14.3.2022

GRIFFITHS, ELLY: Muukalaisen päiväkirjat

Kustantaja: Tammi 2022

Alkuteos: The Stranger Diaries

Helvetti on tyhjä ja kaikki paholaiset ovat täällä.

Englantilainen Elly Griffiths on tullut lukijoille tutuksi sarjasta, jossa oikeusarkeologi Ruth Galloway avustaa poliisia rikosten selvittelyssä East Anglian marskimailla. Nyt alkaa suomeksi ilmestyä Griffithsin uusi dekkarisarja Harbinder Kaur tutkii, jonka ensimmäinen osa on nimeltään Muukalaisen päiväkirjat.

Talgarthin peruskoulurakennukseen Sussexissa liittyy mielenkiintoinen yksityiskohta: sen vanhan puolen ylimmässä kerroksessa sijaitsee kirjailija R. M. Hollandin museoitu työhuone, jossa hän kirjoitti 1800-luvulla kuuluisan kauhukertomuksensa Muukalainen. Hollandiin liittyy myös pari mysteeriä. Kirjailijan vaimo Alice kuoli pudottuaan talon portaikossa, mutta oliko kyseessä onnettomuus vai tahallinen teko? Entä minne katosi Hollandin teksteissä mainittu Mariana, jonka uskotaan olleen hänen tyttärensä? Onko ihme, että talossa kummittelee!

Ja sitten – jokin lensi ohitsemme. Sitä on vaikea kuvailla. Jälkeenpäin muistin naisen pitkässä valkoisessa mekossa, mutta Gary sanoi sen olleen enemmänkin kuin tuulenpyörre, jotakin mustaa ja muodotonta. Tiedän vain, että tuntemani kylmyys ja pelko vaikutti olevan peräisin tästä olennosta. Kuulimme räsähdyksen, kun se iskeytyi portaikon kaiteeseen, ja sitten kamalan, kamalan huudon.

Clare Cassidy on Talgarthin koulussa englannin opettajana. Hän on 45-vuotias yksinhuoltaja, joka asuu viisitoistavuotiaan tyttärensä Georgien ja pienen Herbert-koiran kanssa rivitalossa hieman aavemaisella alueella hylätyn tehtaan vieressä. Clare on perehtynyt syvällisesti R. M. Hollandin elämään ja tuotantoon ja unelmoi saavansa vuosia valmistelemansa elämäkerran joskus valmiiksi.

Sitten tapahtuu hirveitä. Claren työtoveri ja hyvä ystävä Ella löydetään kotoaan kuoliaaksi puukotettuna vierellään lappu: Helvetti on tyhjä. Lause on peräisin William Shakespearen näytelmästä Myrsky, mutta esiintyy myös Hollandin teoksessa tarinan kannalta varsin keskeisessä asemassa. Ellan käsiin tehdyt stigmat viittaavat nekin Muukalainen-kertomukseen. Viittaavatko nämä yksityiskohdat jotenkin myös Holland-intoilija Clareen?

Murhaa alkaa tutkia määrätietoinen rikosylikonstaapeli Harbinder Kaur yhdessä veltohkon työparinsa Neilin kanssa. Sikhiperheen tytär Harbinder asuu yhä vanhempiensa luona, vaikka on jo 35-vuotias – ehkäpä äitinsä taivaallisten curryaterioiden vuoksi. Tyttären työ poliisina ei vanhempia oikein miellytä, mutta mitä he sanoisivat, jos tietäisivät Harbinderin olevan lesbo?

Claren ja Harbinderin ensikohtaaminen sujuu molemminpuolisen varuillaanolon ja ärtymyksen merkeissä. Heidän on kuitenkin tehtävä yhteistyötä, kun toinenkin koulun opettajista löydetään murhattuna ja yksityiskohdat viittaavat jälleen Hollandiin. Lisäksi joku on tehnyt Claren tunnollisesti pitämään päiväkirjaan merkintöjä: TERVE, CLARE. ET TUNNE MINUA. Ovatko Clare ja hänen perheenjäsenensä vaarassa?

Monet tuntuvat salailevan asioita, joskus aivan turhaan ja vääristä syistä. Ellalla oli salaisuutensa. Clarella on salaisuus. Koulun opettajilla ja oppilailla tuntuu olevan yllättävän paljon salattavaa. Suuri salaisuus on myös Georgiella, jonka itsenäistymisprosessiin kuuluu seurustelu kuusi vuotta vanhemman baarimikko Tyn kanssa. Eniten poliisia kiinnostaa kuitenkin se, mitä tapahtui Hythessä kesällä opettajien koulutuspäivillä, sillä se vaikuttaa käännekohdalta tulevan suhteen.

Aluksi kertojina vuorottelevat Clare ja Harbinder, mutta myöhemmin myös Georgie liittyy minäkertojien joukkoon. On mielenkiintoista seurata, miten eri tavoin nämä naiset kokevat ja tulkitsevat tilanteita, ja pohtia samalla, miten luotettavia heidän näkemyksensä loppujen lopuksi ovat.

Muukalaisen päiväkirjat -dekkarissa on hieman enemmän mystiikkaa kuin Ruth Galloway -sarjassa, vaikka sielläkin yliluonnollisuutta esiintyy druidi Cathbadin hahmossa. Pelottavuuden tunnetta tässä kirjassa lisää se, että tapahtumien lomaan limitetään vaihe vaiheelta Hollandin Muukalainen-novellia. Murhaaja selvästikin jäljittelee novellissa kuvattuja rikoksia, mutta miksi? Kerskuakseen tietämyksellään?

Muukalaisen päiväkirjat on myös kirjallinen dekkari, sillä Claren työ opettajana vie hänet usein analysoimaan ja pohdiskelemaan niin klassikkoteoksia kuin suomalaiselle lukijalle tuntemattomia brittikirjailijoita. R. M. Hollandia sen sijaan on turha googletella – hän on täysin fiktiivinen hahmo.

Kaiken kaikkiaan tämä Harbinder Kaur tutkii - sarjan alku vaikuttaa lupaavalta. Teos mukailee goottilaisen kauhun klassikoita pikemminkin nautiskellen kuin pelottelutarkoituksessa ja nimihenkilö itse omaa niin monia ristiriitaisia puolia, että jatko voi viedä häntä mihin suuntaan tahansa.

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla, että tämäkin toinen sarja on hyvä. Tykkään kovasti Ruthista, ja odotan jo pääsyä Harbinderin mielenmaisemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harbinderistä voi kehittyä vielä mitä vaan, mutta Ruth on kyllä ihana!

      Poista