7.6.2021

VIHINEN, ANTTI: Punainen prinsessa

Kustantaja: Into 2021

Tampereen läheltä löytyy Pyhäjärvestä juhannusaattona 2018 iäkkään naisen ruumis. Kuolema vaikuttaa ensin tavanomaiselta hukkumisonnettomuudelta, mutta osoittautuukin murhaksi. Lisäksi keskusrikospoliisin komisariot Markus Berglund ja Jari Ruokosalmi tunnistavat vainajan entiseksi saksanopettajakseen Helga Conradiksi, joka sai koulun jokaisen pojan sydämen väpättämään.

Helgasta löytyy kummallisen vähän tietoja - on kuin hänellä ei olisi ollut lainkaan menneisyyttä ennen muuttoa Saksasta Suomeen. Tutustuminen hänen mökkiinsä lähisaaressa lisää ihmetystä, sillä seinäpaneelin takaa löytyy huomattava asevarasto. Interpolin tietokantaan ladatut dna-näytteet tuottavat tulosta: kaunis punatukkainen Helga onkin tosiasiassa yksi Euroopan etsityimmistä rikollisista. Hän on Alina Herzog eli Punainen prinsessa, Baader-Meinhof-terroristi ja yksi äärivasemmistolaisen Punaisen armeijakunnan johtajista.

”Onko todellakin niin, että vuosien ajan satojen suomalaislasten saksan kielen opettajana on toiminut Punaisen armeijakunnan etsityin terroristi? Ja että tuo vallankumousprinsessa on kaiken kukkuraksi opettanut Suomen krp:n komisariota, joka nyt tutkii hänen murhaansa…”

…Sisäministeri Loikkanen manasi toimittajan kysymystä hiljaa itsekseen mutisten. Hän oivalsi, että Baader-Meinhof-terroristin löytyminen Pyhäjärvestä merkitsi mahdollista poliittista kriisiä, joka saattaisi viedä hallitukselta uskottavuutta, Alina Herzog oli poliittinen pommi.

Tieto Punaisen prinsessan löytymisestä saa Saksan tiedustelupalvelun kenttäjohtajan Sandra Klingerin lentämään seurueineen Tampereelle. Saksalaiset haluaisivat tietoa siitä, miten Punainen prinsessa on onnistunut pääsemään Suomeen vuonna 1981 ja toimimaan paljastumatta opettajana lähes kolmekymmentä vuotta. Jonkun on täytynyt auttaa häntä, mutta kuka auttaja on?

Punaisessa prinsessassa on kohtalokkaita ja yllättäviä käänteitä, joten se on dekkarinakin ihan varteenotettava. Huumoria tarinaan tuovat Jari Ruokosalmen eli Ruokottoman epäkorrektit letkautukset, jos kohta myös yllättävät sankaruuden hetket. Kiinnostavinta teoksessa ovat kuitenkin tiedot Punaisen armeijakunnan toiminnasta, vaan miten siihen liittyvät sellaiset asiat kuin Melvillen romaani Moby Dick ja Tiitisen lista?

Loppusanoissa Antti Vihinen paljastaa olleensa vuonna 1988 Hampurin yliopistossa samalla luennolla Ulrike Meinhofin tyttären kanssa ja alkaneensa sen jälkeen ottaa selvää Baader-Meinhof-tapauksesta. Kirjassa on paljon historiallisesti todennettua faktaa, mutta nokkelasti Vihinen on kutonut tarinaan myös sellaisia tapahtumia, joiden todenperäisyys on edelleen spekulaation asteella. Välillä mennään luennoinnin puolelle, mutta kaikkinensa kirja kyllä onnistuu viihdyttämään oikein mukavasti.

Antti Vihisen (s. 1961) esikoisdekkari Punainen prinsessa aloittaa Vaaran värit -sarjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti