5.6.2023

SUSI, PAULIINA: Yksityisalue

Kustantaja: Tammi 2023

Nelikymppinen Tuulia Raja on lentoemäntä ja nautiskeluihin taipuvainen sinkku. Lontoossa hänen petiinsä pääsee komistus, joka myöhemmin ilmaantuu Tuulian emännöimälle lennolle äitinsä kanssa. Vanha rouva on peloissaan ja tuntuu uskovan, että joku seuraa häntä tappamisaikeissa. Tuulia yrittää rauhoitella naista, mutta saa palkakseen kämmeneniskun poskelle. Eräs miesmatkustaja antaa tämän jälkeen Tuulialle käyntikorttinsa ja vihjaa tietävänsä naisesta jotain tärkeää.

Kotimaahan saavuttua lentokoneen miehistölle kerrotaan, että yhtiö on tehnyt konkurssin. Tuulialta menee siinä samassa sekä työpaikka että edullinen työsuhdeasunto. Kaikki säästönsä ja isältä saamansa perinnön hän on tuhlannut hetken mielitekoihin. Tuulian supertarmokas äiti alkaa heti järjestellä tyttärelleen sopivaa vuokra-asuntoa, mutta tätä ei todellakaan puhuttele joutuminen äitinsä seinänaapuriksi.

Seuraavana aamuna uutiset kertovat kahdeksankymmentävuotiaan teollisuusneuvos Eini Salkovaaran eli puhdistusaineita valmistavan Puhtox-perheyrityksen omistajan kuolleen yöllä. Tuulia tunnistaa kuvista edellisenä päivänä lennolla olleen pelokkaan rouvan. Hänet valtaa hirveä syyllisyys: hän ei ottanut naisen hätää vakavasti ja nyt tämä on kuollut! Ahdistuksissaan hän etsiytyy käyntikortin antaneen miehen puheille.

Mies osoittautuu Yrjö Rahkoseksi, joka omien sanojensa mukaan on Suomen paras yksityisetsivä. Tietoja Tuulia ei saa, vaan tuleekin palkatuksi Ykän avustajaksi, koska viehättävälle naiselle on yksityisetsivän töissä aina käyttöä. Tuulian tulee nyt käydä erilaisten syiden varjolla haastattelemassa Salkovaaran perhettä ja sen lähipiiriä, mutta varovaisuuteen Ykä kyllä häntä kehottaa: Perheissä, joissa on rahaa, on myös luurankoja kaapissa.

Niinpä Tuulia tapaa Lontoossa tutuksi tulleen Puhtoxin toimitusjohtaja Patrik Salkovaaran, itsekeskeisen naistenmiehen, joka todennäköisesti on Einin pääperijä. Hän tapaa Patrikin Amorella-avovaimon, terveysintoilijan. Hän tapaa Patrikin katkeroituneen sisaren Vivianin, joka talousjohtajana ahertaa paikkailemassa veljensä mokia, ja Vivianin nokkavan Jimi-pojan. Hän tapaa Einin ympärivuorokautisen kotiavun, Maijun, ja tämän kolmivuotiaan tyttären Aniksen. Lopuksi hän voi vain todeta: Ihan sairaan oudot välit siinä perheessä.

Monet ajatukset kieppuvat Tuulian mielessä. Kuoliko Eini luonnollisista syistä vai aiheuttiko joku henkilö tai ehkä jotkut henkilöt yhteistyössä hänen kuolemansa? Miksi Eini asui vanhassa ja vaatimattomassa rantamökissä aivan Patrikin modernin ökytalon vieressä? Kuka hyötyy Einin kuolemasta? Muuttiko Eini testamenttiaan juuri ennen kuolemaansa? Kuka on Anis-tyttösen isä?

Jos Einin kuolema osoittautuu luonnolliseksi niin kuin luultavinta on, yhdeksänkymmenenyhdeksän pilkku yhdeksän prosentin todennäköisyydellä, niin tutkimustuloshan sekin on. Sitä paitsi varsin ilahduttava. Eiköhän kelpaisi vanhalle rouvallekin, jos meitä pilvenreunalta katselee.

Yksityisalue-teos kuuluu lähinnä cozy crime -kategoriaan eli ei ole erityisen väkivaltainen. Kokenut kirjailija kuljettaa juonta taitavasti ja luo mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Esimerkiksi Tuulia ajautuu usein ajattelemattomuuttaan kiusallisiin tilanteisiin, mutta selviää niistä kuin ihmeen kaupalla. Ykä taas on hieman ketku eikä paljasta kenellekään kaikkia tietojaan. Henkilöiden välinen sanailu on nokkelaa ja hauskaa.

- Käsidesillä ovat rahansa tienanneet. Ja muistutan edelleen, että Patrik Salkovaara on naimisissa.

- Jalkavaimoksi käsidesihaaremiin.

- Hah hah, sanoin.

Toimittajana työskennellyt Pauliina Susi (s. 1968) voitti vuonna 2016 Vuoden johtolanka -palkinnon romaanillaan Takaikkuna.  Yksityisalue on ensimmäinen osa Tuulia Raja -sarjasta ja saa jatkoa jo elokuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti