28.10.2009

AL-ASWANI, ALAA: Yacoubian-talon tarinat

Alaa al-Aswani on kairolainen hammaslääkäri ja poliittiseen muutokseen tähtäävän Kefaya-liikkeen perustajajäsen. Pitkällisen yrittämisen jälkeen hän sai julkaistua Yacoubian-talon tarinat – romaanin, josta tuli arabiankielisen maailman myydyin teos ja joka on pohjana niin tv-sarjalle kuin elokuvalle.

Kairossa on oikeastikin olemassa pari Yacoubian-taloa, mutta tässä kirjassa kuvattu rakennus monenkirjavine asukkaineen on kuvitteellinen. Se oli aikoinaan ministerien ja miljonäärien asuttama loistelias kerrostalo, oikea klassisen eurooppalaisen tyylin helmi. Vuoden 1952 vallankumouksesta alkoi talon alamäki. Vähäosaiset valtasivat vähitellen kattotasanteen varasto- ja huoltotilat, vaikka tilavissa huoneistoissa jatkuvasti asustaakin hyväosaisia perheitä. Sosiaaliset erot talon sisällä ovat huikeat.

Kirjailija tarttuu suorasukaisesti erilaisiin tabuihin: korruptioon, fanatismiin, tekopyhyyteen, luokkaeroihin, homoseksuaalisuuteen, naisen eroottisuuteen. Jokainen kirjan henkilöistä kuvittaa jollakin lailla jotain tabua. Myötätuntoa herättää naisiin pakkomielteisesti ihastuva Zaki, joka on liian hyväntahtoinen (tai veltto) tehdäkseen pahaa kenellekään, mutta on samalla helppo uhri juonittelijoille. Joidenkin henkilöiden reaktiot ovat ymmärrettäviä, vaikka niitä ei täysin hyväksyisikään. Esimerkiksi talonmiehen poika Taha, joka ei pääse poliisikouluun taustansa takia ja katkeroituu. Tai kaunis Busaina, joka joutuu kestämään sukupuolista häirintää säilyttääkseen työpaikkansa. Jotkut henkilöt ovat vastenmielisiä, kuten politiikkaan pyrkivä Azzam, joka haluaa nuoren vaimon leikkikalukseen. Tai vallassa olevia ja rikkaita mielistelevät uskonnolliset johtajat.

Paikoin kirjan teksti on ronskia ja suorasukaista, paikoin naiivia ja jopa kömpelöä. Kirjaa mainostetaan humoristiseksi, mutta se on pikemminkin lohduton. Harvoille sen henkilöistä käy loppujen lopuksi hyvin. Selvästikin kirjailija haluaa osoittaa hallinnon toimimattomuuden järkyttävät vaikutukset. Samaten suvaitsemattomuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti