4.1.2019

HORNAK, FRANCESCA: Viikko on pitkä aika


Kustantaja: Tammi 2018
Alkuteos: Seven Days of Us
Suomennos: Karoliina Timonen

Birchin perheen vanhin tytär, 32-vuotias Olivia, on palaamassa Englantiin Afrikasta, jossa on työskennellyt kuolettavaa haag-virusta sairastaneiden parissa. Emma-äiti hössöttää ja touhuaa, koska tytär on palaamassa sopivasti juuri joulun aikaan. Ei haittaa, että koko perhe joutuu olemaan karanteenissa mahdollisen tartuntariskin takia – Emman rakkaassa sukukartanossa tulee monen vuoden tauon jälkeen olemaan koko perhe koolla perinteistä nauttimassa.

Olivian isä Andrew ja pikkusisko Phoebe eivät ole kovin innoissaan. Andrew miltei pelkää Oliviaa, tämän totisuutta ja maailmanparantajan asennetta. Tosiasiassa Andrew saattaakin olla kateellinen tyttärelleen, koska tämä voi toteuttaa unelmiaan ja kokea jännitystä. Andrew itse joutui luopumaan sotakirjeenvaihtajan urastaan perheen alkaessa kasvaa.

Hän ei koskaan oikein tiennyt, mitä sanoa vanhemmalle tyttärelleen Olivialle. Tällä oli kiusallinen tapa katsoa häntä kuolemanvakavana ja hituisen inhoavana, kuin tytär olisi nähnyt suoraan hänen sieluunsa ja huomannut sen puuttuvan.

Phoebelle viikko merkitsee harmittavaa taukoa bilettämisessä ja juuri kosineen George-sulhasen tapaamisessa. Phoebe on perheen hemmoteltu kuopus ja onnistuu lirkuttelemaan etenkin isältään melkein mitä vain. Niin itsekeskeinen hän ei ole, etteikö itsekin ymmärtäisi ajatusmaailmansa usein olevan lapsekas ja pinnallinen. Olivia tuntuu joka suhteessa kovin ylivoimaiselta.

Olivian läsnäolo teki hänet aina hermostuneeksi, ja tänä vuonna äidin palvoessa siskoa pyhimyksenä (jollainen hän tietenkin oli) kaikki oli varmasti vielä vaikeampaa. Miksi Olivian piti pilata kaikki hauska paheksuvine mulkaisuineen? Vain koska oli niin yhteiskunnallisesti valveutunut ja pakkomielteinen Afrikasta. Phoeben kurkku tuntui kireältä, siellä oli muodostumassa liian myöhään ja haparoiden sopiva vastaus. Sen verran sivaltava, että Olivia heräisi huomaamaan, kuinka alentava saattoi olla – ja kuinka hänellä, Phoebella, oli enemmän ulkonäköä, kihlasormus nimettömässä, trendikäs työ, vilkas sosiaalinen elämä ja tosi paljon Instagram-seuraajia.

Viikosta tulee odottamattoman värikäs. Kaikilla perheenjäsenillä on salaisuuksia, joita eivät haluaisi paljastaa (ainakaan vielä tässä vaiheessa), mutta jotka kaikki tietenkin paljastuvat mitä sopimattomimmissa tilanteissa. Paljastuu avioliiton ulkopuolinen lapsi. Paljastuu vakava sairaus. Paljastuu kumppanin mahdottomuus. Toki on myös hyviä salaisuuksia: rakkautta, alkava uusi elämä.

Loppujen lopuksi salaisuuksista luopuminen tekee perheelle hyvää. Sisarukset löytävät nuoruusvuosien läheisyyden. Aviopuolisot lähentyvät taas toisiaan, kun kumpikin saa purettua pois mieltä kalvavan kaunan ja väärät käsitykset. Lapset huomaavat olevansa vanhemmilleen yhtä rakkaita. Vaikeuksia päin käydään yhdessä rintamassa, toinen toistaan tukien ja lohduttaen.

Viikko on pitkä aika -romaani on hyvin kirjoitettu perinteinen lukuromaani, jossa käsitellään myös vaikeita asioita. Juoni on taitavasti rakennettu ja sisältää juuri sopivan määrän sattumia ja yllätyksiä. Kertojina toimivat Olivia, Phoebe, Emma, Andrew ja biologista isäänsä etsivä amerikkalainen Jesse. Näin tapahtumiin saadaan useampi näkökulma ja ihmisistäkin paljastuu useampia puolia. Turhaan sentimentaalisuuteen ei sorruta, vaan monia asioita käsitellään hieman ironisesti. Ihmisten pelot, joskus järjettömät, tulevat hyvin esiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti