6.6.2023

GRIFFITHS, ELLY: Murhan käsikirjoitus

Kustantaja: Tammi 2023

Alkuteos: The Postscript Murders

Suomennos: Riina Vuokko

Yhdeksänkymmentävuotias Peggy Smith viihtyy hyvin senioritalossa Shorehamissa. Hän katselee erkkeri-ikkunastaan merta, tarkkailee ohi kulkevia ihmisiä ja kirjaa huomioitaan salaiseen tutkimuskirjaansa. Eräänä päivänä hän huomaa kahden miehen viipyvän epäilyttävän pitkään rannalla ja tarkkailevan salavihkaa senioritaloa. Miksi?

Seuraavana aamuna ukrainalaistaustainen kotihoitaja Natalka Kolisnyk löytää Peggyn kuolleena lempituolistaan. Kuoleman arvellaan johtuneen luonnollisista syistä, mutta tietyt seikat saavat Natalkan mietteliääksi: pöydällä oleva käyntikortti ROUVA M. SMITH. MURHAKONSULTTI, kirjahyllyssä olevat lukuisat Peggylle omistetut dekkarit ja yhden kirjan välistä löytyvä kortti Et pääse meitä pakoon.

Natalka kertoo epäilyistään rikosylikonstaapeli Harbinder Kaurille, mutta perustaa heti myös amatöörietsivien ryhmän. Siihen kuuluvat hänen lisäkseen kolmekymppinen rantakahvilan omistaja ja entinen munkki Benedict Cole, joka on usein keskustellut Peggyn kanssa murhista, ja kahdeksankymppinen Edwin Fitzgerald, joka on Peggyn naapuri ja entinen BBC:n toimittaja. Ryhmän epäilyt saavat lisäpontta, kun aseistautunut henkilö kaappaa Peggyn asunnosta erään harvinaisen teoksen aivan Natalkan ja Benedictin nenän edestä.

Tutkimustyönsä etsivätrio aloittaa haastattelemalla bestsellerkirjailija Dex Challoneria, joka tiedetään vastikään anelleen Peggyltä neuvoja jouduttuaan juonenkehittelyssä umpikujaan juuri ennen deadlinea. Dex ei myönnä, että Peggy olisi auttanut häntä mitenkään merkittävästi, mutta tunnustaa saaneensa tältä joitakin ideoita, koska vanha rouva oli mestari keksimään kammottavia tapoja, joilla ihmisen voi tappaa. Seuraavana aamuna Dex löydetään kotoaan kuoliaaksi ammuttuna. 

On tapahtunut murha, ja ainoat johtolangat ovat hataria ja epämääräisiä – sananmukaisesti paperinohuita.

Ovatko muutkin Peggyn konsultoimat kirjailijat vaarassa? Natalka, Benedict ja Edwin kiiruhtavat Skotlantiin Aberdeenin dekkarifestivaaleille etsimään lisää tietoa. Muutaman päivän aikana ennättääkin tapahtua paljon odotettua enemmän: jotkut rakastuvat, jotkut pelkäävät ukrainalaista mafiaa ja joku tulee murhatuksi. Lopulta myös Harbinder saapuu Aberdeeniin paikallisen poliisin avuksi.

Murhan käsikirjoitus on toinen osa Harbinder Kaur tutkii -sarjasta. Harbinder on 36-vuotias sinkku, joka asuu yhä vanhempiensa luona eikä uskalla tunnustaa näille olevansa lesbo. Hän on älykäs ja usein sarkastinen niin puheissaan kuin ajatuksissaan. Leppeämpää huumoria tarinaan tuovat hurmaavat amatöörietsivät.

Griffithsin kirjallisten dekkareiden sarjan ensimmäinen osa Muukalaisen päiväkirjat oli kyllä kiinnostava, mutta jäi hieman etäiseksi. Toinen osa Murhan käsikirjoitus sen sijaan on oikea hyvän mielen dekkari. Tarina etenee sujuvasti, huumoria on ja sopivassa määrin jännitystäkin. Murhatapausten ratkaisu on yllättävä, vaikka kirjailija tarjoaakin lukijan avuksi muutaman aivan selvän johtolangan. Sarjan jatkoa jää nyt ihan innostuneena odottelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti