20.4.2020

VEHKOO, ANNELI: Kaikki ne hetket kun olet yksin


Kustantaja: Karisto 2020

Elina on 59-vuotias freelance-kääntäjä, jonka elämä on äkkiä muuttunut kovin alakuloiseksi. Etäinen mutta silti rakas isä on kuolemaisillaan ja Tessa-tytär on epämääräisen mittaisella matkalla Thaimaassa satunnaisten Skype-puheluiden päässä. Lisäksi Elinaa lannistaa yhä seitsemän vuoden takainen avioero, koska hän itse olisi ollut valmis jatkamaan liittoa miehen syrjähypyistä huolimatta.

Kannattaako satunnaisten syrjähyppyjen takia erota, jos suhde muuten toimii. Entä eron jälkeen? Uutta kumppania ei aina löydy, ja vaikka löytyisikin elämä ei välttämättä muutu sen kummemmaksi. Muutaman vuoden kuluttua ollaan ehkä samassa pisteessä. Arki hiipii vääjäämättömästi joka suhteeseen, keskustelut liukuvat vähitellen ostoksiin ja bensakuluihin. Kun seksi latistuu, aletaan keskittyä ruokaan ja unelmoida hurmaavasta naapurista, alkuinnostuksen jälkeen tulee muuta. Parhaassa tapauksessa rakkaus, mitä se sitten onkin, kemiaa, syvää kiintymystä, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisiä projekteja. Rakkaus on suuri sana ja sitä on monenmoista.

Elämä tuntuu Elinasta jotenkin tarkoituksettomalta eikä mielialaa nosta Madame Bovary -klassikon kääntäminen. Rouva Bovaryn tavoin Elinakin haikailee jonkin uuden perään ja kaipaa seikkailua ja miehen kosketusta. Netin deittipalstoilta löydetyt oman ikäluokan miehet tuottavat kuitenkin pettymyksen toisensa perään ja murentavat itsetuntoa. Löytyisikö jostain nuori viriili kumppani yhden yön seksileikkeihin?

Marianne-sisko tosin yrittää latistaa Elinan seurankaipuuta. Marianne on luopunut seksistä ja kumppanin etsimisestä; hän tuntee elävänsä tarpeeksi jo ulkoiluttaessaan koiraa. Iloa ja elämänhalua hän saa luonnosta, eläimistä, rikastuttavista taideteoksista ja luotettavista läheisistä. Elina ei ole vielä valmis ikäihmisen rooliin.

Mariannen esitelmästä sai sen käsityksen, että ikääntyminen on absoluuttinen viisauden tae ja parasta mitä ihmiselle ikinä voi tapahtua…

Kuka määrää, että ihmisen pitäisi jossain sopivaksi katsotussa vaiheessa seestyä ja käyttäytyä tietyllä tavalla, vaihtaa rokkivaatteet naftaliininhajuiseen mummomekkoon, luopua seksistä ja ryhtyä kuopimaan puutahraa? Missä iässä tahansa voi ihan hyvin juhlia ja antaa palaa, maalata seinänkokoisia freskoja, kirjoittaa kirjoja tai kiitää moottoripyörällä Mikkelistä Malagaan, jos intoa ja kuntoa riittää.

Kirjan toinen päähenkilö Arno puolestaan on 38-vuotias kaupunkisuunnittelija, Millan aviopuoliso ja kahden pienen lapsen isä. Arno kituu puutteessa, sillä lasten syntymän jälkeen ei jo entuudestaan viileähkö Milla ole lainkaan kiinnostunut seksistä. On muutenkin käynyt selväksi, miten erilaisia puolisot ovat. Varakkaasta perheestä oleva Milla pitää kotoilusta, kun boheemissa taiteilijaperheessä kasvanut Arno puolestaan viihtyy hälyisissä juhlissa. Milla aikatauluttaa ja suunnittelee päivän jokaisen hetken ja Arno kaipaa huoletonta spontaanisuutta.

Lopulta Arno etsiytyy netin deittisivuille. Jostain syystä sieltä osuu silmiin hieman vanhempi nainen, joka saa Arnon pohtimaan. Haittaisiko mitään, vaikka vastapuoli olisi hieman rupsahtanut, kun tavoitteena on kuitenkin vain hetken helpotus ja nautinto? Eikö tällainen nainen olisi turvallisempi valinta kuin nuori hysteerikko? Tapaaminen sovitaan. Niin siinä sitten käy, että öitä tulee lisää – mikä taas aiheuttaa uusia ongelmia. 

Anneli Vehkoo asuu ja työskentelee freelance-toimittajana Pariisissa. Jotain ranskalaista tyylikkyyttä on Vehkoon Kaikki ne hetket kun olet yksin -teoksessakin, vaikka itse tarina on varsin yksinkertainen ja tavallinen. Kirja rakentuu lyhyehköistä luvuista, joissa Elina ja Arno vuorottelevat kertojina. Näin eri tilanteita saadaan kuvattua kahdesta eri näkökulmasta ja tarkennettua kuvaa myös henkilöistä. Kieli on toisaalta runollista ja toisaalta täynnä tarkkoja yksityiskohtia, kun kahden ihmisen katseet tarkkailevat ympäristöään. Pienestä koostaan ja helppolukuisuudestaan huolimatta ihan antoisa teos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti