23.1.2019

HAAHTI, TAINA: Siperian unia


Kustantaja: Siltala 2018

Mika Esaias Viitanen oli iäkkäiden vanhempien lapsi ja jäi täysorvoksi kahdeksantoistavuotispäivän
kynnyksellä. Nyt hän on kolmekymppinen ja hänellä on kolme loppututkintoa: taloustieteestä, bioinformaatioteknologiasta ja kirjallisuudesta. Tutkinnoista huolimatta (vai niitten takia) Esaias saa vain lyhytkestoisia hanttihommia, joista jotkut hieman arveluttavia. On yksi ystävä eli rikollispiireissä pyörivä Henkka. Ei naisystävää.

Oman elämänsä epävarmuutta helpottaakseen Esaikasella on tapana toimettomina hetkinään tai yksitoikkoisten rutiinien parissa uneksia olevansa venäläisen terästehtaan työläinen Pavel Pavlovitš Makarov Tšeljabinskissä. Hänellä on vaimo ja pieni poika. Palkittuna työntekijänä hänellä on etuoikeuksia, esimerkiksi mahdollisuus lomamatkaan perheensä kanssa. Pavelin elämä on turvallista ja järjestelmällistä.

Sitten Esaiaksen elämässä tapahtuu täydellinen muutos. Hänelle vinkataan, että kansainvälinen viestintäjätti Wilsson etsii palvelukseensa ”lauman pidetyimpiä yksilöitä”, joista sitten testien (aika erikoistenkin) avulla valitsee suosikkinsa. Viidensadan hakijan joukosta valikoituu kolme, joiden joukossa Esaiaskin yllättäen on. Valitut sijoitetaan Storytelling-osastolle, jonka tehtävänä on manipuloida some-keskustelua myönteisessä hengessä. Kaikkiin suurta yleisöä kuohuttaviin uutisiin on etsittävä positiivista näkökulmaa, hopeareunaa. Esaias on kirjallisuudentuntemuksensa ansiosta tässä hyvä, saa kiitosta ja bonusta muutenkin tuntuvan palkan päälle.

- Aika monet ovat huolissaan Suomen tulevaisuudesta. Sen sijaan että epävarmuus kanavoituisi yrittämiseen, väki riitelee sosiaalisessa mediassa ja nousee toinen toistaan vastaan jo kaduillakin… Heikentynyt mielenterveys puolestaan painaa taloudellista toimeliaisuutta. Taloudelliseen kasvuun ja innovaatioihin tarvitaan tunne-elämältään vahva ja tasapainoinen kansa. Itse asiassa tutkimuksissa on havaittu, että henkinen hyvinvointi kasvattaa BKT:tä. Mutta kuinka epävarmuutta heikosti kestävän kansan stressinsieto ja luottamus tulevaisuuteen saataisiin taloudellisen kasvun vaatimalle tasolle?...
- Viestintä on keskeinen epävarmuuden tunteeseen vaikuttava ja henkistä hyvinvointia vahvistava tekijä.

Wilssonin toiminta on täysin salaista eivätkä eri osastojen työntekijätkään saa puhua asioista keskenään. Esaiksen tiimi eli positiimi sentään tapaa joskus vapaa-ajallakin ja jotain tapahtuu Esaiaksen ja salaperäisen Alinan välillä. Esaias alkaa tutkia salaa Wilssonin organisaatiorakennetta ja työtovereitaan. Kaikki ei ole ollenkaan sitä, miltä näyttää.

Siperian unet -romaanissa on scifin piirteitä. Ajallisesti ollaan edetty noin kymmenen vuoden päähän tulevaisuuteen. Pohjois-Karjalassa kerrostalot autioituvat ja kouluopetus hoidetaan etätyönä – sentään vielä todellisen ihmisen voimin eikä itseohjautuvan tietokoneen avulla. Etelässä turvallisuuspartiot ja muurit suojelevat rikkaiden asuinalueita. Ilmapiiri on negatiivinen ja jopa uhkaava, yhteiskunnan rakenteet natisevat. Yrittävätkö positiimille suunnatut tehtävät todella parantaa tilannetta vai onko niillä aivan muu tarkoitus?

…koko todellisuuden käsite on ihmisen luomus, jonka tarkoituksena on lobata omaa uskomus- ja kokemusmaailmaa taistelussa muita uskomus- ja kokemusmaailmoja vastaan… Totuudesta puhuttaessa oletetaan, että on olemassa eräänlainen kaikille yhteinen metatodellisuus. Se on bluffia, Esaias. Se, niin kuin kaikki muutkin abstraktiot, on syntynyt palvelemaan ihmisen valtapyrkimyksiä.

Siperian unia on jännittävä, hauska ja ajatuksia herättävä katsaus yhteiskuntaan, jossa viestintää käytetään häikäilemättä tarpeeksi maksukykyisten tahojen eduksi. Kaikkien ei odotetakaan uskovan valeuutisia, mutta niillä saadaan kuitenkin horjutettua ihmisten uskoa siihen, mitä ovat siihen asti pitäneet totuutena.

Taina Haahdelta (s. 1960) on ilmestynyt kolmetoista romaania, joista neljä on suunnattu nuorille. Ennen vapaaksi kirjailijaksi ryhtymistään Haahti työskenteli yli kymmenen vuotta kansainvälisillä sijoitusmarkkinoilla, ensin treiderinä ja sitten johtotehtävissä. Vuosina 2005-2016 hän toimi neuvonantajana ruotsalaiselle kestävän kehityksen konsulttiyritykselle.

PS. Kirjan fontti on totuttua pienempää, mikä saattaa karsia lukijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti