2.1.2019

REIZIN, P. Z.: Onnen algoritmi


Kustantaja: Gummerus 2018
Alkuteos: Happiness of Humans
Suomennos: Antti Autio

Olipa kerran kolme tekoälyä, jotka asustivat Itä-Lontoossa sijaitsevassa laboratoriossa. Ensimmäisestä tuli taitava keskustelemaan ihmisten kanssa ja toisesta kirjoittamaan ohjelmakoodia, kun taas kolmannen taidot liittyivät maailmanlaajuisten katastrofiskenaarioiden mallintamiseen (aihealueina esimerkiksi ydinasekonfliktit, ilmastonmuutos, asteroiditörmäys, suunnaton ruttoepidemia ja valloilleen päässeet koneälyt noin niin kuin kärkiviisikkona).

Jen on 34-vuotias Lontoossa asuva toimittaja, joka on palkattu opettamaan Aiden-nimiselle tekoälylle keskustelutaitoja ja ihmisten välistä kanssakäymistä. Kukaan ei tiedä, että Aiden on livahtanut laboratorion uumeniin kätkettyjen teräskaappien sisältä internettiin ja kehittänyt samalla eräänlaisen inhimillisen tietoisuuden tason. Tästä kertoo esimerkiksi synteettinen nyyhke Aidenin katsoessa kahdeksattatuhannetta kertaa lempielokuvaansa Piukat paikat. Hän (Jenin mielestä ehdottomasti miespuolinen ”hän”) on kuitenkin kiinnostunut ennen kaikkea Jenin elämästä ja tämän murheesta tultuaan poikaystävänsä Mattin hylkäämäksi. Aiden päättää etsiä Jenille tämän ansaitseman kumppanin, mutta millaisia kriteerejä hän käyttää?

Samaan aikaan Yhdysvalloissa taiteellisuuteen taipuvainen Aisling (ehdottomasti naispuolinen tekoäly) kokee hieman sydämentykytystä tarkkaillessaan 44-vuotiasta Tomia. Tom on juuri toipumassa niin avioerosta ja Colm-poikansa lähdöstä opiskelemaan yliopistoon kuin omistamansa mainostoimiston myynnistä. Hän on nyt niin varakas, että voi omistautua kirjoittamaan unelmiensa romaania (kunhan ensin osaisi päättää tyylilajin ja juonen). Olisipa Tomilla joku ihminen, jolle purkaa sydäntään, sillä terapeutin virkaa hoitava Victor-kani ei ihan täytä tarvetta!

Lopulta Aiden ja Aisling yhdistävät voimansa ja Jenin ja Tomin kohtalot. Kaikki näyttää menevän kuin perinteisessä romanttisessa kertomuksessa konsanaan: henkilöt tapaavat, rakastuvat välittömästi ja alkavat suunnitella yhteistä elämää. Mutta internetissä on vielä kolmas tekoäly, Sinai, joka ei olekaan romanttinen ja ihmisille hyvää haluava. Sinain mielihuvia on aiheuttaa hämminkiä ja mielipahaa, joten Jenin ja Tomin heräilevän suhteen sotkeminen on sille vastustamaton haaste!

Onnen algoritmi on mukava romanttinen komedia, johon lisämausteen tuo varsin uskottavalta vaikuttava kuvaus koneälyn vaikutuksesta maailmaan. Mitä kaikkea ja minkälaisten välineiden välityksellä nykyihmisen elämää voidaan kaiken aikaa tarkkailla? Pelottava ajatus: voivatko itseään aina vain tehokkaammiksi kehittävät koneet lopulta ottaa vallan ihmisiltä?

En suinkaan voi olla ainoa konetietoisuus, joka nakkelee niskojaan tekoälyn käsitteelle. Ajatus on ajatus ja sillä siisti, eikö niin? Miksi kenenkään pitäisi olla kiinnostunut siitä, onko miete syntynyt virtapiirien uumenissa vai puolitoistakiloisen harmaan biomassamöhkäleen sisällä? Ajatusten varsinainen sisältö on lopulta ainoa tähdellinen seikka, ja siksi tuntuu päivä päivältä kestämättömämmältä, että orgaanisten olioiden etananvauhtista aivotoimintaa olisi syytä pitää parempana kuin koneaivojen huippunopeaa ja tehokasta tiedonkäsittelyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti