28.1.2019

ASLAM, NADEEM: Kultainen legenda


Kustantaja: Like 2019
Alkuteos: The Golden Legend
Suomennos: Kirsi Luoma

Kultainen legenda sijoittuu Pakistaniin, ”Puhtaiden maahan”. Puhdas maa se ei kylläkään ole, vaan täynnä väkivaltaa ja korruptiota. Erityisesti kristityt joutuvat pelottelun ja vainon kohteiksi, mutta muslimien eri ryhmittymätkin taistelevat toisiaan vastaan. Poliisit ovat väkivaltaisia ja lahjottavissa.

”Varsinaisia pyhiä miehiä!” Massud oli kerran sanonut. ”Ei se vielä mitään, etteivät he hyväksy muita uskontoja. Joskus tuntuu, että islamilainen uskonoppinut julistaisi jopa itsensä uskonluopioksi, jos hän lukisi omaa teksitään pantuna jonkun toisen uskonoppineen nimiin.”

Kirjan keskiössä on kaksi perhettä. Arkkitehdit Massud ja Nargis ovat lapsettomia. He ovat islaminuskoisia, mutta heidän unelmanaan on maailma, jossa kaikki uskonnot elävät sovussa keskenään. Omistamalleen pienelle saarelle he alkavat suunnitella eräänlaista Paratiisia, jossa olisi puutarhojen keskellä vierivieressä moskeija, kirkko ja hindutemppeli. Avajaisten jälkeen moskeijassa tapahtunut veriteko keskeyttää rakennustyöt ja saari jää hylättynä rapistumaan.

Massud ja Nargis osoittavat avarakatseisuuttaan myös ottamalla palvelukseensa kristityn pariskunnan, Gracen ja Lilyn. He rahoittavat näiden talon, Lilyn riksataksin ja perheen tyttären Helenin opiskelun. Kun Grace joutuu muslimimiehen murhaamaksi, on vain Massudin ja Nargisin ponnistelujen ansiota, että murhaaja ylipäätään joutuu oikeuteen.

Pitkän suruajan jälkeen Lily rakastuu, mutta kohde on niin epäsopiva kuin olla voi: naapurissa asuvan imaamin leskeksi jäänyt Aysha-tytär. Ayshan islamilaiseen militanttiryhmittymään kuulunut mies kuoli amerikkalaisten ohjusiskussa ja samalla perheen Billu-poika menetti molemmat jalkansa. Kuinka ”pyhän marttyyrin” lesken ja kristityn miehen välisellä rakkaudella olisi pienintäkään mahdollisuutta?

Suru kohtaa Nargisia, kun Massud kuolee harhaluotiin amerikkalaisen miehen ja parin nuoren välisessä tulitaistelussa. Amerikkalainen ei taida olla sen paremmin diplomaatti kuin CIA:n edustajakaan, mutta Yhdysvallat vaatii painokkaasti hänen palauttamistaan kotimaahan. Erilaista hyötyä ja palvelustakin tarjotaan. Nyt on Pakistanin viranomaisilla sopiva hetki ottaa käyttöön sharia-laki: uhrien omaiset ilmoittavat oikeudessa antavansa syylliselle anteeksi ja saavat vastineeksi verirahaa. Nergis ei tätä haluaisi, mutta hänen menneisyyteensä liittyy kohtalokas salaisuus.

Joukkoon liittyy vielä yksi henkilö. Imran on Kashmirissa nähnyt sen brutaalin ja järjettömän väkivallan, jota intialaiset sotilaat kohdistavat paikalliseen väestöön. Sissikoulutuksessa pakistanilaisella leirillä Imran kuitenkin toteaa, ettei väkivalta ole hänen tiensä. Hän pakenee ja yrittää piiloutua entisiltä ryhmäläisiltään. Massudin ampumistapauksen yhteydessä hän silti haluaa luovuttaa verta miehen pelastamiseksi.

Lopulta ollaan tilanteessa, jossa kaikki räjähtää käsiin. Lilyn ja Ayshan suhteesta levitetyt juorut johtavat hyökkäykseen kristittyjä kohtaan. Poliisin Nergisiin kohdistamat painostuskeinot käyvät yhä raaemmiksi. Aikakauslehdessä työskentelevää Heleniä epäillään islaminvastaisen artikkelin kirjoittamisesta. Imranin avulla Helen ja Nergis onnistuvat pakenemaan omalle saarelleen ja kokemaan edes hetken paratiisinomaista rauhaa. Todellisuus tavoittaa heidät ennen pitkää, mutta loppuun jää salaperäisenä loistava toivon säde.

Kultainen legenda -romaanissa silmitön väkivalta toistuu toistumistaan. Niin monta kuollutta, niin monta loukkaantunutta, niin monta pahoinpideltyä, niin monta kadonnutta. Niin paljon vihaa, niin paljon kyyneleitä. Mutta siinä on myös paljon rakkautta. Viatonta, uskollista ja hellää rakkautta. Sen lisäksi Kultainen legenda on kirjoitetun sanan ylistys. Vanhasta kirjastosta siirretään islamilaisen osaston kirjat uuteen rakennukseen ihmisketjussa kunnioittavasti käsin ja rikki viillellyn vanhan kirjan sivut korjataan kultalankaompelein.

Kultaiset saumat risteilevät tuhanteen suuntaan. Kirja on ommelten vuoksi puolta paksumpi kuin ennen, ja sivut harittavat hieman. Ensimmäistä kertaa historiassa kaikilla maailman kansoilla on yhteinen nykyisyys… Hän lukee ensimmäisen sivun ensimmäiset sanat, kirjan aloittavan mietelmän. Hän nostaa katseensa ja seisoo paikallaan kuulostellen, odottaa jonkun tulevan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti