9.6.2021

BRAITHWAITE, OYINKAN: Sisareni, sarjamurhaaja

Kustantaja: WSOY 2020

Alkuteos: My Sister, the Serial Killer

Suomennos: Kaisa Kattelus

Ayoola kutsuu minut luokseen näillä sanoilla: Korede, olen tappanut sen. Olin toivonut, etten koskaan enää kuulisi noita sanoja.

Sisareni, sarjamurhaaja -teos sijoittuu Lagosiin, Nigeriaan. Korede on tunnollinen ja pätevä sairaanhoitaja, joka pitää osastolla järjestyksessä niin vastaanottovirkailijat ja siivoojat kuin muut sairaanhoitajat. Ayoola on hänen pikkusiskonsa, jolla tuntuu olevan taipumusta tappaa seurustelukumppaninsa. Aina tekonsa jälkeen Ayoola hälyttää paikalle sisarensa, joka hävittää ruumiit ja jäljet. Miten tällaiseen on päädytty?

Yhtenä syynä on Ayoolan häikäisevä kauneus, kutkuttava enkelinkasvojen ja vampin vartalon yhdistelmä. Jo pienestä pitäen hän on tottunut saamaan kaiken haluamansa viehätysvoimansa avulla, ilman työntekoa. Aikaa myöten hänestä on sitten kehittynyt itsekeskeinen, ajattelematon ja häikäilemätön nainen, joka näkee muut pelkkinä pelinappuloina ja on valmis uhraamaan kenet tahansa suojellakseen itseään. Koreden hän saa avukseen vetoamalla sisarrakkauteen.

Hän elää maailmassa, jossa asiat menevät aina hänen toiveittensa mukaisesti. Se on hänelle samanlainen luonnonlaki kuin painovoima.

Asiassa on toki toinenkin puoli. Pikkutytöstä asti Ayoola on kauneutensa vuoksi joutunut miesten pakkomielteiden ja omistuksenhalun kohteeksi, mistä laskelmoiva ja väkivaltainen isä on pyrkinyt hyötymään. Ehkäpä tästä on lähtöisin Ayoolan kammo uhkailua ja niljakasta lähentelyä kohtaan? Tai sitten hän vain koki ensimmäisen tekemänsä tapon niin helpoksi ja jännittäväksi, että jatkossa veitseen tarttuminen ei vaadi enää paljoakaan.

Sisarensa varjoon jäämään tottunut Korede alkaa pohtia omaa asemaansa vakavasti vasta siinä vaiheessa, kun Ayoola päättää vampata Koreden ihaileman lääkärin, Taden. Tekeekö Ayoola pelkästään kiusaa siskolleen vai haluaako näyttää, ettei Tade ole sen kummempi kuin miehet yleensäkään? Ainakin Korede joutuu nyt käyttämään kaiken nokkeluutensa suojellakseen sisareltaan miestä, joka luulee Koreden toimivan pelkästä kateudesta.

Hän on minun sisareni. En halua, että hän joutuu vankilaan, ja sitä paitsi hän luultavasti saisi valamiehistön vakuuttuneeksi syyttömyydestään – hänhän on Ayoola. Hänen tekonsa ovat uhrien vika, ja hän itse toimi kuten kuka tahansa järkevä, häikäisevän kaunis ihminen toimisi sellaisessa tilanteessa.

Kirja on helppolukuinen, mitä lyhyet luvut vielä edesauttavat. Kepeä tarina ei juuri panosta henkilöiden motiivien selvittelyyn eikä kovin syvälliseen henkilökuvaukseenkaan, mutta ironinen ote kannattelee tarinaa. Sisarkateus ja toisaalta sisarrakkaus ovat kirjan keskeisiä teemoja. Mielenkiintoisinta kirjassa on nigerialaisen kulttuurin ja yhteiskunnan esittely, esimerkiksi kaikkialla esiintyvä lahjonta ja naisen heikko asema yhteiskunnassa.

Oyinkan Braithwaite syntyi vuonna 1988 Lagosissa ja vietti lapsuutensa vuoroin Englannissa ja Nigeriassa. Esikoisteos Sisareni, sarjamurhaaja oli vuonna 2019 ehdolla Booker-palkintoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti