7.1.2019

EGAN, JENNIFER: Manhattan Beach


Kustantaja: Tammi 2018
Alkuteos: Manhattan Beach
Suomennos: Helene Bützow

Vuosi 1934 New Yorkissa. Irlantilaistaustainen Kerriganin perhe on rahapulassa, joten Eddie-isä yrittää hyödyntää erikoisominaisuuksiaan eli huomaamattomuuttaan ja hyvää muistiaan ja tarjoaa palveluitaan ”silmänä ja korvana” eri tahoille, myös mafiapiireille. Pieni Anna on isän tyttö, joka saa kulkea mukana tämän solmiessa kontaktejaan. Kotona ollessaan Anna omistautuu huolehtimaan Lydiasta, kauniista pikkusiskostaan. Lydia ei pysty istumaan tukematta eikä puhumaan, mutta saattaa silti ymmärtää Annan hänelle kuiskuttelemia salaisuuksia.

Joka kerta kun Anna siirtyi isänsä maailmasta äidin ja Lydian maailmaan, oli kuin hän olisi päässyt vapaaksi yhdestä elämästä ja saanut tilalle merkityksellisemmän. Ja kun Anna palasi isänsä luo, liikkui hänen kanssaan käsi kädessä kaupungin keskustassa, hän karkotti mielestään äidin ja Lydian, unohti heidät usein aivan kokonaan. Hän kulki edestakaisin, syvemmälle – yhä syvemmälle – kunnes ei tuntunut olevan enää ainoatakaan paikkaa johon hän vielä voisi yltää. Mutta aina löytyi uusia. Anna ei ollut koskaan päässyt pohjaan asti.

Käänteentekevä on tapaaminen Manhattan Beachilla yökerhopomo Dexter Stylesin upeassa merenrantahuvilassa, sillä sen jälkeen isä ei enää ota 12-vuotiasta Annaa mukaansa. Tyttären suhde isään viilenee vähitellen katkeruudensekaiseksi ylimielisyydeksi – ja sitten isä häipyy. Ei selityksiä, ei yhteydenottoja.  Annan vastuulle jää äidin ja sisaren elatuksesta huolehtiminen, sillä tanssijanurasta Lydian vuoksi luopunut äiti ei paljon tienaa hattuja koristelemalla.

Toinen maailmansota on nyt koskettanut myös Yhdysvaltoja. Brooklynin telakalla korjataan vaurioituneita laivoja ja rakennetaan uusia. Miehet lähtevät sotaan ja naisia tarvitaan miehisissä tehtävissä kuten hitsaamisessa ja niittaamisessa. Yhdeksäntoistavuotias Anna Kerrigan pääsee mittaamaan pieniä laivaan meneviä osia, mutta häntä ei tyydytä työ joka rutiininomaisuudestaan huolimatta vaatii jatkuvasti suurta keskittymistä. Hän on nähnyt satamassa sukeltajia harjoittelemassa ja alkanut unelmoida pääsevänsä itsekin sukeltamaan. Miten saada päättäjät vakuuttumaan siitä, että naisellakin on sukeltajan työhön tarvittavaa rohkeutta, voimaa ja harkintakykyä?

   ”Meillä on tänä aamuna ongelmamme”, luutnantti sanoi sievistellen. ”Mutta voin ilokseni sanoa, että meillä on täällä kaksi poikaa, jotka ovat synnynnäisiä sukeltajia.”
   ”Sir, toinen on Kerrigan”, Marle huusi tuulen yli.
   Anna oli äärimmäisen uupunut mutta tiesi, ettei unohtaisi inhonsekaista kauhua luutnantin lapsekkailla kasvoilla. Luutnantti tuijotti sukelluspenkkiä suu auki ja päätään pudistellen.
  ”Ei”, Axel sanoi ”Ei, ei” Ja sitten: ”Kumpi?”

Eräänä päivänä Anna lähtee työtoverinsa kanssa yökerhoon, vaikkei juhlimista normaalisti harrastakaan. Siellä hän törmää jälleen Dexter Stylesiin. Äkisti syttyvä molemminpuolinen kiihko vie Annan ja Dexterin mennessään, vaikka he yrittävätkin salata suhdettaan. Dexter nimittäin on saanut puolisokseen vaikutusvaltaisen pankkiirin tyttären sillä ehdolla, ettei ole koskaan tälle uskoton.

Egan on tehnyt valtavasti pohjatöitä tutustuessaan moneen erilaiseen aihealueeseen, mutta niinpä lukija saakin varsin elävän kuvan 1930- ja 1940-lukujen New Yorkista. Pääsemme sukeltamaan meren pohjaan Annen kanssa ja kokemaan hengenahdistusta vaaratilanteissa. Pääsemme paheelliseen yökerhoympäristöön, jossa viski virtaa. Tutustumme mafiapiirien maailmaan, missä sanat eivät merkitse sitä mitä luulisi. Seuraamme kauppalaivaston merimiesten koettelemuksia sukellusveneiden vaaniessa uhriaan.

Manhattan Beach on kieleltään runollinen ja juoneltaan lähes trillerimäisen jännittävä. Annan isän kohtalo: elossa vai kuollut? Annan taistelu: pääseekö sukeltajaksi ja miten selviää, jos pääsee? Annan ja Dexterin suhde: pysyykö salassa ja mitä tapahtuu, jos se paljastuu? Kaikki osapuolet pyrkivät toimimaan oikein ja muita ajatellen, mutta voivat silti päätyä kohtalokkaisiin ratkaisuihin. Sisukas Anna selvittää tiensä, mutta vihkisormusta tarvitsisi hänkin voidakseen elää modernin naisen itsenäistä elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti