21.6.2021

SANDREL, JULIEN: Unelmien lista

Kustantaja: Tammi 2021

Alkuteos: La chambre des merveilles

Suomennos: Lotta Toivanen

Thelma on kaksitoista ja puoli vuotta vanhan Louis’n yksinhuoltajaäiti ja kosmetiikkafirman markkinointitiimin johtaja. Hän panostaa uraansa täysillä, vaikka joutuukin usein kestämään epäasiallista kohtelua niin esimiesten kuin asiakkaiden taholta. Hän rakastaa poikaansa, mutta ei ennätä aina kuunnella tätä tai ottaa osaa tämän elämään. Omaan äitiin Thelman välit ovat viileät, koska äiti arvostelee tytärtään ja tämän elämäntapaa varsin suorin sanoin.

Lauantai 7. tammikuuta 2021 on se päivä, jolloin kaikki muuttuu. Silloin kello 10.32 Louis liukuu skeittilaudallaan rekan eteen ja joutuu kriittisessä tilassa sairaalaan. Louis on koomassa eikä heräämisestä näy merkkiäkään, aivotoimintakin poukkoilee oudosti. Parin viikon päästä lääkäri antaa kuukauden takarajan: jos Louis ei silloinkaan osoita tajuisuuden merkkejä, hoito lopetetaan.

Thelmalle aika on ahdistava, mutta merkitsee myös suuria muutoksia. Töissä hän ei enää suostu olemaan ”hyvä tyttö” tai ”Thelma-pieni”, vaan latelee suorat sanat (ja tehostaa sanoja fyysisellä toiminnalla). Potkuthan siitä seuraavat, mutta Thelmapa on nauhoittanut iPhonellaan jo kahden vuoden ajan miesten ”kivoja” puheita. #metoo toimii!

Toinen suuri tapahtuma: Thelma löytää Louis’n Unelmien vihon. Siihen poika on kirjannut kaikki toiveensa, jotka haluaisi toteuttaa ennen kuolemaansa (vaikka ei tietenkään odota kuolevansa vielä aikoihin). Entäpä, jos Thelma lähtisi toteuttamaan lapsensa unelmia, taltioisi tapahtumat äänityksinä ja videoina ja esittelisi ne Louis’lle! Heräisikö pojassa silloin niin suuri elämänhalu, että hän pystyisi heräämään koomastaan?

Minun oli herätettävä pojassani halu tulla takaisin, saatava vesi herahtamaan hänen kielellään näyttämällä kaikki se mistä hän jäisi paitsi, jos pysyisi koomassa.

Niinpä Thelma käy vihkoa läpi sivu kerrallaan. Hän joutuu kerta toisensa jälkeen pois mukavuusalueeltaan ja välillä ponnistelee fyysisestikin voimiensa äärirajoilla. Hän joutuu matkustamaan kaukaisille maille ja tunkeutumaan kielletyille alueille. Teini-ikäisen pojan haaveet saattavat olla myös hieman noloja, mutta lapsensa vuoksi äiti on valmis mihin tahansa. Itse asiassa sama pätee myös Thelman omaan äitiin, josta tytär löytää ihan uusia piirteitä.

Louis’n unelmia toteuttaessaan Thelma löytää itsekin jotain arvokasta; asioita joita ei uskonut koskaan saavuttavansa. Hänen elämänsä avartuu, uusia ihmisiä löytyy ja vanhoja suhteita paikataan. Lopulta aika on kypsä myös Thelman omalle Unelmien listalle.

Mietin, millainen nainen haluaisin olla. Mitä minä, Thelma, haluaisin olla. Minkä jäljen haluaisin maapallolle jättää. Kuulostelin sisintäni. Pohdiskelin, mikä tekisi minut onnelliseksi. Aidosti onnelliseksi. Sivuutin kaiken mikä minua oli siihen asti ohjaillut. Sivuutin kaiken mitä yhteiskunta minulta ehkä odotti. Ja sivuutin kaiken mitä muut ehkä minulta odottivat.

Ranskalaisen Julien Sandrelin (s. 1980) esikoisteos on hauska ja liikuttava kertomus uskosta, toivosta ja sisusta. Tähän kansainväliseen bestselleriin perustuva elokuva valmistui maaliskuussa 2021.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti