26.6.2023

LEMAITRE, PIERRE: Loistavat vuodet

Kustantaja: Minerva 2023

Alkuteos: Le Grande Monde

Suomennos: Susanna Tuomi-Giddings

Pierre Lemaitre (s. 1956) on ranskalainen psykologi ja kirjailija, jonka trilogia kahden maailmansodan välisestä Ranskasta oli myyntimenestys ja joka palkittiin trilogian aloitusosasta Näkemiin taivaassa arvostetulla Goncourt-palkinnolla. Nyt kirjailija on aloittanut uuden, maailmansotien jälkeiseen aikaan sijoittuvan Suuri maailma -sarjan, jonka ensimmäinen osa Loistavat vuodet käsittelee ajanjaksoa maaliskuusta marraskuuhun vuonna 1948. Tapaamme myös aiemmasta sarjasta tuttuja henkilöitä.

Beirutissa asuva Pelletierin perhe on ansainnut varallisuutensa saippuatehtaalla, jonka jatkuva kehittäminen on Louis-isälle todellinen intohimo. Herra ja rouva Pelletier ovat yksituumaisia ja rakastavia ja haluaisivat pitää perheensä mahdollisimman tiukasti koossa. Lapset kuitenkin hajaantuvat maailmalle kuka mistäkin syystä.

Perheen esikoinen Jean eli Pullero on jo syntymästä määrätty isänsä työn jatkajaksi, mutta hänellä ei ole lahjoja eikä intohimoa, joten yritys osallistua tehtaan toimintaan epäonnistuu surkeasti. Jean pakenee vaimonsa kanssa Pariisiin, mutta valitettavasti hän on epäonnistunut myös puolison valinnassa. Avioliittoonsa pettynyt Geneviéve nolaa ja pilkkaa miestään salakavalasti, hymyssä suin, mutta kuinkahan paljon hän tietää miehensä synkemmästä puolesta?

Lahjakas François puolestaan lähtee Pariisiin muka pyrkiäkseen arvostettuun oppilaitokseen ja valmistuakseen opettajaksi, mutta oikeasti hänen mielessään on vain sanomalehden toimittajan ura. Vanhemmilleen hän kertoilee suurenmoisesta opintomenestyksestään, vaikka tosiasiassa raataa lehden pakkaamossa.

Äidin suosikki Étienne suuntaa Saigoniin, kun hänen muukalaislegioonaan liittyneestä Raymond-rakkaastaan ei ole kuulunut mitään muutamaan viikkoon. Étienne ymmärtää numeroita, joten työ valuuttavirastossa sopii hänelle hyvin ja tarjoaa samalla mahdollisuuden etsiä tietoja Raymondista. Sotatoimiin liittyvää salailun muuria on kuitenkin vaikea murtaa.

Perheen kuopus, kahdeksantoistavuotias Hélène, kärsii jäätyään yksinään vanhempiensa luo Beirutiin ja etenkin jouduttuaan eroon sielunkumppanistaan Étiennestä. Hän karkaa alaikäisenä Pariisiin toivoen löytävänsä turvapaikan joko Jeanin tai Françoisin luona, mutta äkkipikaisena ja omapäisenä neitosena harhautuu pian ihan omille teilleen.

Herra Pelletier ei olisi koskaan myöntänyt sitä, mutta Étiennen lähtö oli tuntunut hänestä pahemmalta kuin hän tahtoi myöntää. Hän suri salaa yhtä paljon kuin Hélène, sillä hän ikävöi kovasti, todella kovasti, nuorimman poikansa sukkeluutta, hänen niin sydämeen käyvää elämäniloaan. Kotoa puuttui nyt jotain. Vielä enemmän kuin Pulleron tai Françoisin lähdön jälkeen.

Pierre Lemaitre kertoo todellisen tarinankertojan otteella Pelletierin suvusta ja etenkin sen sekoilevasta nuorisosta. Kunkin sisaruksen elämästä ja kokemuksista lähtee oma säikeensä, joka kietoutuu lopulta yhteen toisten säikeiden kanssa ja paljastaa samalla epäpätevyyttä, juonittelua ja kaksinaamaisuutta niin politiikassa ja taloudessa kuin oikeuslaitoksessa ja sanomalehtimaailmassa. Odottamattomat sattumat nostattavat jännitystä. Yllätyksiä on luvassa.

Loistavat vuodet -teoksen tiedollisesti kiinnostavin osuus sijoittuu Ranskan Indokiinaan eli siirtomaa-alueelle, johon kuuluivat vuosina 1887–1954 nykyiset Vietnamin, Laosin ja Kambodžan valtioiden alueet. Vuonna 1941 perustettu Vietminh-liike ajoi Vietnamin vapauttamista ja jopa julisti maan itsenäiseksi vuonna 1945, mutta Ranska ei luopunut siirtomaaherruudestaan. Kirjassa kerrotaan kaunistelematta julmuuksista, joita sodan aikana tehtiin puolin ja toisin. Entäpä alueelle syntyneet lukuisat lahkot – olivatko ne niin merkittäviä kuin kirjassa annetaan ymmärtää?

Loistavat vuodet on monitahoinen romaani, jonka kohdalla paksuus on plussaa! Sen voi lukea sukutarinana, historiallisena romaanina, trillerinä tai yhteiskunnallisena satiirina – juoni pitää kyllä otteessaan! Jatko-osia ei malttaisi millään odottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti