26.8.2019

STROUT, ELIZABETH: Kaikki on mahdollista


Kustantaja: Tammi 2019
Alkuteos: Anything Is Possible
Suomennos: Kristiina Rikman

Kaikki on mahdollista -teos sisältää yhdeksän kertomusta, jotka sijoittuvat maissi- ja soijapeltojen ympäröimään Amgashin pikkukaupunkiin Yhdysvalloissa. Sieltä on lähtöisin Elizabeth Stroutin sankaritar Lucy Barton, jonka ankeaa ja äärimmäisen köyhää lapsuutta sekä hankalaa äitisuhdetta kuvaava omaelämäkerrallinen teos on juuri ilmestynyt. Se kirvoittaa Amgashissa mielipiteitä - onhan kyseessä kaupungin oma tyttö, joka on ponnistanut menestykseen todella heikoista lähtökohdista.

Maaseutukaupungin asukkaiden tiet risteävät alituiseen. Jos yhdessä kertomuksessa joku mainitaan vain nimeltä, voi hän toisessa olla keskeisin henkilö. Jos kuvataan jonkun elämässä tapahtuvaa käännekohtaa, saattaa jossain aiemmassa kertomuksessa olla jo ennakointia asialle tai sitten myöhemmässä novellissa tietoa henkilön myöhemmistä vaiheista. Näin yksittäisistä kertomuksista rakentuu vähitellen kokonaisuus, katsaus pikkukaupungin elämään.

Pienessä maaseutukaupungissa ihmiset juoruilevat ja tietävät toisistaan paljon, mutta paljon jää myös pinnan alle. On häpeäntunnetta, on ylimielisyyttä. On puhumattomuutta, on juopaa vanhempien ja lasten välillä. On kätkettyjä traumoja, on perverssiyttä. On uskottomuutta, on hylätyksi tulemisen pelkoa. On yksinäisyyttä, on torjuntaa. On ahneutta, on haluttomuutta ottaa riskejä. Mutta on myös halua lähteä lentoon, halua tehdä hyvää. On ilon hetkiä ja on rakkautta.

Moni Lucyn tunteneista kaupunkilaisista iloitsee hänen menestyksestään, käypä joku häntä tapaamassa signeeraustilaisuudessakin. Jollekulle Lucyn kirja tuo lohtua, esimerkiksi yläasteen rehtorille Patty Nicelylle (joka oli nuorena yksi Näteistä Nicelyn tytöistä). Patty häpeää nykyistä ulkonäköään ja yksityiselämäänsä liittyviä juoruja, mutta ehkäpä hän nyt Lucyn esimerkistä rohkaistuu.

Ajaessaan kotipihalleen ja nähdessään valot, jotka oli jättänyt palamaan, hän tajusi että Lucy Bartonin kirja oli ymmärtänyt häntä. Se se oli – kirja oli ymmärtänyt häntä. Hänen suussaan maistui edelleen keltaisen kermatoffeen makeus. Lucy Bartonilla oli oma häpeänsä. Totta vie, hänellä oli häpeänsä. Ja hän oli jättänyt sen noin vain taakseen.

Lucyn sukulaisten suhtautuminen vaihtelee. Pete-veli on ylpeä siskostaan ja tämän menestyksestä:

Se mikä siskosta oli tullut, herätti hänessä kunnioitusta. sisko oli jättänyt taakseen tämän vaatimattoman talon, tämän pikkukaupungin, heidän kärsimänsä köyhyyden – hän oli jättänyt kaiken ja muuttanut New York Cityyn ja hän oli, veljensä silmissä, kuuluisuus.

Isosisko Vicky kuitenkin raivoaa. Äidin lellikkilapsi Lucy on kirjassaan kaunistellut totuutta! Kun Lucy saapuu lapsuudenkotiinsa seitsemäntoista vuoden poissaolon jälkeen, Vicky kaataa hänen niskaansa kaikki kokemansa hirveydet ja äidin kauheat teot, joista Lucylla ei ole ollut aavistustakaan. Paniikkihan siitä seuraa.

Useimmat kirjan henkilöistä ovat keski-ikäisiä tai ikäihmisiä, joten ymmärrettävästi heitä mietityttävät paljon myös vanheneminen ja oma tai läheisten kuolema. Silloin on myös paikallaan yrittää korjata vanhan ja ehkä perusteettoman katkeruuden vallassa katkaistuja suhteita.

Siellä he vartioivat häntä taivaalla, ja vaikka hän tiesi, että kuu oli vain kivenmöhkäle – kivenmöhkäle! – täydenkuun aikaan hänestä aina tuntui, että hänen rakkaat miehensä olivat myös jossain tuolla ylhäällä. Odottakaa minua, hän kuiskasi.

Kaikki on mahdollista on kirjan nimenä ajatuksia herättävä. Onko kaikki tosiaan mahdollista?  Kaikilleko? Strout kertoo ihmisistä, jotka ovat kukin jollakin tapaa rikki, mutta ei tuomitse tai ivaa heitä. Hänen otteensa on lempeän ironinen ja ymmärtäväinen, sävynsä toteavan tasainen. Koko ajatusleikki on mielenkiintoinen, koska kirjailija on ikään kuin taustahahmo ja Lucy Barton se todellinen toimija ja kirjailija. Aika ovelaa ja taidokasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti