12.6.2023

VASANTOLA, SATU: Kun isä osti Merenkurkun

Kustantaja: Tammi 2023

Olen jahdannut häntä juhannusyöstä asti. Olen seurannut tyhjän kosken kivikkoista uomaa ja kulkenut nevan reunaa avunhuutojen perässä. Olen etsinyt sillat ja joenvarret, linnanpihan, bastionin varjot, yökerhot, hotellit ja lippakioskien liepeet, öiset puistot ja tanssilavat, kaikki mahdolliset kujat ja kolkat kaikista niistä kaupungeista, joihin tiesin hänen paenneen.

Tytär tietää kyllä, milloin Eerik-isän maaninen vaihe lähestyy. Huhtikuussa päivät pitenevät ja samassa tahdissa lyhenevät Eerikin yöunet, nauru alkaa vyöryä ja kirosanat lennellä. Miehellä on arkenakin puku päällä, kravatti kaulassa ja tanssikengät jalassa. Kädet eivät vapise, mikä paljastaa sen, että lääkkeet ovat jääneet ottamatta.

Kesäkuun puolessavälissä ollaan jo vaiheessa, jossa Eerik pitäisi saada pikaisesti lääkäriin koska hän vielä ymmärtää tilanteensa. Suuria taloudellisia suunnitelmia miehellä on jo ja pelihimoa. Vainoharhaisuutta. Nyt pitäisi säätää lääkitystä, mutta nuori lääkäri antaakin vapaaehtoisen lähetteen Kellokosken sairaalaan. Eerik otetaan siinne sisään, mutta kotiutetaan jo seuraavana aamuna tilanpuutteeseen vedoten.

Juhannuksena alkaa tapahtua juuri sitä, mitä tytär on pelännytkin. Eerik ilmoittaa ostaneensa aseen ja lähtevänsä kostamaan eläkkeellä olevalle pankinjohtajalle, jota pitää syyllisenä kokemaansa konkurssiin ja omaisuuden pakkohuutokauppaan. Raskaana oleva tytär kokee velvollisuudekseen lähteä Imatralle varoittamaan pankinjohtajaa ja etsimään samalla Eerikiä. Etätukena toimivat veli ja eno.

Nopeakäänteinen Eerik on kuitenkin jo muualla ja tytär seuraa häntä aina hieman myöhässä kaupungista toiseen. Välillä tytär yrittää vedota viranomaisiin, mutta nämä sysäävät vastuuta toisilleen: terveyskeskus ei auta ennen kuin poliisi on pyytänyt virka-apua ja hätäkeskus käskee soittamaan ensin terveyskeskukseen. Tytär latelee lakipykäliä, mutta kukaan ei kuuntele. Eerikin tekstiviestit ovat aina vain hurjempia.

paskat minä pankinjohtajasta

on uudet suunnitelmat

pätäkkää piisaa

olisko olavinlinna mitään

jos kesämökiksi

ensi hoidetaan itä ja sitten länsi

kohta alkaa tornitaloja nousta

keskelle merta

ostan merenkurkun takaatko lainan

Eerikin jälkiä löytyy kyllä. Yhdessä paikassa hyväksikäyttäjiä, toisessa petkutuksen kohteeksi joutuneita hyväuskoisia, kolmannessa vahingontekoa tutkivia poliiseja. Viimein tytär löytää miehen juuri sieltä, mistä saattaa odottaakin: naurattamassa naisia ja tanssimassa sydämensä kyllyydestä. Tytär päättää antaa Eerikille vielä tämän yhden vapaan yön. Se on virhe.

Tytär pohtii matkansa aikana syitä isän kaksisuuntaisen mielialahäiriön puhkeamiseen sellaisessa muodossa, jossa ajatukset täyttyvät murhaajista, paoista ja kostosta. Yhtenä syynä saattoi olla turvaton lapsuus, vaikka kertomukset väkivaltaisesta ukista jäävätkin vaille vahvistusta. Päävoitto lotossa antoi ehkä aikoinaan tunteen rahan riittämisestä ikuisesti, mutta sitten tuli lama ja sen myötä niin kodin ja yrityksen kuin itsetunnonkin menetys. Viimeinen niitti oli varmastikin äidin kuolema.

Omaa itseään tytär tarkkailee tiukasti: onko hän hullu, kun muistot yhtäkkiä hukuttavat nykyhetken alleen eikä hän hetkeen tiedä missä ajassa on? Onko veljen kiukunpuuskissa ja suunnitelmissa kaikuja perimästä? Joutuuko naisen odottama lapsi kärsimään mielenterveysongelmista vai laimeneeko geeniperimä lapsen isän ansiosta?

Eiväthän omaiset toki aina murheen ja ahdistuksen vallassa ole, vaan nauravat välillä kyyneleet silmissä Eerikin tempauksille. Kun tämä valmistautui Kellokosken sairaalassa käymään rauhanneuvotteluja Obaman ja Putinin kanssa. Kun tämä kertoi ostaneensa koko Kellokosken, erottaneensa lääkärit ja antaneensa hoitajille palkankorotuksen. Kun tämä päätti ryhtyä pääministeriksi. Kun aikoi ostaa Merenkurkun.

Vasantolan sujuvasti etenevä teksti imaisee lukijankin mukaan tarinaan. Teoksella on omakohtaista taustaa, minkä ansiosta tieto kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja sen vaikutuksista sairastuneen omaisiin on hyvin uskottavaa. Tunnelmat vaihtuvat huolesta turhautumiseen ja surusta mustaan huumoriin. Muistot tuovat mukanaan myös kiitollisuutta ja hellyyttä. 

PS. Kuva terveydenhuollon ammattilaisten toiminnasta ei ole kovin rohkaiseva – toivottavasti todellisuudessa omaisia sentään kuunnellaan huomattavasti paremmin!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti