25.7.2022

RÄMÖ, SATU: Hildur

Kustantaja: WSOY 2022

Nelikymppinen Hildur Rúnarsdóttir toimii haja-asutusalueilla Islannin kansallisen poliisin kadonneiden lasten yksikön johtajana ja Länsivuonoilla Ísafjörðurin poliisipiirissä rikosetsivänä. Hän on urheilullinen: juoksee, surffaa ja ratsastaa. Jonkinlaista näkijän lahjaakin hänellä on, sillä mielen ja kehon valtaava ahdistus kertoo hänelle, että jotain pahaa on tapahtumassa. Mitä, missä, milloin ja kenelle – sitä Hildur ei pysty näkemään. Menneisyydessä koetut menetykset ehkä ovat vaikuttaneet siihen, ettei hän halua sitoutua kehenkään.

Länsivuonoilla vallitsee huutava pula pätevistä poliiseista, mutta marraskuussa 2019 tilanne paranee, kun Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson. Jakob on alun perin ollut biologianopettaja, mutta piinallinen avioero on saanut hänet vaihtamaan alaa. Yhteispohjoismaisen vaihto-ohjelman kautta hän pääsee Islannin läntisimmälle alueelle kaipaamaansa hiljaisuuteen ja rauhaan. Islanti kiinnostaa Jakobia muutenkin, sillä hän suunnittelee ja neuloo islantilaisia kirjoneuleita.

Ísafjörðurin poliisiasemalla vallitsee miellyttävä tunnelma, sillä poliisipäällikkö Beta Baldursdóttir on mutkaton pomo, joka osallistuu kyllä kenttätyöhön, mutta sallii alaisilleen myös itsenäiset ratkaisut. Islannin kieltä taitamattomana Jakob ei voi osallistua kaikkeen, mutta esimerkiksi huoltajuuskiistan sovittelussa hän osoittaa kykynsä.

Omituinen rikosvyyhti, jonka selvittelyyn Hildur ja Jakob uppoutuvat, alkaa lumivyörystä. Vyöry tuhoaa kesäasutukseen tarkoitettuja rakennuksia, joista yhdessä kuitenkin tiedetään asustavan paikkakunnalla hyvin tunnettu ja vankilassakin istunut pedofiili ja huumekauppias. Mies onnistutaan kaivamaan esiin tiukkaan pakkaantuneen lumen seasta, mutta välittömästi on selvää, että hän on kuollut jo vuorokausia aiemmin. Murhattuna.

Vihdoinkin olen tässä. Viimein on tullut aika toteuttaa suunnitelma, jota olen rakentanut menetyksestäni asti. Suunnitelma on pitänyt minut pinnalla vaikeinakin hetkinä.

Sitten murhataan kovapintaisuudestaan tunnettu reykjavikilainen juristi, josta edes vaimo ei pysty sanomaan mitään positiivista. Tietyt yhtäläisyydet osoittavat, että rikkaan Heiðarin ja laitapuolen kulkijan Jónin on murhannut sama henkilö, mutta mikä on saanut hänet valitsemaan juuri nämä uhrit? Asia mutkistuu, kun tapahtuu vielä kolmaskin murha, jossa on samoja piirteitä kuin edellisissä tapauksissa.

Voi, jos ihmiset vain tietäisivät kaiken, niin he ymmärtäisivät! Jos he tuntisivat tämän saman rintakehää korventavan liekin ja tyhjältä ylängöltä puhaltavan tuulen, he ymmärtäisivät minua.

Poliisi puurtaa täysillä, sillä oikeille jäljille voivat johdattaa mitä yllättävimmät lähteet (esimerkiksi sanomalehtien muistokirjoitukset). Murhaajan motiivi osoittautuu varsin yllättäväksi ja jossain mielessä jopa ymmärrettäväksi. Samalla saavat selvityksen myös ensi alkuun täysin irrallisilta tuntuneet kuvaukset 1550-luvun rakkaustarinasta ja nuoren opiskelijatytön vaellusretkestä heinäkuussa 2019. Myös Hilduria traumatisoineeseen katoamistapahtumaan vuonna 1994 saadaan hieman lisävalaistusta.

Hildurissa on nokkela juoni, mukaansa tempaava kerrontatyyli ja sympaattiset henkilöhahmot. Näkökulmia on useita, joskin Hildur on eniten esillä. Kursiivilla painetut tekstit paljastavat sarjamurhaajan mietteitä, mutta eivät oikeastaan lisää tarinaan mitään oleellista. Ne kertovat kuitenkin murhaajan miltei uskonnollisesta mielentilasta.

Kiinnostavaa antia kirjassa ovat tiedot Islannin (lähinnä Länsivuonojen) luonnosta, kulttuurista, uskomuksista, tavoista ja ruoista. Moni asia poikkeaa suomalaisesta, esimerkiksi jonkinlainen huolettomuus virallisten asioiden hoidossa. Tiedot on kuitenkin upotettu luontevasti itse kertomukseen: ne ovat opastusta saarta entuudestaan tuntemattomalle Jakobille.

Hildur on Islannissa pitkään asuneen kirjailijan, bloggaajan ja viestintäalan yrittäjän Satu Rämön (s. 1980) ensimmäinen romaani – aiemmin hän on julkaissut useita tietokirjoja Islannista ja omasta elämästään satujen saarella. Hildur on dekkarisarjan aloitus, joten jatkossakin pääsemme tapaamaan Hilduria ja toivottavasti myös Jakobia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti