18.9.2019

LUOMA, EMMA: Vain huonoja vaihtoehtoja


Kustantaja: Myllylahti 2019

Yhdeksän kuukauden pakkopalvelukseni alkaa huomenna. Unilääkkeistä ja erikoisista tutkimuksista haaveilevia asiakkaita, loputtomasti paperitöitä, potilaita kaikilta mahdollisilta erikoisaloilta ja niiden rajapinnoilta. En todellakaan tiedä, onko opiskelu valmistanut minut itsenäiseen työhön. Osaanko tarpeeksi (tiedänkö, milloin en osaa), pystynkö tekemään päätöksiä ja kantamaan vastuun, selviänkö järjissäni? Ja selviävätkö potilaani.

Vastavalmistunut lääkäri Junita Laine palaa vanhaan kotikaupunkiinsa toisaalta suorittamaan pakollista työjaksoa ja toisaalta auttamaan veljeään Jeroa, joka on halvaantunut onnettomuudessa ja joutunut pyörätuoliin. On vielä kolmaskin syy: Junita pakoilee Pyryä, uskottomaksi osoittautunutta avomiestään.

Himmelikaupungin terveyskeskuksessa Junita joutuu lääkäripulan vuoksi heti tositoimiin. Jotkut tapaukset ratkeavat ongelmitta, mutta toiset pistävät kokemattoman lääkärin tiedot ja jämäkkyyden koetukselle. Onneksi kollegat tarjoavat vihjeitä ja vertaistukea. Ylilääkäri Anja on ymmärtäväinen ja joustava, pikkutarkka Oliver miltei maanisen tehokas ja namuakin namumpi Tatu luotettava ystävä (olisipa jotain muutakin!).

Junitan ja Jeron yhteiselo ei lähde hyvin käyntiin. Jero tuntuu toisaalta kaipaavan tukea ja huomiota ja toisaalta hermostuvan holhoamisesta. Junitan kärsivällisyys on koetuksella, kun isoveli heittäytyy puhumattomaksi ja vetäytyy huoneeseensa murjottamaan.

Aika pian alkaa tapahtua outoja asioita. Joku kiusantekijä tuntuu liikuskelevan öisin talon ympärillä eivätkä sisarukset tiedä, kumpaa heistä halutaan pelotella. Junita epäilee oitis Pyryä, mutta muitakin mahdollisuuksia toki on. Jurolla taas on omat epäilynsä, joista ei suostu puhumaan.

Vakavammaksi tilanne muuttuu, kun muutama Juroon liittyvä henkilö joko joutuu onnettomuuteen tai peräti kuolee. Voisiko syyllinen olla Jero itse? Hänhän pystyy halvaantumisestaan huolimatta liikkumaan kaupungilla erikoisvarustellulla autollaan tai pyörätuolissaan. Lisäksi Junita on kuullut veljestään asioita, jotka häneltä on salattu lapsuudesta asti. Jerolla on myös pimeä puoli.

Jero kurtistaa kulmiaan.
- Mulla on paha olo. Mee pois, jos et osaa auttaa.
 En tiedä, kumpi sattuu enemmän, Jeron sanat vai se, että hän on oikeassa. En osaa auttaa.
- Kerro, mitä mä voin tehdä, sanon.
- Todista mut syyttömäksi. Mä en oo satuttanu ketään. Mut on lavastettu.
- Miten mä sen todistan?
Jero vetää sydään henkeä ja luo minuun vielä yhden lyhyen katseen. Pää kallellaan, silmät jääkylminä.
- Mee vain vittu pois.

Junitan ajatukset vellovat edestakaisin. Kotona oleminen ahdistaa ja hän on poissa niin paljon kuin omatunto sallii. Työn ohella voi käydä juoksemassa, tavata nuoruudenaikaista ystävää punaviinin ja lohturuuan merkeissä, majoittua ystävällisten kollegoiden luokse yöksi. Ei ole kuitenkaan helppoa sulkea korviaan ennen niin ihaillun isoveljen hätäisiltä viesteiltä.

Tilanne kärjistyy erään syksyisen yön aikana äärimmilleen ja moni ihminen joutuu vaaraan. Kiusanteon ja murhien takana oleva henkilö paljastuu. Täysin yllättävä hän ei ole, mutta ei myöskään varmuudella etukäteen pääteltävä.

Vain huonoja vaihtoehtoja on kelpo esikoisdekkari. Tampereella asuva Emma Luoma (s. 1987) on itsekin lääkäri, joten hän tuntee lääkäripulan, päivystyskiireen ja erilaiset potilastilanteet. Lisäksi hän osaa kirjoittaa lääketieteellisistä asioista kiitettävän kansantajuisesti. Mielenkiintoisen lääkärityön kuvauksen ohella kirjassa on kohtuullinen määrä romantiikkaa, iso annos jännitystä ja sopivasti huumoria. Mitäpä muuta sitä kaipaisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti