7.9.2020

ONKELI, KREETTA: Meiltähän tämä käy

 Kustantaja: WSOY 2020

Paulalla kaikki on hyvin. Kaunis koti sijaitsee Helsingin keskustassa Erottajalla, aviomies Puppe on palkittu ja hyvätuloinen arkkitehti, kaksoset Paavo ja Armi jo teini-iässä. Paulan oma yritys, Kivijalka-niminen pieni leipomo, on saanut kanta-asiakkaita ja hieman tuottoakin. Liikutaan seurapiireissä. Silti Paula on ahdistunut

Teki mieli kadota, juuri niin, hän halusi kadota tästä kaupungista, hän halusi kadota perheeltään, edes hetkeksi tai lopullisesti. Samalla hän ymmärsi halujensa mahdottomuuden. Ihmisen oli jäätävä elämässä jonnekin, tartuttava kiinni ja pidettävä huoli siitä, mitä oli saanut.

Paulan perhe-elämä on täydellisen pinnan alla masentavaa. Puolison naissuhteet Paula kestää kyllä – välit Pupen kanssa ovat jo aikoja sitten viilenneet, mutta henkistä väkivaltaa on liikaa. Puppe arvostelee ja nöyryyttää. Kieltäytyy sille päälle sattuessaan osallistumista edes ruokakuluihin, lasten haluamista uusista varusteista puhumattakaan. Toisinaan Paula joutuu jopa ottamaan lainaa pystyäkseen pitämään perheestä huolta.

Paula ei juuri kiinnosta perheen muita jäseniä, kunhan hän vain on joka hetki tavoitettavissa ja pyörittämässä perheen elämää. Hänen salainen aseensa on viini. Salapullot ympäri asuntoa auttavat pitämään yllä jatkuvaa pientä humalatilaa ja huoletonta oloa sekä tunnetta siitä, että on hyvä ihminen.

Mikään ei saisi järkyttää hyvän ihmisen mielentilaa ja jos niin tapahtui, sitä ei saanut näyttää. Hyvä ihminen asetti ensimmäiselle sijalle hänestä riippuvaisten ihmisten tarpeet. Kodin ilmapiiri rakentui hyvän ihmisen ympärille, ja hyvä ihminen tarkasteli perhe-elämää kuivan humoristisesti ja kypsästi.

Sitten Paula tapaa Jalon, joogaohjaajan. Mies on oikea piristysruiske: kiinnostunut, hellä ja huomaavainen. Yhtäkkiä mikään muu ei merkitse mitään kuin tarve olla Jalon kanssa. Paula päättää olla rohkea ja määrätietoinen: uusi elämä poissa Pupen vaikutuspiiristä alkakoon!

Hän oli siivonnut, ruokkinut, viikannut, lohduttanut, velkaantunut ja vastannut miehestään ja lapsistaan kaksikymmentä vuotta. Paula oli odottanut kiitollisuutta. Sinä et ole mitään, sinä et tee mitään, sinä et hanki. sinä et. Kaikki oli liikaa, pelko oli liikaa, nöyryyttäminen oli liikaa, hän ei enää ikinä kuuntelisi sellaista, hän oli ollut hullu, miksi hän oli ollut sellainen, hän oli ollut hullu, nyt hän oli terve.

Eihän kaikki tietenkään mene Paulan haaveiden mukaan, vaan yhtäkkiä hän huomaakin olevansa rahaton, asunnoton ja työtön. Hän on irrottautunut vanhasta elämästä, mutta onko hän yhtään entistä vapaampi tai itsenäisempi? Odotetaanko hänen yhä olevan muiden tukipilarina ja huoltajana?

Kirjoja avioliittohelvetistä ja miesten alistamista naisista on kirjoitettu ennenkin, mutta Onkelin teos poikkeaa muista ironisen otteensa ansiosta. Itsekeskeinen Puppe omituisine tapoineen muistuttaa lähinnä karikatyyriä, mutta aika hupaisia ovat hemmoteltujen keskikaupungin lasten asenteen lähiöitä kohtaan.

He lukivat kavereiden kanssa Sapiensin kaltaisia teoksia ihmiskunnan kehittymisestä ja ihmisyydestä, väittelivät filosofiasta, sammuttivat sähkölaitteet tunniksi kerran vuodessa, tutustuivat asketismiin ja köyhyyteen vaellusleireillä Nepalissa ja lukion opintomatkoilla Etelä-Amerikan slummeihin, mutta ajatus siitä, että heidän kotimaassaan muutaman kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustasta olisi köyhyyttä ja monenmoista osattomuutta, mikä ajoi kokonaisia perheitä umpikujaan, oli abstraktio.

Onneksi kirjan loppu antaa toivon pilkahduksen. Ihmiset pystyvät joustamaan, etsimään vaihtoehtoja, kehittymään ja muuttumaan asenteiltaan – ehkäpä elämä kaikista vaikeuksista huolimatta sittenkin käy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti