24.2.2020

EKBERG, ANNA: Kadotettu nainen


Kustantaja: Minerva 2020
Alkuteos: Havets børn
Suomennos: Katarina Luoma

Anna Ekberg on pseudonyymi, jonka takana on kaksi tanskalaista bestseller-dekkaristia eli Anders  Rønnow Klarlund ja Jacob Weinreich. Heiltä on aiemmin ilmestynyt suomeksi dekkarit Salattu nainen (2018) ja Uskottu nainen (2019). Sama kaavan mukaan on uusimmalle trillerille annettu nimeksi Kadotettu nainen, vaikka epäselväksi kyllä jää, kehen tässä viitataan.

Kadotettu nainen -teoksessa on kolme juonenhaaraa, joista kahden kohdalla yhtymäkohdan oivaltaa melko nopeasti. Kolmannen kanssa joutuu oivallusta odottelemaan, mutta kyllä kaikki haarat lopulta toisiinsa yhdistyvät. Tarjolla on runsaasti jännitystä, miltei uskomattomia sattumuksia ja vakavaa asiaa.

Yksi juonenhaaroista kertoo Rebekasta, joka joutuu vuonna 2000 pahaan auto-onnettomuuteen Kampalassa, Ugandassa. Yhdessä hetkessä hän menettää äitinsä ja odottamansa lapsen ja loukkaantuu hyvin vakavasti itsekin. Lisäksi lapsen isä, väkivallatonta muutosta Ugandaan ajava Dominic, vangitaan kansankiihottajana. Hän kuolee vuoden kuluttua vankilassa johonkin sairauteen, luultavasti kidutuksen ja nälkiintymisen seurauksena keuhkokuumeeseen.

Vuonna 2017 Rebekka on onnistunut saamaan elämänsä taas kasaan – ja sitten hänellä todetaan akuutti lymfaattinen leukemia. Luuydinsiirto todennäköisesti pelastaisi hänet, mutta ainoa tiedossa oleva sukulainen, Rebekan isä, todetaan sopimattomaksi luovuttajaksi. Tässä vaiheessa hämillinen diplomaatti-isä paljastaa, ettei Rebekan lapsi olekaan kuollut, vaan annettu sairaalasta adoptoitavaksi. Nyt lapsen löytäminen olisi elintärkeää, mutta onnistuuko se?

Rebekka elää kaiken uudelleen ja muistaa kaiken selvemmin kuin koskaan aikaisemmin, hänestä tuntuu kuin onnettomuushetki olisi lojunut varastossa ja vain odottanut pääsyä uusintaan. Kaikki värit, se raastava sekunti, jona onnettomuus tapahtuu, auto osuu heihin ja Rebekka koettaa kietoa kätensä vatsansa ympärille, suojella lastaan. Pienokaistaan.

Rebekan tarinaan limittyy järkyttävä kuvaus Angel-nimisestä ugandalaisesta tytöstä, joka on siepattu koulubussista erääseen kapinallisryhmään. Ryhmää johtaa säälimättömän kovin ottein mies, jota kutsutaan Obersteniksi ja jonka moni uskoo olevan aave, kuolematon. Nyt tyttö on päättänyt karata kotiin silläkin uhalla, että jää kiinni ja joutuu raa’asti tapetuksi.

Desmond saattoi olla pelkkä lapsi, kun hänet kidnapattiin, mutta nyt hän on parempi sotilas kuin useimmat aikuiset, joiden kanssa Obersten aikoinaan perusti pelätyn kapinallisarmeijansa. Mutta Obersten tiesi sen: lapsista tulee parhaimpia sotilaita, he lakkaavat nopeasti pelkäämästä kuolemaa ja tottuvat väkivaltaan tavalla, joka on aikuisille mahdotonta.

Kolmas juonenhaara sijoittuu Kööpenhaminaan, missä rikospoliisit selvittelevät afrikkalaisperäisen nuoren naisen murhaa. Teko on ollut harvinaisen raaka, sillä kuolleelta on viety toinen jalka. Miten hän liittyy kudelmaan?

Kadotettu nainen -romaanin kirjoittajat ovat tehneet paljon taustatyötä ja haastatelleet lukuisia ihmisiä tutustuessaan lapsisotilaiden brutaaliin kohteluun, kouluttamiseen ja hyväksikäyttöön sekä pakomatkalle uskaltautuneiden hengenvaaralliseen tiehen. Kirja puuttuu myös korruptioon ja siihen, miten kyynisesti länsimaissa suhtaudutaan Afrikkaan ja sen ongelmiin.

Kadotettu nainen -teoksen henkilöhahmot ovat monipuolisia ja uskottavia. Kiinnostavin on teini-ikäinen Angel, jota kannattelee pakomatkalla toisaalta halu kostaa Oberstenille tämän aikaansaama tuho ja toisaalta kaipuu tavata edes kerran äitinsä. Angelin ja Rebekan väkevien kohtaloiden jälkeen pitkitetty loppuratkaisu tuntuu miltei tarpeettomalta, vaikka sisältääkin pari todella mojovaa yllätystä. Kaikkinensa Kadotettu nainen on sekä hyvin kirjoitettu jännityskertomus että koskettava tutkielma ihmisyyden eri puolista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti