21.7.2019

SPIELMAN, LORI NELSON: Sanoja sydämestä


Kustantaja: Otava 2019
Alkuteos: Quote Me
Suomennos: Outi Järvinen

Yhdeksäntoistavuotias Kristen kuolee junaonnettomuudessa ollessaan matkalla opiskelukaupunkiin Philadelphiaan. Vanhemmat tunnistavat pahoin palaneen ruumiin valokuvien avulla, lähinnä parin korun ja varpaankynsien sinisen lakan perusteella.

Kristenin äiti Erika tuntee valtavaa syyllisyyttä. Hän oli luvannut viedä sekä Kristenin että tämän adoptiosisaren Annien perille omalla autollaan, mutta juuri ennen lähtöä hänelle tarjoutui tilaisuus tehdä rahakas asuntokauppa ja sen myötä ehkä päästä tavoiteltuun kiinteistönvälittäjien Manhattan Top10:een. Hän valitsi työn.

Aluksi Anniekin tunsi olonsa syylliseksi. Hän patisti siskonsa lähtemään matkaan aamujunalla yksinään, koska Krissiellä oli Philadelphiassa sovittuna tärkeä tapaaminen ja Anniella itsellään taas  syynsä olla lähtemättä lainkaan. Nyt Annie on kuitenkin vakuuttunut siitä, ettei sisko olekaan kuollut. Valokuvien perusteella tunnistaminen sentään oli aika huteraa eikä missään vaiheessa otettu DNA:ta tai tutkittu hammaskarttoja. Ehkä maanisessa vaiheessa oleva Krissie vain noudatti päähänpistoaan ja päätti kadota hetkeksi.

Erika ei voi Annien puheita kuunnella. Hän uskoo Annien pitävän häntä ainoana syyllisenä Kristenin kuolemaan eikä ymmärrä, että tämä tulkitsee äidin sulkeutuneisuuden hylkäykseksi. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Erika kantaa syyllisyyttä, mutta lapsuuden vastaavat tapahtumat hän on sulkenut visusti pois mielestään.

Annien itsetunto on tainnut aina olla heikko, koska meksikolaistaustansa ja pyylevyytensä vuoksi ei täytä amerikkalaisia ihanteita. Äidin torjuvuus saa hänet lopulta pakenemaan tätinsä luo Mackinacin saarelle. Toisaalta hän on varma siitä, että siskokin on siellä. Ei Krissie ole, mutta seuraava Annien mieleen juolahtanut johtolanka viekin sitten jo Pariisiin.

Erika hukuttaa surunsa ja huolensa työhön ja asemansa lujittamiseen. Yhtäkkiä hänen sähköpostiinsa alkaa kuitenkin ilmestyä havahduttavia viestejä, lyhyitä mietelauseita, jotka ovat Erikalle hyvin tuttuja. Ne ovat muistikirjasta, jollaisen hän aikoinaan kokosi isoäitinsä ja äitinsä lausahduksista kummallekin tyttärelleen. Sähköpostin otsikko on ”Menetetty tytär” ja osoite "etsin.IHMEttä@iCloud".

Etsi puuttuva palanen.

Viisas matkaaja pohtii menneitä polkujaan ennen kuin syöksyy uuteen seikkailuun.

Tärkeät asiat eivät aina ole niitä, joilla on väliä.

Joskus täytyy pidellä kiinni henkensä edestä, mutta yleensä kannattaa vain päästää irti.

Rakkaus on mutkikas asia – jos ei uskalla menettää sydäntään, menettää kaiken.

Kuka viestien lähettäjä on? Voisiko se olla Kristen? Vai Annie? Lopulta Erikan on kohdattava lukittu menneisyytensä, kohdattava vihansa ja syyllisyytensä. Annettava anteeksi niin itselleen kuin muille. Katsottava tulevaisuuteen uusin silmin.

Sanoja sydämestä on tunteita herättävä teos. Se on toki viihdettä ja juoni paikoin ennakoitavissa, mutta asia on tärkeä. Ihmisillä on taipumus tehdä omia tulkintojaan toistensa ajatuksista ja yleensä negatiiviseen suuntaan. Puhuminen tunteista on vaikeaa, mutta vain puhumalla asiat saadaan selviksi. Ripaus romantiikkaa kirjassa on, mutta siinäkin sydänsurut miltei ottavat vallan. Ei siis aivan kevyttä luettavaa, muttei liian raskastakaan kesäiseen päivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti