin mukaan nimettyine huoneineen vie ajatukset kadotettuun Paratiisiin. Öykkäröivä Griff ja itsekeskeinen Liv ovat siellä vain pari myrkkykäärmettä lisää.

Kirja on mukaansatempaava ja jännittävä kuin trilleri, mutta viimeiset parikymmentä sivua jättävät pahan maun. Kirjailijalla on tietenkin ollut omat syynsä kirjoittaa loppu sellaiseksi kuin se on: kirja alkaa painajaisella ja loppuu painajaiseen. Epäoikeudenmukaiselta se silti tuntuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti