4.10.2021

MYLLYMÄKI, MAISKU: Holly

Kustantaja: WSOY 2021

Ihmisen luonto -lehti saa yhteydenoton kuuluisalta näyttelijältä Holly Öltä. Nainen on nähnyt saarellaan linnun, joka saattaa olla Suomessa harvoin nähty vihermehiläissyöjä. Päätoimittaja Helene Greve päättää lähettää linnuista kiinnostuneen tyttärensä Evan haastattelemaan näyttelijää; tietenkin hieman vihermehiläissyöjästäkin, mutta ennen kaikkea siitä, miksi upea näyttelijä on jättänyt työnsä ja eristäytynyt mökilleen.

Tapahtumat saarella nähdään Evan silmin. Ensi alkuun hän suhtautuu kuuluisaan näyttelijään ujosti, mutta vähän kerrassaan yhä kriittisemmin. Viisikymppinen Holly on hänen mielestään epäsiisti ja räävitön nainen, joka iltaisin viiniä juotuaan jutustelee loputtomiin menneistä saavutuksistaan ja miehistään. Evalle Hollyn vanheneminen ja kauneuden katoaminen tuottaa tyydytystä, mutta monet asiat herättävät myös kateutta.

Eva itse on siisti ja järjestelmällinen nuorehko nainen, joka on elänyt siistiä ja tapauksetonta elämään hallitsevan äitinsä kanssa. Evalla on traumansa, jotka vähitellen hienovaraisesti paljastuvat, mutta Hollyn kanssa viettämänsä viikon aikana hän muuttuu yhä voimakkaammaksi ja uhmakkaammaksi, valmiiksi irtiottoon ja päätöksentekoon jopa ”pirteän kohtunsa” suhteen.

Eva hätkähtää. Hän tuntee, miten yhtäkkiä jokin uusi alkaa herätä hänessä. Se ei ole vihaa, ei varsinaisesti, se on kihelmöivämpää, aivan kuin vihaan sekoittuisi jotain muuta, jotain ihanaa, sellaista mikä saa ihmisen tekemään asioita harkitsemattomasti, pelkän voimakkaan tunteen vallassa. Eva tekee harvoin mitään tunteen vallassa, hän on järki-ihminen ja taitava pitämään tunteet toimintansa ulkopuolella.

Linnut ovat tarinassa suuressa roolissa. Vihermehiläissyöjää Eva ei viikon aikana näe eikä oikeastaan sen olemassaoloon saarella uskokaan, mutta muuten saaristoluonto kuhisee siivekkäistä asujista. Evan silmissä myös ihmiset kävisivät linnuista: laiha ja pitkäkaulainen Holly lumihaikarasta, vierailulla käyvä keikarimainen Robert(o) tilhestä ja Eva itse sihteerilinnusta. Sen lisäksi lintuja näkyy tauluissa ja kaftaanien kankaissa. Myös täytettyinä, mutta sitä Eva ei suvaitse: lintuja ei saa vangita eikä tappaa. Hän suree jopa merimetsojen pesien hävittämistä.

Sitä paitsi: maailma ja maailman linnut pärjäävät todennäköisesti paremmin ilman uutta ihmistä. Suokukot, haahkat, hömötiaiset, kuukkelit, lusikkasirrit ja tukkasotkat. Ihminen valtaa lintujen elintilan, kaataa metsät, ryöstökalastaa meret, ampuu uhanalaisen linnun omaksi huvikseen. Voi olla, että sellaisia lintulajeja katoaa, joita ei ole vielä edes löydetty.

Kirja kuvaa oivaltavasti ja hieman ironisesti kahden eri-ikäisen ja luonteeltaan erilaisen naisen välistä osittain tiedostamatonta kilpailuasetelmaa ja muusta maailmasta erillään olevan saaren jännittävää tunnelmaa. Kirjassa kursiivilla kirjoitetut tekstit antavat viitteitä siitä, mitä tulee tapahtumaan, mutta silti loppu on hieman yllättävä. Miksi näin kävi?

Maisku Myllymäen teos on saanut inspiraatiota Iris Murdochin romaanista Meri, meri, jossa teatterimies Charles Arrowby vetäytyy merenrantataloonsa kirjoittamaan muistelmiaan. Holly ei kuitenkaan ole päivitetty versio klassikosta, vaan omaleimainen ja omilla avuillaan puhutteleva teos. Tyyli vaihtelee koko ajan mielenkiintoisesti ja kielikuvat ovat kerrassaan hykerryttäviä.

Ajatelkaamme elämää maatuskanukkena: joskus syntyy se viimeinen yksilö, joka ei enää halkea, joka riittää itsenään, jonka jälkeen ei tule enää ketään toista.

Naisten reidet: kuin veneeseen sievästi vierekkäin asetellut puuairot. Miehen reidet: kuin airot, jotka on heitetty rehvakkaasti veneen laitojen yli.

Maisku Myllymäki (s. 1982) työskentelee kirjastonhoitajana Lahdessa, suhtautuu intohimoisesti kieleen ja kirjallisuuteen ja harrastaa juoksemista ja lintujen tarkkailua. Holly on hänen esikoisteoksensa. Toivottavasti seuraava romaani on jo suunnitteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti