28.9.2020

RUSHDIE, SALMAN: Kultainen talo

Kustantaja: WSOY 2020

Alkuteos: The Golden House

Suomennos: Maria Lyytinen

René asuu New Yorkissa miellyttävällä Greenwich Villagen alueella, missä isojen talojen väliin jäävät yhteiset Puutarhat. Ilmapiiri on turvallinen, onnellinen ja mielikuvitusta ruokkiva – siitä pitävät huolen hipahtavat professorivanhemmat. Poika on filmi-intoilija ja unelmoi jo varhain oman elokuvan tekemisestä. Aihe kuitenkin puuttuu.

Vuonna 2009 René löytää aiheensa, sillä silloin naapurustoon muuttaa Nero Golden kolmen poikansa kanssa. Nero on seitsemänkymppinen karski ja karkea mies, jota ympäröi salaisuuden kehä. Hän ei halua paljastaa sitä, mistä on tullut eikä sitä, miksi on kotomaastaan lähtenyt. Hän ei paljasta sitä, miten on omaisuutensa hankkinut. Kartano, jonka hän on ilmeisesti omistanut jo pitkään, saa omistajansa mukaan nimeksi Golden House eli Kultainen talo.

Se on jotenkin karmiva paikka. Kuin joku Perhe Addamsin kartano. Eikö sinusta koskaan tunnu siltä, kun olet siellä? Se on kuin kummitustalo. Juurettomine rikkaineen, jotka ovat hylänneet menneisyytensä ja kulttuurinsa ja nimensä. Ja menneet kuin koira veräjästä, täydestä, vain kohdalleen sattuneen ihonvärinsä ansiosta.

Kirjassa näkökulma on Renén. Aluksi hän esittelee perheen jäsenet yksi kerrallaan. Pojista vanhin on tietoviisas Petronius eli Petja, joka Aspergerin ja agorafobian vuoksi on linnoittautunut omaan huoneeseensa tietokonepelejä tekemään. Hänen täysiveljensä on Lucius Apuleius eli Apu, mystiikkaan taipuvainen muotokuvamaalari, notkeapuheinen seurapiirihai ja naistenmies. Petjan ja Apun velipuoli on Neron satunnaisen naissuhteen tuotos Dionysos eli D., kuvankaunis androgyyni hahmo, joka ei tiedä ollako mies vai nainen.

Henkilöiden esittelyn jälkeen ryhdytään kuvaamaan tapahtumien vyöryä. Joku henkilöistä onnistuu rakkaudessa ja herättää joillakin tahoilla mustasukkaisuutta tai huolta. Joku menestyy työssään, rikastuu tai saa mainetta, mikä saa jotkut kateellisiksi. Perheenjäsenten välille aukeaa juopa. Ja sitten menneisyys viimeinkin tavoittaa heidät traagisin seurauksin.

René on päässyt kaikkien perheenjäsenten uskotuksi, joten taltioitavaa riittää. Hänen kiinnostuksensa elokuvista näkyy kerronnassa, sillä toisaalta teksti saa paikoin elokuvakäsikirjoituksen muodon ja toisaalta tapahtumat vertautuvat klassikkofilmeihin tai -romaaneihin. Välillä tuntuu siltä, että kaikki päähenkilöt esittävät jotain roolia ja ovat todellisuudessa ihan muuta. Yksityiskohtia ja kuvailuja on paljon, mutta itse kirjan juoni on helposti seurattava ja jopa jännittävä.

Kultainen talo -romaani sivuaa myös Yhdysvaltain politiikka ja on selvästi myötämielinen demokraateille. Sävy on melko ironinen ja paisuu äärimmilleen sitten, kun presidentinvaaleihin ilmoittautuu Jokeri, joka kaikkien yllätykseksi myös voittaa vaalit. Ei liene epäselvää, kehen tässä viitataan.

… yhdestä asiasta kaikki, sekä kiihkeät kannattajat että katkerat vastustajat, olivat yhtä mieltä: mies oli aidosti mielipuoli. Ällistyttävää ja täysin ennenkuulumatonta näissä vaaleissa oli se, että miestä kannatettiin juuri siksi että hän oli mielipuoli, ei siitä huolimatta.

Tosin tuohon kyseiseen henkilöön voisi viitata myös Nero Goldenin hahmo, kerskaileva epämääräisten bisnesten taitaja.

Kukaan ei hallitse kauppojen hieromista paremmin kuin minä, sen voin vaikka vannoa. Mutta minun makuuni Amerikka on liian kiinni Jumalassa, turhan taikauskoinen, ja minä taas en ole niitä miehiä. Sellaiset touhut häiritsevät kaupantekoa. Kaksi plus kaksi on neljä, niin minä uskon. Muu on pelkkää höpinää ja horinaa. Neljä plus neljä on kahdeksan. Jos Amerikka haluaa hyödyntää todelliset kykynsä, saavuttaa unelmansa, sen on käännyttävä Jumalasta kohti dollarin kuvaa.

Kirjan henkilöt eivät ole pyhimyksiä, ei edes kertoja René, koska tilaisuus tekee ihmisestä niin helposti heikon. He saattavat kuitenkin pyrkiä kohti parempaa kukin omalla tavallaan, joko aidosti hyvää tarkoittaen tai pelosta. Kuka oikeasti on hyvä ja kuka paha?

Voiko olla hyvä ihminen, jos on myös paha? Voivatko pahuus ja hyvyys elää rinnakkain, ja jos voivat, tarkoittavatko nuo käsitteet enää mitään, jos ne survotaan tukalaan ja kenties täysin yhteensopimattomaan liittoon keskenään? Vaikka saattoihan se olla niinkin, mietin, että kun hyvä ja paha eroteltiin toisistaan, kumpikin muuttui yhtä tuhoisaksi voimaksi; että pyhimys oli yhtä karmea ja vaarallinen olento kuin täysiverinen roisto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti