28.6.2021

LLOYD, SAM: Muistometsä

Kustantaja: Otava 2021

Alkuteos: The Memory Wood

Suomennos: Antti Saarilahti

Englantilainen Sam Lloyd sai tuntumaa metsiin jo asuessaan lapsena Hampshiressä. Siellä hän rakenteli salaisia piilopaikkoja paikallisiin metsiköihin ja sepitteli tarinoita. Puut ovat tärkeässä roolissa myös Lloydin esikoistrillerissä Muistometsä, jossa tarina etenee kolmen kertojan voimin. Elias on kirjan hämmentynyt minäkertoja, kun taas nuori teräväpäinen Elissa ja henkilökohtaisen kriisin keskellä taisteleva rikosylikomisario Mairéad kuvataan kaikkitietävän kertojan näkökulmasta.

Kolmetoistavuotias Elissa osallistuu Bournemouthissa Englannin nuorten grand prix -turnaukseen, jonka voittaja tulee saamaan kutsun Englannin maajoukkueeseen ja pääsyn nuorten maailmanmestaruuskilpailuihin. Turnaus sujuu Elissalta hyvin ja hän voittaa kaikki kolme ensimmäistä otteluaan. Neljännen ottelun pitäisi alkaa lounastauon jälkeen, mutta silloin Elissa on jo siepattu vanhaan, rähjäiseen pakettiautoon.

Pakettiauton takapuskurissa – joka on metallia, ei muovia – on rykelmä pikkuriikkisiä koloja, aivan kuin sitä olisi ammuttu pienikaliiperisella kiväärillä. Siinä on myös karmea tarra: huopahattupäinen pääkallo polttamassa tupakkaa. Puhekuplassa lukee paksulla goottilaisella fontilla: CHILLAA.

Mitä Elissalle on tapahtunut? Hän on pimeässä kellarissa, kädestään kiinni kahlittuna. Hänellä on tulitikkuja ja kynttilöitä, yksi ämpäri vessakäyttöön ja toinen desinfiointiin. Kuiskaileva henkilö, jota Elissa nimittää möröksi, tuo ruokaa ja juotavaa – jos Elissa noudattaa mörön asettamia sääntöjä. Elissan luona vierailee salaa myös kaksitoistavuotias Elias, jonka kanssa syntyy jonkinlainen ystävyyssuhde. Nuoret leikkivät, että he ovat sadun henkilöitä, sisarukset Hannu ja Kerttu.

Jotain outoa Eliaksessa kuitenkin on. Miksi hän ei ilmoita poliisille Elissan olinpaikkaa? Miksi hän on alun perinkin asennoitunut niin, että Elissa on hänelle vain hetken viipyvä leikkikumppani? Tässä vaiheessa Elissa jo ymmärtää, että ennen häntä kellarissa on pidetty vankina ainakin yhtä lasta sekä sen, että tälle tytölle on käynyt huonosti. Mutta mitä sieppaaja haluaa teoillaan saavuttaa?

…Elissa sanoo: ”Lupaa minulle.”

”Mitä?”

”Lupaa, ettet anna minun kuolla tänne.”

”Tulen kyllä takaisin”, Elias sanoo. ”Sen minä lupaan. Noudata sääntöjä, niin näemme vielä uudestaan.”

Muistometsä on hyvin rakennettu trilleri, jossa moni asia on ihan muuta kuin miltä ensin näyttää. Tarina on kauhea siksi, että siinä yritetään musertaa ja alistaa nuoria ihmisiä, mutta sietämättömän pelottava se ei kuitenkaan ole. Kirjan keskeiset henkilöt ovat kaikki moniulotteisia, mutta sinnikäs Elissa on hurmaava. Hän lienee erityislahjakas ja arvoitusten ratkaisemisen ekspertti, mutta riittääkö Eliaksen ja mörön huijaaminen pelastamaan hänet? Koukuttava ja jännittävä teos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti