21.10.2009

HOTAKAINEN, KARI: Ihmisen osa

Uutta aihetta kaipaileva kirjailija ostaa 7.000 eurolla Salme Malmikunnaksen elämäntarinan, mutta puhuuko tämä 80-vuotias entinen lankakauppias totta? Salaako hän asioita, kaunisteleeko? Kertooko kirjailijakaan asioita sovitussa muodossa? Ovatko Salmen lasten suuhun pistetyt puheet pelkästään kirjailijan keksimiä? Entä tapahtumat?

Salmen puhe on ihastuttavan värikästä: juhlavat lauseparret sekoittuvat puhekieleen. Hänen mukaansa kaikki elämässä on mallillaan, mutta lasten vuorosanat todistavat ihan muuta. Paljastuvat Salmen aviomiehen puhumattomuus, Helena-tyttären mielenterveysongelmat, Pekan oudot kaupalliset suunnitelmat ja Maijan hämmennystä herättävä avioliitto. Lopussa selviää, mikä merkitys on niilläkin ihmisillä ja tarinoilla, jotka siihen asti ovat vaikuttaneet irrallisilta. Samalla selviää sekin, mikä on se suuri onnettomuus, johon on alusta alkaen vihjailtu. Tässä yhteydessä Hotakainen pohtii väkivallan eri puolia. Yksi henkilöistä joutuu työssään käyttämään kovia otteita ja kärsii siitä niin paljon, että sanoo itsensä irti. Toisaalta jotkut katsovat oikeudekseen rangaista julmasti henkilöä, jonka syytä perheen suru on.

Ihmisen osa -kirjasta tulee mieleen Juha Seppälän vuonna 2008 ilmestynyt romaani Paholaisen haarukka. Kummassakin otetaan kantaa nykyajan liike-elämän kuvioihin: ennen myytiin tuotteita, nyt myydään mielikuvia. Köyhyysloukkuun voi suistua kuka tahansa ja kunkin on löydettävä omat selviytymisstrategiansa. Kirjan huumori on paikoin kyynistä, paikoin traagista. Hellyyttä kaipaa henkilöistä kovapintaisinkin. Saattaa vain käydä niin, että eletään niin erilaisissa maailmoissa, että kohtaaminen on mahdotonta. Valitettavasti kirjan henkilöt ovat sen verran epäsympaattisia, ettei heitä kohtaan tunne kovin suurta myötätuntoa.

Sanankäyttäjänä Hotakainen on taiturillinen. Kirjassa on paljon aforismeiksi sopivia lauseita, joissa ajatus kiteytyy tiiviiseen muotoon.

Lue lisää http://www.ihmisenosa.fi/sivusto/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti